I går bakte vi pepperkaker til jul

I går hadde vi juleverksted hvor vi bakte pepperkaker. Det å bake pepperkaker før jul er noe av det hyggeligste jeg vet. Pepperkakedeigen vi brukte er perfekt til pepperkaker eller pepperkakehus hvis man heller vil lage det. Den er lett å arbeide med, holder formen fint, og hever akkurat passe.

Pepperkakedeig til pepperkakehus (og pepperkaker selvfølgelig) Ingredienser 450 g Hvetemel 150 g Smør 1 dl Sirup (125 g) 2 dl Sukker 1 dl Kremfløte ½ ts Nellik ½ ts Ingefær ½ ts Pepper 2 ts Kanel 1 ts Bakepulver For montering og pynt: Sukker (smeltet) Kjærligheter på pinne Melis Konditorfarge Non-stop og/eller annet godteri https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 hus eller Ca 30 kjeksJa, masse av denMiddels

Pepperkakedeig til pepperkakehus (og pepperkaker selvfølgelig) Ingredienser 450 g Hvetemel 150 g Smør 1 dl Sirup (125 g) 2 dl Sukker 1 dl Kremfløte ½ ts Nellik ½ ts Ingefær ½ ts Pepper 2 ts Kanel 1 ts Bakepulver For montering og pynt: Sukker (smeltet) Kjærligheter på pinne Melis Konditorfarge Non-stop og/eller annet godteri https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

450 gHvetemel
150 gSmør
1 dlSirup (125 g)
2 dlSukker
1 dlKremfløte
½ tsNellik
½ tsIngefær
½ tsPepper
2 tsKanel
1 tsBakepulver

Pynt og topping

 Kjærligheter på pinne
 Melis
 Non-stop og/eller annet godteri

TIPS! Hvis du vil å glass i vinduene på pepperkakehuset eller på pepperkakene – knus drops eller kjærlighet på pinne og legg et tykt lag der det er skjært ut vinduer i deigen til huset. Etter steking må vinduene ha «stivnet» noe før de flyttes over til videre avkjøling på rist.

Pepperkakedeig til pepperkakehus (og pepperkaker selvfølgelig) Ingredienser 450 g Hvetemel 150 g Smør 1 dl Sirup (125 g) 2 dl Sukker 1 dl Kremfløte ½ ts Nellik ½ ts Ingefær ½ ts Pepper 2 ts Kanel 1 ts Bakepulver For montering og pynt: Sukker (smeltet) Kjærligheter på pinne Melis Konditorfarge Non-stop og/eller annet godteri https://heidisboble.no/ @heidisboble
Selma og nissen – her har vi lagt knust kjærlighet på pinne i midten på pepperkake hjertet

Slik gjør du:

1 Ha smør, sirup og sukker i en kasserolle
– Varm opp til sukkeret har smeltet
Middels varme
– Avkjøl litt
2 Rør inn fløte
– Bland inn krydderne, bakepulver og det meste av melet
La det være igjen ca 50 g til utbakingen
– Rør til en jevn blanding
3 Dekkes med plast og settes kaldt i minst 12 timer
Kan bakes ut etter 12- 48 timer
4 Dag 2 eller 3:
– Legg bakepapir på stekeplater og
– Sett stekeovnen på 175 grader
5 Ha litt mel på bakebordet
– Fordel et tynt lag med mel der du skal kjevle deigen
– Ta en klump pepperkakedeig
– Strø litt mel over, eller Rull kjevla i melet
– Kjevle ca ½ cm tykk for pepperkakehus eller
Ca 3 mm for pepperkaker
– Skjær ut delene til pepperkakehuset, eller
Stikk ut pepperkakefigurene med former
6 Stek pepperkakene i ca 10-12 minutter
Til de er gylden brune
7 Avkjøles noen minutter på stekeplata så på rist

Pepperkaketog:

Pynting og montering:

8 Bland melis med vann og eventuelt konditorfarge til passe konsistens
Den er enklest å bruke hvis man har den i sprøyteposer
9 Hvis du lager pepperkakehus
– Smelt sukker på panna eller i en tykkbunnet kasserolle
Det skal bli gylden brunt (karamell)
– Dypp kanten pepperkakehusdelene i karamellen, og
– Sett sammen huset Ta bit for bit, dypp kanten forsiktig i karamellen og
Sett delen sammen med neste el i byggingen
Fortsett til hele huset er montert
– Pynt pepperkakehuset og/eller pepperkakene med melis og nonstopp eller på annen måte som du ønsker selv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s