Strid, Jakob Martin (2022) «I form med Tapiren», Vigmostad og Bjørke og boller med syltetøy (for å sjekke om jeg klarer matche Tapiren i bollespising)

Her forleden dag fikk jeg tilsendt et leseeksemplar av bildeboka «I Form med Tapiren!» som er skrevet av Jakob Martin Strid og fargelagt av Stina Minden- Weldekamp. Boka er rettet mot barn antagelig i alderen 5-8 år, og handler egentlig om geometriske former, tall (og mat).  

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på boller, TRYKK HER

Strid, Jakob Martin (2022) «I form med Tapiren», Vigmostad og Bjørke OG Boller Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Egg til pensling (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble
:

Hovedfiguren i boka er Tapiren. Han er i bursdagsselskap til lille Tiger. Der drikker han 5 kopper kakao med krem, spiser 6 stykker bløtkake, 7 boller med syltetøy, en halv kakemann og 100 nonstop. – Deretter leker de gjemsel og Tapiren mister formen ….

Strid, Jakob Martin (2022) «I form med Tapiren», Vigmostad og Bjørke OG Boller Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Egg til pensling (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er fargerik og fornøyelig lesning, med artige og livlige illustrasjoner til. Vi lærer om tall og former, samtidig som Tapiren ved hjelp av de andre i bursdagsselskapet finner tilbake til formen sin. Som 6- åring ville jeg ha elsket denne boka, jeg ville ha jublet over hvor mye Tapiren kan spise (og kanskje forsøkt å spise like mye selv), ha telt med når de leker gjemsel og forsøkt å finne de som har gjemt seg og jeg ville ha telt kantene på alle figurene og bedt om å få denne boka lest til meg gang på gang. Som voksen syntes jeg først at Tapiren var frekk (og usympatisk), «vennene» var litt vel tøff i håndteringen av Tapiren, og at noen av replikkene kunne oppfattes som for røffe og negative mot de som har en litt annen form enn de fleste, eller er mer forsiktig enn andre. Likevel, barn sier ofte ting rett ut, uten sosiale sperrer, og kanskje særlig gutter, vil ofte være tøffest og flinkest og best i alt. Så etter å ha lest boka, mer enn en gang, tenker jeg at denne boka er noe barn vil elske. Den er fargerik, er full av fart og artige karakterer. For voksne gir den et flott utgangpunkt for mange gode samtaler med barna, når man leser den sammen. Det er ikke en bok man bare leser og er ferdig med det! Det er en bok som krever og oppfordrer til samtaler mellom barn og voksne. Her kan man blandt annet snakke om vennskap, om hva som sårer, hvordan vi vil at andre skal oppføre seg mot oss, når er det greit å poste bilder på INSTA, om forholdet mellom mat og figur, om tall, kanter, figurer og mye, mye, mer. Dette er ei bok som innholder tema det er viktige å snakke om og tenke igjennom både for barn og for voksne.

«I Form med Tapiren!» som er skrevet av Jakob Martin Strid er en bildebok jeg tror barn elske. samtidig som den gir et flott utgangspunkt for viktige samtaler. Jeg gir denne bildeboka ett terningkast: 5.

Strid, Jakob Martin (2022) «I form med Tapiren», Vigmostad og Bjørke OG Boller Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Egg til pensling (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Boller

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
203 ½ timerEnkel

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gGjær
20 gKardemomme
1 kgHvetemel
350 gRosiner

Pensling/topping:

1Egg (sammenvispet)

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Legg rosinene i vann
– La dem ligge i ca 15 min.
3 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
– Tilsett rosinene på slutten av eltetiden
4 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Legg bakepapir på stekeplater
5 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Del den i ca 20 like store emner
– Trill boller, som
– Settes på bakekpapir
6 Dekk bollene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La dem heve i ca 60 – 120 min.
Til dobbel størrelse
7 Sett ovnen på 230  grader
8 Pensle bollene med sammenvispet egg
9 Stekes i ca 8 min midt i ovnen 230 grader

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

 • Forfatter: Jakob Martin Strid
 • Tittel: «I form med Tapiren!»
 • Originaltittel: «I form med Tapiren!»
 • Oversatt av: Håkon Viggen
 • Fargelagt av: Stina Minden- Weldekamp
 • Sider: 72
 • Sjanger: barnebok, bildebok, humor
 • Forlag: Vigmostad & Bjørke AS
 • Utgitt: 2022
 • Først utgitt: 2020 (Gyldendal)
 • Tilegnet: Lesekesemplar fra forlaget

Strid, Jakob Martin (2022) «I form med Tapiren», Vigmostad og Bjørke OG Boller Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Egg til pensling (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s