Verdens bokdag, om bøker, og kake i dens ære

I dag torsdag 23. april er det Den internasjonale bokdagen, og bør markeres, selv i disse koronatider. Bokdagen ble opprettet for å fremme leseglede og leselyst, og alt det positive ved lesing. Og det er jo ganske mye. For bøker er jo bare det beste som finnes – ja, unntatt kake da. Så hva er vel bedre enn å markere bokdagen med en bokkake.

For å hoppe rett til oppskriften på Bokkaken – trykk HER

Jeg fant ei spørsmålsliste hos Caroline, som jeg tenkte det ville passe godt å svare på til denne verdens bokdag. Hvis du også liker denne lista, og vil svare på spørmålene kan du godt gjøre det i kommentarfeltet nedenfor. Hvis du heller ønsker å gjøre det på din egen blogg, så gi meg gjerne beskjed i kommentarfeltet, slik at jeg kan se hva du har skrevet. Her kommer i alle fall mine svar;

FAVORITTBOK I BARNDOMMEN?
Jeg leste utrolig mye i barndommen. Jeg hadde hyllemeter på hyllemeter med bøker. Som den eldste av barna og barnebarna til henholdsvis mine foreldre og besteforeldre hadde jeg også full tilgang på alle bøkene som mine foreldre hadde lest som barn. Det er litt vanskelig å svare kort på spørsmålet, for jeg leste mye forskjellig, og var egentlig altslukende (da som nå). Rundt skolestart elsket jeg Anne Cath, Vesly sine bøker – favorittene var nok bøkene om “Aurora” og Bokene om “mormor og de 8 ungene”. Ja,også Astrid Lindgren sine Pippi bøker da. Før det elsket jeg “Putte i blåbærskogen”. Jeg hadde også en periode hvor jeg leste fem-bøkene, og Frøken detektiv. Jeg husker at jeg likte det meste av mine foreldres barnebøker, spesielt husker jeg: “Den lille prinsessen”, “Milinærgutten”, “Villfaren vill” , “John vannskrekk” . Ja egentlig likte jeg de fleste av GGP, GGG og GGB bøkene. Senere likte jeg veldig godt “Ung i dag ” – bøkene, “Jentene gjør opprør”, “Jeg vil ha barnet” og mange mange flere. Av mer samtidige bøker husker jeg at jeg blant annet ikke likte “Bobsybarna” og “Gulltopp”. Jeg likte heller ikke “Barskinger på Brånåsen”, “Anniken Prestegarden” og “Lasse alene i verden”. Bøker som “Anne Franks dagbok” og “Onkel Toms hytte” gjorde inntrykk, men de var alt for triste. Jeg hatet triste bøker (og det gjør jeg nok den dag i dag). Men alt annet ble lest med stor glede og iver.

Verden bokdag 2020

HVA LESER DU NÅ?
Jeg har en stor stabel med bøker liggende som er på leselista min. Akkurat nå leser jeg aktivt i tre bøker: «Mysteriet på Asthall» skrevet av Jessica Fellowes. Agatha Christies, «Why Didn’t They Ask Evans?», og Karin Bjørset Persens «Nedlagte brudepiker». Eller det er vel ikke rett å si at jeg “leser” i dem alle – for Agatha Christie-boka leser jeg ikke papirutgaven av, men hører på lydbokutgaven. – Men en lydbok er vel også en bok?

DÅRLIG BOKVANE?
Den verste er vel at jeg at jeg “” leser ferdig alle bøker – også de jeg ikke liker. Jeg tror aldri at jeg har avsluttet ei bok, selv om jeg ikke liker den. Men jeg kan bruke lang, lang tid!, En annen ting er at jeg leser stort sett flere bøker til samme tid. Til sist og ikke minst, at jeg egentlig ikke liker å låne bøker, for jeg vil helst ha alle bøkene jeg har lest. Likevel tar jeg meg sammen og låner bøker, for det blir så stappende fullt i alle bokhyller, på loftet og over alt. Det er flaut å innrømme det, men noen ganger har jeg faktisk gått å kjøpt boka etter at jeg har lest en lnt utgave av den. Ja, og så må jeg nevne, at jeg liker bøker best på papir – ingen kindle på meg enda! – men det hadde løst stablingssproblemet.

Verden bokdag 2020

VERSTE BOKA DU HAR LEST?
Nå har det vært en del ille bøker opp gjennom tidene. Men av de jeg har lest i det siste må jeg nevne Tore Skeies “Kvitekrist” og Haruki Murakami “Drapet på Kommandaten“.

