«Dronning Loanas mystiske flamme» av Umberto Eco, og Supergrove burgerebrød

Umberto Eco var en av yndlingsforfatterne mine – den gangen jeg var ung, og var opptatt av politikk, filosofi og livets mange «store» spørsmål. Jeg var helt betatt av «Rosens navn» eller rettere sagt «Il nome della rosa», da den kom ut i 1980. Her forleden dag fant jeg igjen «Dronning Loanas mystiske flamme» i bokhylla. Selv om den ikke var på italiensk, tenkte jeg at denne har jeg skikkelig lyst til å lese igjen. Jeg lette og lette, men fant ikke den italienske versjonen, så da tenkte jeg at jeg får lese den på norsk denne gangen. Selv om jeg synes at (italienske) bøker er best på originalspråket.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på supergrove burgerbrød, TRYKK HER!

Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden og Supergrove burgerbrød Ingredienser: 5 dl Melk 1 pk Gjær ½ dl Olje (nøytral) 1 ts Salt 2 ts Sukker ½ dl Havrekli ½ dl Hvetekli (kruska) 8 dl Grovbakstmel Ca. 5 dl Hvetemel
Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden og
Supergrove burgerbrød

I «Dronning Loanas mystiske flamme» møter vi antikvaren Giambattista Bodoni (Yambo). Han våkner opp på sykehuset, og husker ikke hvem han er. Det eneste han husker er sitater, dikt, fortellinger og bøker han har lest. De kommer tilbake til han i glimt og erindringer. For å forsøke å finne igjen til seg selv, reiser han (motvillig) tilbake til sitt barndomshjem i Solara. Her finner han – flere bøker! Vi får lov til å bli med i Yambos små fragmenter av erindringer, strofer og vers. Vi blir med Yambo, på hans reise tilbake til nåtiden, og blir (sammen med Yambo selv), kjent med Yambo på ulike alderstrinn når han prøver å sette sammen bitene fra sitt liv. Han leser for eksempel en tegneserie som han leste i 6. klasse, han spiller musikk og leser aviser fra den tiden for å finne ut hvordan han var og hva han tenkte og følte. For hver ny bok han finner og leser, gjenskaper han nye minner om seg selv og sin oppvekst, tolket av han selv som en gammel mann, uten minner fra den tiden

Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden

Dette er ei utrolig vakker bok. Ikke bare skriver Eco lett og ledig, men også med en innlevelse som gjør at jeg tror jeg er med på denne leten etter Yambo. Det var utrolig vanskelig å legge den i fra seg, for jeg ble så oppslukt i sitatene, historiene, og fragmentene. Jeg synes dette er ei utrolig sart og sår bok, men på samme tid er den også kraftig, vakker og inspirerende. «Dronning Loanas mystiske flamme» anbefales på det sterkeste. Terningkast: 6.

Supergrove burgerbrød

Supergrove burgerbrød Ingredienser: 5 dl Melk 1 pk Gjær ½ dl Olje (nøytral) 1 ts Salt 2 ts Sukker ½ dl Havrekli ½ dl Hvetekli (kruska) 8 dl Grovbakstmel Ca. 5 dl Hvetemel

Disse Supergrove burgerbrød, passer ikke bare til å putte burgere i men, de er også veldig gode i matpakken, med godt pålegg, salat, grønnsaker mm. Enkle å lage, og holder seg godt i fryseren.

Supergrove burgerbrød Ingredienser: 5 dl Melk 1 pk Gjær ½ dl Olje (nøytral) 1 ts Salt 2 ts Sukker ½ dl Havrekli ½ dl Hvetekli (kruska) 8 dl Grovbakstmel Ca. 5 dl Hvetemel

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
20 stk 90 min. Enkel/middels

Ingredienser:

5 dl Melk
1 pk Gjær
½ dl Olje (nøytral)
1 ts Salt
2 ts Sukker
½ dl Havrekli
½ dl Hvetekli (kruska)
8 dl Grovbakstmel
Ca. 5 dl Hvetemel

Slik gjør du:

1 Varm melken til den er fingervarm, og
– Ha den i en bakstebolle
2 Løs opp gjæren i melken
3 Tilsett olje, salt, sukker, havrekli, hvetekli og grovbakstmel
– Arbeid deigen smidig, og
– Tilsett så mye hvetemel at deigen slipper bollekanten
– Dryss litt mel over,
– Dekk bollen med plast, og
– La den heve i 45-60 min.
4 Hell deigen ut på et bord, og
– Kna inn resten av hvetemelet,
– Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tykk,
– Stikk ut sirkler på ca. 10 cm
5 Legg sirklene på bakepapirkledd stekeplate,
– Dekk over, og
– Etterhev i ca. 30 min.
6 Sett ovnen på 225 grader
7 Stek burgerbrødene i 8-10 min.
8 Avkjøles på rist

Tips! Disse burgerbrødene er flotte å ha i fryseren. Del dem, frys dem, ta dem opp, ha på noe godt (for eksempel majo, ost, sk, legg den i matpakken – så er den klar til å spises til lunsj.

Generelle opplysninger om dagens bok:

Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden og Supergrove burgerbrød Ingredienser: 5 dl Melk 1 pk Gjær ½ dl Olje (nøytral) 1 ts Salt 2 ts Sukker ½ dl Havrekli ½ dl Hvetekli (kruska) 8 dl Grovbakstmel Ca. 5 dl Hvetemel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s