Rachels ferie og Jordbærmousse

Siden jeg likte «En sak har minst tre sider» så godt, lånte jeg flere Keys-bøker på biblioteket. Nå har jeg nettopp lest «Rachel’s Holiday» og jeg storkoste meg, selv om den ikke er helt nyskrevne og ble først utgitt for lenge, lenge siden. Marian Keyes overrasket meg skikkelig. For jeg bestilte bare noen Keyes bøker på biblioteket, uten å lese noe om dem jeg trykket bare bestill – siden jeg ville lese flere bøker av henne. Så syklet jeg og hentet «Rachel’s Holiday». Satte meg i sofaen og så på coveret som er ganske ferieaktig; blå vegg og to vesker. Jeg gledet meg skikkelig til å lese om denne jenta som skulle på ferie eller som var på ferie.

For å hoppe rett til oppskriften på jordbærmousse, TRYKK HER

Men den gang ei – denne ferien er noe helt annet enn en vanlig ferie. Rachel drar på rehabilitering – les; blir tvunget til å legge seg inn på en rehabiliteringsklinikk: «The events that led me beeing called a drug addict had the same elements of celestial farce that the rest of my life had». Rachel har ingen selvinnsikt, og benekter at hun har noen som helst problemer knyttet til dop. «What happened was, one night I’d sort of overdone it on the enlivening drugs and I couldn’t get to sleep (I hadn’t meant to overdo it, I had simply underestimated the quality of the cocaine that I had taken.) I knew I had to get up for work the following morning, so I took a couple of sleeping tablets. After about ten minutes, they hadn’t worked, so I took a couple more. And still my head was buzzing, so in desperation, thinking of how badly I needed my sleep, thinking of how alert I had to be at work, I took a few more». Rachel benekter at hun har noen som helst problemer, og aller minst noen relatert til dop. Likevel blir hun hentet hjem til Irland og til familien. Alle ønsker at hun skal legges inn på rehabilitering, men selv ser hun ikke noe behov for det. Den eneste grunnen til at hun etter hvert går med på å legge seg inn, er at det er lenge siden hun hatt ferie. Hun ser for seg rehabiliteringsklinikken, Cloisters, som et rolig sted omtrent som et luksushotell med sauna, massasje og stappfullt med kjendiser. Helt uten selvinnsikt følger vi Rachel på hennes «ferie».

Dette er en fornøyelig bok å lese, og man kan ikke unngå å bli litt glad i Rachel som er over alt følelsesmessig, som har null selvinnsikt og er helt på jordet når det gjelder egen mentale helse, forholdet til omgivelsene og forholdet til dop. Siden vi følger Rachel og får hennes historie, ble jeg nesten like overasket som henne når hun blir konfrontert med sine problemer. Som leser aner jeg jo selvfølgelig at det er (mye) verre enn hun selv gir uttrykk for, men at det var så ille! Dette er en bok som egentlig har et alvorlig tema, men som forfatteren klarer å gjør til en god og fornøyelig lesning. Det hørtes kanskje litt banalt ut, men avhengighet av tabletter, alkohol og andre former for dop er jo et problem – både for den som har problemet og ikke minst for de rundt. Keyes lar oss ikke glemme dette, selv om hun skriver med humor og varme.  Hun skriver så innsiktsfullt, humoristisk og lett at jeg som leser både får med meg alvoret, samtidig som jeg får med meg det humoristiske i Rachel sin manglende selvinnsikt og oppførsel. Fantastisk bok, som jeg anbefaler på det varmeste, og jeg kan ikke gi noe annet enn terningkast: 6

Etter bildet kommer oppskriften på jorbærmousse

Jordbærmousse er en utrolig frisk og god dessert. Ved siden av å smake godt, kan den bli utrolig dekorativ med enkel grep. Istedenfor å server den i en dessertskål, kan du servere den i porsjonsglass og pynte er den med krem og ferske jordbær eller med sjokolade. Bare fantasien setter grenser. Hvor mange porsjoner det blir, kommer helt an på hvor store porsjoner du lager. Bruker du små glass og lager små porsjoner på ca. 1 dl, rekker det til kanskje til 12. Lager du mer normale porsjoner på 1½ -2 dl, rekker det til 6. Det går helt fint å lage denne moussen i siste liten, for den trenger ikke lang tid på å stivne siden den er laget på frosne jordbær.

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
6 – 12 20 + 60 min. Middels

Ingredienser:

500 g Jordbær (frosne)
6 pl Gelatin
3 ss Vann (kokende)
3 ss Sitron
3 dl Fløte
3 Egg
6 – 9 ss Sukker (ca. 1 dl)
Jorbærmousse med krem og jordbær i høyt glass Ingredienser: 500 g Jordbær (frosne) 6 pl Gelatin 3 ss Vann 3 ss Sitron 3 dl Fløte 3 Egg 6 - 9 ss Sukker (ca. 1 dl)

Slik gjør du:

1 Legg gelatinplatene i vann
– La de ligge i ca 5 min.
– kok opp 3 ss vann og sukker
– klem ut vannet fra gelatinen
– rør inn gelatinplatene
2 Halvtin jordbærene
– ha jordbær og sitronsaft i en bolle
– Mos jordbærene med en stavmikser
– Tilsett gelatinen
– Smak på blandingen om du trenger mer sukker
3 Pisk kremfløten til myk krem
4 Pisk eggene luftige
5 Bland forsiktig sammen jordbær og egg
– vend inn kremen
6 Fordel moussen i glass,
– dekk med plastfolie, og
– sett i kjøleskap i minst en time, men
gjerne natten over
7 Pyntes
– med pisket krem og ferske jordbær
– eller med raspet sjokolade
Jorbærmousse med sjokoladepynt i høye glass Ingredienser: 500 g Jordbær (frosne) 6 pl Gelatin 3 ss Vann 3 ss Sitron 3 dl Fløte 3 Egg 6 - 9 ss Sukker (ca. 1 dl)

Generelle opplysninger:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s