BESTE BOKA DU HAR LEST I ÅR?
Det må nok bli bøkene til Lene Lauritsen Kjølner og Marian Keyes

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «I de beste sirkler» Juritzen forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Mord på kilen» Fagervik forlag

FAVORITTFORFATTER?
Jeg bare elsker Jane Austen sine bøker, og har lest bøkene hennes flere ganger – hun må være min absolutte favorittforfatter, tett etterfulgt av Elizabeth Gaskell. Nå er det jo sånn at jeg jo også liker krimbøker, og der er mine favoritter Agatha Christie, Maria Lang og Gerd Nyquist. Det er litt tøft å innrømme, men jeg liker også fremdeles å lese ungdomslitteratur – unnskyldningen er å holde meg oppdatert! Men jeg må innrømme at noen favoritter her er Suzanne Collins (“Hungergames”), Rowling (“Harry Potter”).

FAVORITTBØKER?
Jeg har så mange favoritt bøker at jeg nok ikke kan nevne alle. Den ultimate favorittboka er selvfølgelig “Stolthet og fordom” av Jane Austen. Tett etterfulgt av  “Cold mountain” av Charles Frazier og selvfølgelig “Rosens navn” av Umerto Eco. Ellers så ligger “Boktyven” av Markus Zusak og “North and South” av Elizabeth Gaskell ganske høyt oppe på lista. Ja, også i de siste par årene har jeg lagt min elsk på feelgood bøker. De er utrolig greie som ren avslapning – ikke trenger du å tenke og du vet at det går godt til slutt. Men jeg har så mange favorittbøker og favoritt sjangere, at jeg ikke kan nevne alle her, og har helt sikkert har glemt noen i denne oppsummeringen.

KAN DU LESE PÅ BUSSEN?

Nå tar jeg sjelden buss, så det vet jeg faktisk ikke. Jeg blir kvalm av å lese i bilen, så jeg skulle tro at det samme gjelder for busser også. Å lese på fly og tog går derimot det helt fint å lese på.

HVOR ER DIN FAVORITTPLASS Å LESE PÅ?
Jeg leser mye når jeg er på hytta eller på sommerhuset mitt. Da er det helg eller ferie, og dagene er rolige. Det er også hyggelig å krype sammen på sofaen eller i en god stol med en god bok og noe godt å spise og/eller drikke. Ellers leser jeg mye på kveldene før jeg skal sove. Jeg liker ikke å lese ute hvis jeg får sola rett i øynene, men under en parasoll eller i skyggen er det også godt å lese på flotte sommerdager.

Keyes, Marian(1997), «Rachel’s holiday». Penguin books og Jordbærmousse

HVA TENKER DU OM Å LÅNE BORT BØKER?
Det går ganske greit … Jeg bruker å innprente i lånere at jeg vil ha boka tilbake! Selvfølgelig har det skjedd at jeg ikke får den tilbake, den er lånt ut videre eller blitt ødelagt. I slike tilfeller blir jeg skikkelig lei meg, og låner ikke ut bøker til vedkommende mer!

LAGER DU ESELØRER I BØKENE DINE?
Absolutt ikke – eselører er en uting

SKRIVER DU NOEN GANG I BØKENES MARG?
Kun i artikler og fagbøker.

HVILKET SPRÅK FORETREKKER DU Å LESE PÅ?
Min mening er at alle bøker bør bli lest på originalspråket – men så er jo det store begrensninger i hvilke språk jeg behersker da! Det er skikkelig flaut å innrømme det, men jeg liker aller best å lese bøker på engelsk. Norsk er også ok, men da bør bøkene være norske i utgangspunktet. Det verste jeg vet er å lese en bok oversatt til norsk etter at jeg har lest den på originalspråket.

HVA FÅR DEG TIL Å ELSKE EN BOK?
Strengt tatt leser jeg alt, og liker nok de fleste bøker. Derfor er det kanskje lettere å si hva jeg ikke liker. Jeg liker stort sett ikke bøker hvor hovedpersonen dør, eller hvor det ender helt forferdelig! Jeg liker heller ikke bøker med bestialske beskrivelser. Så for å riktig elske ei bok, må den ende noenlunde bra for hovedpersonen. I tillegg må boka ha et godt og troverdig plott, en (eller flere) protagonist(er) som jeg blir godt kjent med og som jeg kan føle sympati for. Boka bør være velskrevet, historien i boka må flyte godt og virke realistisk. Realistisk betyr ikke at det kunne å hendt, men at forfatteren beskriver bakgrunnen eller settingen for handlingen på en så god måte, at jeg aksepterer den gitte handlingen.

