«Nytt liv i East End» av Jennifer Worth og Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs

Jeg tror jeg har sett alle sesongene av «Nytt liv i East End»! Faktisk er det en av mine favoritt TV- serier.  Vanligvis synes jeg at bøker er mye bedre enn både filmer og ikke minst serier. Derfor var gleden stor da jeg fant Jennifer Worth sin «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant» da jeg var en snartur innom på biblioteket.  Selvfølgelig kunne jeg ikke la være å låne den!

For å hoppe rett til oppskriften på Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs – trykk HER

Worth, Jennifer (2013) «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant», Vigmostad Bjørke OG Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

I boka møter vi den nyutdannete Jennifer Worth (“Jenny”). Vi følger henne og noen av de erfaringene hun gjør seg, som jordmor i Londons østkant på tidlig 50-tall. Hun er ansatt som jordmor ved et kloster, og sammen med nonnene og de andre jordmødrene blir hun godt kjent med østkantbeboernes liv. Gjennom Jenny sine øyne, erfaringer og fordommer får vi beskrivelser av slummens mange problem slik som fattigdom, utnyttelse og misbruk. Samtidig som vi også får skildring av stolthet, samhold, omsorg og kjærlighet.

Worth, Jennifer (2013) «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant», Vigmostad Bjørke OG Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

Den beste jeg kan si om denne boka er at det er interessant å lese om 50-tallets østkant problemer, skrevet av noen som faktisk var der og som har opplevd det. Det å få innblikk i fattigdommen i Londons fattigste og mest utbombede strøk er utrolig interessant. Det er viktig kunnskap som formidles i denne boka.  Jeg hadde flere problem med denne boka, det største var kanskje skrivestilen. Den er absolutt ikke velskrevet, og det ødelegger hele leseopplevelsen.  Boka skildrer mange lykkelige stunder, vanskelige avgjørelser og personlige katastrofer. Her savnet jeg faktisk følelser i skildringene. For meg virket deler av boka oppramsende, ja til og med litt overfladisk til tider. Det er som om forfatteren har det travelt og bare ønsker å komme seg videre i historien(e). Som leser, var det vanskelig å få tak i hva hovedpersonen virkelig følte.  

Worth, Jennifer (2013) «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant», Vigmostad Bjørke OG Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

Nå kan jo dette skyldes ulike faktorer slik som: oversettelsen, leseren (altså meg), at forfatteren hadde behov for å distansere seg, en kombinasjon av alt dette eller noe helt annet.  Men det gjør at boka fremstår som dårligere enn hva den kunne ha vært – for denne boka hadde et potensial til å bli bra! Det er ikke ofte jeg ser dette, men boka var virkelig skuffende sett i forhold til tv-serien, som etter min mening var mye flinkere til å utnytte potensialet til historiene. Så takk, for at serien ble laget. Likevel er det flott at boka er skrevet, for det er en viktig tidsmessig skildring, og var naturligvis et ypperlig utgangspunkt for TV- serien med samme navn. Siden jeg ikke vil anbefale denne boka, men heller anbefale å se tv-serien (dette er noe jeg aldri har gjort før), gir jeg boka et terningkast: 2

Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs

Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs smaker av skikkelig sommer og sol

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kake3 timerMiddels

Ingredienser:

Bunn:

4Egg
1 dlSukker
1 ssVaniljesukker
1 ½ dlHvetemel
½ dlPotetmel
1 dlJordbærjuice (til dynking)

Jordbærmousse:

3 plGelatin
2 dlKremfløte
2Eggeplommer
½ dlMelis
150 gJordbær (friske)

Fyll:

150 g  + 12Jordbær (friske)
2 tsSitronsaft (presset)
Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

Jordbærmarengs:

50 gJordbær (friske)
1 dlSukker
2 ssVann
2Eggehviter

Slik gjør du:

1 Lag kakebunnen
– Legg bakepapir i bunnen av en springform (24 cm) ,
– Smør den og
– Sett ovnen på 175 grader
– Pisk egg, vaniljesukker og sukker til eggedosis
– Sikt hvetemel og potetmel, og
– Vend det forsiktig inn i eggedosisen
– Hell røren i springformen, og
– Stekes i ca .20 min.
– Avkjøles på rist
2 Lag Jordbærmousseen
– Legg gelatinplatene i kaldt vann
– Rens Jordbærene, og
– Kjør jordbærene til mos med en stavmikse
– Stivpisk kremfløten
– Visp eggeplommer og melis til eggedosis
– Stivpisk kremfløten
– Bland forsiktig sammen eggedosis, jordbærmos og krem
– Kok opp ¼ dl vann, –
Ta vannet av varmen, og
– Smelt gelatinplatene i vannet
– Rør det deretter inn i mousseen
3 Montering:
– Del kakebunnen i to
– Legg bunnen i springformen
– Dynk den med litt jordbærjuice
– Kjør jordbærene til mos sammen med sitronsaften
– Fordel jordbærmosen utover bunnen
– Rens og skjær ca. 12 jordbær i to, og
– Plasser dem langs kanten på formen med snittflaten ut
– Hell mousseen forsiktig i midten og fordel den utover langs sidene
– Dynk den andre kakebunnen, og
– Legg den over
– Sett i kjøleskap til moussen stiver  

Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

4 Lag Jordbærmarengs:
– Ha eggehvitene i en ren bolle
– Rens og kjør jordbærene til en mos med en stavmikser,
– Kok opp jordbærmosen, sukker og vann i en kasserolle, og
– La den koke til den når 121 grader
– Begynn å piske eggehvitene til en marengs når sukker-/bærlaken har nådd 110 grader
– Når jordbær- og sukkerlaken er 121:
– Hell dem i en tynn stråle ned i eggehvitene mens du fremdeles pisker hardt
– Pisk til marengsen er helt avkjølt

5 Pynt kaka:
– Ta kaka ut av formen og over på et kakefat
– Smør et tynt lag marengs over den øverste kakebunnen
– Ha resten av marengsen i en kakesprøyte
– Sprøyt små topper i sirkelmønster på kaken
(begynn på midten)

Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

Generelle opplysninger:

Worth, Jennifer (2013) «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant», Vigmostad Bjørke OG Jordbærkake med jordbærmousse og jordbærmarengs Ingredienser : Bunn 4 Egg 1 dl Sukker 1 ss Vaniljesukker 1 ½ dl Hvetemel ½ dl Potetmel 1 dl Jordbærjuice (til dynking) Jordbærmousse 3 pl Gelatin 2 dl Kremfløte 2 Eggeplommer ½ dl Melis 150 g Jordbær (friske) FYLL 150 g + 12 Jordbær (friske) 2 ts Sitronsaft (presset) Jorbærmarengs: . 50 g Jordbær (friske) 1 dl Sukker 2 ss Vann 2 Eggehviter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s