Pretzel hører jo hjemme sammen med oktober. Derfor har jeg bakt Pretzel, som er noe av det beste jeg vet. Odd får en øl til.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8 | 90 min. over 2 dager | Vanskelig |
Ingredienser:
2 ½ ts | Tørrgjær |
1 ¼ dl | Vann (varmt ca. 38-45 grader) |
1 ss | Sirup (mørk) |
450 g | Hvetemel |
1,2 dl | Øl (pilsner) |
2 ss | Smør (romtemperert) |
2 ts | Salt |
0,6 dl | Natron |
1 | Eggeplomme |
1 ss | Vann (kaldt) |
Salt (flak eller korn) |

Slik gjør du:
Dag 1:
1 Ha varmt vann i en bakstebolle, – Tilsett salt og sirup, – Dryss gjæren over, – Rør til alt er oppløst, og – La det stå i 5-7 min. til gjæra blir aktivert (til den skummer) |
2 Tilsett mel, øl, smør og salt, og – Bland sammen og – Elt deigen i ca. 1 min., Deigen skal nå være ganske fast og kanskje litt klebrig, men ikke klissete. *Hvis deigen er klissete, tilsett litt mer mel, ca. 1 ss omgangen, *Hvis deigen er for tørr tilsett mer varmt vann, ca. 1 ts omgangen, *Elt til deigen er glatt, før du eventuelt tilsetter mer – Elt videre i ca. 7 min. |
3 Smør en bolle, og – Ha i deigen, – Dekk bollen med plast – Sett den i kjøleskapet for å heve i 8-24 timer (Alternativt la den heve i 90 min. på et lunt sted) |
4 Sett stekoven på 120 ° C |
5 Hell natron i en paiform, og – Dekk den med aluminiumsfolie, – La den steke i ca. 60 min. (til den er redusert til ca. ¼) – La den avkjøles helt |

Dag 2:
6 Legg bakepapir på to stekeplater |
7 Hell deigen ut på et melet bakebord, og – Del den i åtte like store deler, og – Legg syv deler under et fuktet klede |

8 Form kringler: – Ta en del av deigen – Klapp den ut til et rektangel ca. 8 ½ cm X 13 cm – Begynn på en lang side, og – Rull deigen tett (fra langsiden), og form den til et lite brød, – Klem sammen skjøten – Rull deigen til en pølse, – Når deigen ikke vil trekkes lengre (Da er den mellom 30 og 40 cm) – Legg den til side for å hvile, og – Form de resterende delene på samme måte Når alle delene er trillet ut til pølser, – Gå tilbake til den første, og – Fortsett å rulle den ut, til en er mellom 60 til 70 cm La midten være ca. 2 ½ cm i diameter, og La pølsene smale ut i endene |
9 Form kringlene: – Form pølsene i en U-form, med endene pekende fra deg – Hold i endene i, og – Kryss dem ca. 3 cm fra spissene og kryss dem deretter en gang til – Brett endene i U-en (tilsvarende kl 4 og 8), – La omtrent ½ cm av endene henge ut over U-en – Legg kringlen på stekebrettet, (Ca. 1 cm i mellom), og – Dekk den med et fuktet bakeklede – Gjenta med alle kringlene |
10 La kringlene etterheve i ca. 30 min. |
11 Sett stekeovnen på 260°C |
12 Ha omtrent 2 liter vann i en kasserolle (rustfri stål) (NB! Den må være minst 5 cm større i diameter enn kringlende) – Ha i den bakte Natronen, og – Kok opp – Slå ned varmen til middels varme (så vannet putrer) – Ha kringlene en om gangen i vannet – Snu dem etter ca. 10 sek. De skal være i vannet i ca. 20 sek. – Ta opp kringlen, – Renn godt av og – Sett dem tilbake på stekbrettet med ca 2 ½ cm mellomrom Hvis endene løsner, fest dem igjen – Gjenta med alle |
13 Bruk et barberblad, og skjær et 1 cm snitt i den tykkeste delen av kringla ‘ – Pensle kringlene ed sammenpisket egg, og – Dryss over salt (NB! Bare salt de de skal spise samme dag) |
14 Stek kringlene i ca. 8 – 12 min. Til de er mørkebrune, Snu gjerne stekebrettet etter halve steketiden |
15 Avkjøles på rist |

Tips:
- Kringlende smaker best nybakte
- De holder seg i romtemperatur i omtrent 12 timer
- ikke pakk dem i plast
- Kan fryses
- Varm opp kringlene i stekeovnen
- 180 grader i ca. 5 minutter (tinte)
- 180 grader 10 -12 minutter (frosne)