FAVORITTSJANGER?
Som sagt jeg er altlesende, og favorittsjangere endrer seg ofte. Men mine favoritt sjangere er vel krim, Sience Fiction og ikke minst fantasy. Ja, også må vi ikke glemme historiske romaner, humoristiske bøker og ikke minst feelgood. Det er det i alle fall akkurat nå. JA, og så må vi ikke glemme KOKEBØKER. Jeg elsker kokebøker – der henter jeg mye inspirasjon og matglede.

Verden bokdag 2020

SJANGER DU LESER SJELDENT (MEN SKULLE ØNSKE DU LESTE MER AV)?
Nå ser jeg av neste svar at selvbiografier er det lenge siden jeg har lest, kanskje jeg burde lest mer av dem. Så selvbiografier leser jeg sjelden, men er egentlig usikker på om det er det jeg har lyst til å lese akkurat nå. Selv om det ikke er en sjanger, har jeg faktisk lyst til å lese bøker av forfattere fra land jeg vanligvis ikke leser bøker fra. Jeg har en tanke om at jeg i 2020 skal prøve å lese meg jorden rund på 30 bøker. Problemet er at det er så mange bøker jeg har lyst til å lese, og alt for liten tid til å lese alt!

FAVORITTBIOGRAFI?
Nå er det faktisk utrolig lenge siden jeg har lest en selvbiografi. Jeg tror at den selvbiografien jeg har likt best er “Fange i natt og tåke” av Trygve Bratteli. Det er iallefall den jeg husker best. Når det er sagt like jeg også “Madame Curie a Biography of Marie Curie by Eve Curie” veldig godt, selv om den er tyngre å lese enn Bratteli sin.

HAR DU NOEN GANG LEST EN SELVHJELPSBOK?
Ja kanskje, – for mange, mange år siden jeg leste “The Complete Idiot’s Guide to Statistics“. Jeg vet ikke om det kan regnes som en selvhjelpsbok, men den leste jeg iallefall.

Bokkake Ingredienser bunn (lag to): 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Kokende vann Pynt og fyll: Vaniljekrem (for oppskrift trykk her) Bringebærsyltetøy 1 dl Kremfløte 500 g Marsipan Melis Marispanrose

Bokkaken

Ingredienser 2 bunner:

4 Egg
360 g Sukker
250 g Hvetemel
3  ts Bakepulver
4 ts Vaniljesukker
2 dl   Kokende vann

Pynt og fyll:

1-2 porsjoner Vaniljekrem
  Bringebærsyltetøy
4 dl Kremfløte
500 g Marsipan
  Melis konditorfarge,  marshmallows
  Marispanrose

Bokkake Ingredienser bunn (lag to): 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Kokende vann Pynt og fyll: Vaniljekrem (for oppskrift trykk her) Bringebærsyltetøy 1 dl Kremfløte 500 g Marsipan Melis Marispanrose

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 150°C
– Legg bakepapir i en stor langpanne, og
– Smør den
2 Pisk egg og sukker til eggedosis
3 Tilsett kokende vann og pisk til det blir kaldt
4 Vend inn mel, vanilje og bakepulver
– Bruk slikkepott
(ikke slå ut lufta som er rørt inn)
5 Ha røra i langpanna
6 Avkjøl kakebunnen på rist
7 Lag vaniljekremmen – for oppskrift trykk HER 
8 MONTERING:
– Hvelv kakebunnen
– Skjær ut passe 2 store firkanter og 2 mindre
– Del kakebunnen i 2 hvis du ønsker
– Pisk opp vaniljekremen
– Pisk kremfløte
– Dynk kakebunnen godt med melk
– Smør godt med bringebærsyltetøy på bunnen
– Legg på vaniljekremen
– Gjenta hvis du har delt kakebunnene i 2)
– Legg på det øverste laget
– Dynk og smør inn kaka med den pisket kremen
(oppå og rundt på sidene)
– Sett den i kjøleskapet
– Farg marsipanen med de fargene du ønsker
bland eventuelt inn litt melis, den blir løs
– Kjevle ut bokpermene så de passer firkantene og høyden på kaka
(det blir permen og bokryggen)
– Kjevle ut en lang stripe ufarget marsipan som er like bred som høyden på kakene dine
( det blir boksidene)
– Vær kreativ og lag den pynten du måtte ønske
Jeg har en kopp kakao med marshmellows,
Eple med mark, tavle og blyanter mm
– Legg på marsipanen og pynt!

Bokkake Ingredienser bunn (lag to): 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Kokende vann Pynt og fyll: Vaniljekrem (for oppskrift trykk her) Bringebærsyltetøy 1 dl Kremfløte 500 g Marsipan Melis Marispanrose

Tips! Du kan fylle hva som helst i denne kaken – eller du kan lage en helt annen kake – hvis du heller ønsker sjokoladekake inni bøkene – trykk HER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s