Baker Bruns Havrboller og «Engletreet» av Lucinda Riley

Før jeg dro på biblioteket, og lastet opp med nytt lesestoff, fant jeg ut at jeg skulle lese «Engletreet» av Lucinda Riley. Boka er utgitt på Cappelen Damm i 2016. Jeg har begynt på den en gang tidligere, men leste den ikke helt ferdig. Derfor tenkte jeg at nå var det på tide å lese den ferdig. Siden jeg liker Riley sine bøker så utrolig godt, og jeg ikke husket så veldig mye fra boka, begynte jeg like godt på begynnelsen igjen.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Baker bruns Havreboller, TRYKK HER!

Riley, Lucinda (2016) «Engletreet» Cappelen Damm og Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn

Boka begynner med at femtiåtte år gamle Gretha Marchmont, er sammen med sin eldste venn David Marchmont vei tilbake til herskapshuset Marchmont Hall i Wales. David er eieren til herskapshuset og de tilhørende landeiendmmene. Gretha har vær utsatt for en ulykke, og lider av hukommelsestap. Ikke husker hun David, ikke husker hun Marchmont Hall, ikke hvem hennes nærmeste er og heller ikke hvem hun selv er. På Marchmont Hall begynner minnene å komme tilbake. Sakte, men sikkert får vi Gretha, og hennes datter (Cheska og datterdatter Ava) sine historier rullet opp.

Riley, Lucinda (2016) «Engletreet» Cappelen Damm og Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn

«Engletreet» er en historie som går over flere generasjoner og dermed også flere ulike tidsepoker. Historien er egentlig en utrolig tragisk familiesaga. Boka lider litt under at det blir litt mye å holde styr på, for det er mange historier og mange karakterer i boka. Likevel er historien enkel, og uten de store overraskelsene. Det er absolutt ikke det beste jeg har lest av Riley, men boka har underholdningsverdi. Så alt i alt ender jeg opp med å gi boka, Tensingkast: 3.

Riley, Lucinda (2016) «Engletreet» Cappelen Damm og Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn

Baker bruns Havreboller

Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 43-44), høres i alle fall lit sunnere ut. Sunn eller ikke, gode var de i alle fall. Deigen oppførte seg helt eksemplarisk, og var veldig god å jobbe med. Anbefales på det sterkeste.

Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
Ca. 20 3 timer Enkel

Ingredienser:

6 dl Melk
150 g Smør
1 pk Gjær
750 g Hvetemel
250 g Havremel
1½ dl Sukker
1 Egg
  Havregryn

Slik gjør du:

1 Smelt smør i en kasserolle
– Ha i 1½ dl melk
– Ha det over i en bakstebolle
– Ha i gjær, og rør den ut
2 Tilsett resten av melken, og
– Tilsett mel og sukker
3 Elt deigen 3-4 minutter
– Tilsett eventuelt mer mel,
Deigen skal slippe bollen
4. Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 30-40 min.
(til dobbel størrelse)
5 Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Hell deigen ut på bordet
– Del den i ca 20 emner
– Rull til boller, og
– Legg bollene på stekeplata
6 Sett bollene til etterheving
Sett ovnen på 225 grader
Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn
7 Pensle bollene med egg, og
– Strø over litt havregryn
– Stek i 8-10 minutter
8 Avkjøles på rist
Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn

Tusen takk Baker Brun, for nok en vellykket bakst!

Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn
Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» :

Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Generelle opplysninger om dagens bok:

Andre bøker av Luicinda Riley

Serien «De syv søstre» :

Riley, Lucinda (2016) «Engletreet» Cappelen Damm og Havreboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s