«Spor» av Pernilla Ericson og jeg baker kanel- og eplesnurrer

Denne uken fikk jeg tilsendt «Spor» som er skrevet av Pernilla Ericson, fra Harper Collins. Dette er Ericsons debutbok, og den første boka i en trilogi om den hemmelige Erla- gruppen, som hjelper Politiet i Stockholm med å etterforske vanskelige saker. Jeg har selvfølgelig ikke lest noe av Ericson tidligere, men ut i fra forlagets omtale gledet jeg meg vilt til å begynne å lese boka. Og gjett om den innfridde!

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på eplenurrer, TRYKK HER!

Ericson, Pernilla (2022) «Spor», HarperCollins Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I begynnelsen av denne første boka om Erla-gruppen møter vi Politibetjent Liv Kaspi, som blir overfalt en sen natt. Liv Kaspi som trener kampsport klarer å kjempe seg fri. Faktum er at hun «mishandler» overgriperen så mye at hun blir bedt om å ta ferie fra stillingen sin, mens saken etterforskes. Hun mottar et anonymt brev som inviterer henne til et møte på en bestemt adresse for et jobbtilbud. Når Liv tropper opp, møter hun en eldre kvinne i rullestol (Edith). Edith tilbyr Liv og to andre (den datakyndige Aminah, og Richard som kan levere hva som helst) å hjelpe til med å oppklare den brutale overfall- og voldtektsbølgen som skjer rundt den grønne (T-bane-) linjen i Stockholm.

Ericson, Pernilla (2022) «Spor», HarperCollins Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er en utrolig godt skrevet og ufattelig spennende bok. Da jeg først begynte å lese klarte jeg faktisk ikke å legge fra meg boka. Historien flyter bra, språket er godt, spenningsmomentene kommer som perler på en snor, med akkurat nok tid til å puste inni mellom. Vanligvis er det noen hick-ups, i språk og i bøker, det oppdaget jeg faktisk ikke her. Enten var det fordi oversetteren har gjort en fabelaktig jobb, eller så var boka rett og slett så spennende at jeg ikke oppdaget dem. Historien i seg selv er både fascinerende, ekkel, begivenhetsrik, spennende og skremmende – alt på samme tid. Den handler om enhvers verste mareritt – slik som overvåkning, spor vi etterlater oss på netttet, hevn, voldtekt, mishandling, bortføring. Til tross for dette, blir leseren skånet for, alt for, inngripende og ekle beskrivelser av voldshendelser. Den er skinnsykt spennende! Selv om det er mye handling, mange spenningsmoment og forviklinger, tar forfatteren seg(noe) tid til å skrive ut hoved-karakteren Liv, og i noen grad de andre i Erla-gruppa så vi blir kjent med dem, selv om jeg godt kunne tenkt meg å bli enda bedre kjent med dem.Det eneste svake punktet i boka, var etter min mening, avslutningen. Den var litt skuffende, litt enkel og litt for lite troverdig. Men alt i alt er dette ei fantastisk spennende, absolutt leseverdig bok, som jeg anbefaler på det sterkeste. At dette er ei debutbok er ikke il å tro; Pernilla Ericson –  For en debut, jeg bøyer meg i støvet, gleder meg til neste bok og triller et velfortjent terningkast: 6.

Ericson, Pernilla (2022) «Spor», HarperCollins Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Eplenurrer

Dette er saftige og gode snurrer med masse smak av kanel og eple – Akkurat passe tilbehør til en så spennende og bra bok.

Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
203 timerenkel

Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gSalt
20 gKardemomme
1 kgHvetemel

Eplefyll:

3 ssSmør
3-4Epler (i biter)
½ dlSukker

Kanelfyll:

4 ssSmør
¾ dlBrunt sukker
1 ssKanel

Pensling/topping:

1Egg (sammenvispet)
 Perlesukker (valgfritt)

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Forbered eplefyllet:
– Skrell eplene, og
– Skjær dem i små terninger
– Varm en stekepanne på middelsvarme
– Ha i smør og sukker
– Tilsett eplene
– La det surre til eplene begynner å gi i fra seg væske
– Slå opp varmen litt, og
– Stek videre til eplene er så vidt karamelliserte
– Ta stekepanna vekk fra varmen
5 Bland sammen smør, sukker og kanel til kanelfyllet
6 Legg bakepapir på stekeplater
7 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Kjevle ut en avlang leiv
– Smør kanelfyllet jevnt utover hele leiven, men
La det være igjen ca 2 cm langs kantene
– Fordel eplefyllet over
– Så jevnt som mulig
– Rull sammen til en lang pølse,
– Skjær tykke skiver, og
– Legg dem på bakepapir

7 Dekk snurrene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La dem heve i ca 1 – 2 timer
Til dobbel størrelse
8 Sett ovnen på 230 grader
9 Pensle bollene med sammenvispet egg, og
– Strø over perlesukker

Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

10 Stekes i ca 10 min
230 grader
11 Avkjøles på rist

Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Pernilla Ericson
 • Tittel: «Spor»
 • Originaltittel: «Spåren vi lämnar efter oss»
 • Serie: Erlagruppen #1
 • Oversatt av: Kirsti J. Myro
 • Sjanger: Fiksjon, Krim, (tekno)Thriller, Samtid
 • Sider: 347
 • Forlag: HarperCollins
 • Utgitt: 2022
 • Først utgitt: 2016 (HarperCollins – Sverige)
 • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Ericson, Pernilla (2022) «Spor», HarperCollins Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Pensling/topping: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s