«Ingen til bords» av Lene Lauritsen Kjølner (2019) og Suksessmakroner etter oppskrift fra Baker Brun

Jeg tror ærlig talt at jeg har fått meg en ny yndlingsforfatter når det gjelder krim. Fra før har jeg forfattere som blant annet Agatha Christie, Maria Lang, Desmond Bagley, Sir Arthur Conan Doyle og Alexander McCall Smith. Fra og med i dag legger jeg til Lene Lauritsen Kjølner. Hun er en norsk forfatter, bosatt ved Tønsberg og debuterte i 2014. Det er lenge siden jeg har kost meg sånn med ei bok, som jeg gjorde med «Ingen til bords» av, ja, nettopp, Lene Lauritsen Kjølner. Boka ble første gang utgitt i 2017 på Vigmostad & Bjørke. Ja, ikke misforstå, meg! Jeg har lest mange gode bøker i det siste. Men denne – den er noe for seg selv. En sjanger det er lenge siden jeg har lest. Jeg er litt usikker på hva jeg skal kalle sjangeren, men den er fornøyelig.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Suksessmakroner (Baker BrunTRYKK HER!

Kjølner, Lena Lauritsen (2017) «Ingen til bords» Vigmostad & Bjørke, og Suksessmakroner etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: Topping: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Suksesskrem: 1 dl Kremfløte 125 g Sukker 4 Eggeplommer 1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g Mandler 500 g Sukker 7 Eggehviter

I «Ingen til bords» møter vi privatdetektiven Olivia Henriksen, som bor på Ankerholmen sør i Norge (Nøtterøy). Hun er en kvinne i sin beste alder, har to sønner fra et tidligere ekteskap. Når vi møter henne, i denne boka, har hun nettopp kjøpt hus (et skipperhus) hun har en kjæreste, Torstein, som er politi, og drømmer rosenrøde drømmer om vin og kos på brygga. Boka begynner med at Olivia blir kontaktet av en ny klient, som vil at hun skal finne ut om kona er utro eller ikke. Samtidig får Torstein beskjed om at det er begått et drap på friluftsteateret utenfor Tønsberg. Her i fra, tar forfatteren oss med på en underholderne, innviklet, og noe overraskende historie.

Kjølner, Lena Lauritsen (2017) «Ingen til bords» Vigmostad & Bjørke, og Suksessmakroner etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: Topping: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Suksesskrem: 1 dl Kremfløte 125 g Sukker 4 Eggeplommer 1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g Mandler 500 g Sukker 7 Eggehviter

Dette er en krimhistorie uten de lange, makabre beskrivelsene av den myrdede. Det setter jeg utrolig stor pris på. Det er absolutt ikke noe makabert med denne boka i det hele tatt. Boka er utrolig godt skrevet, med en flott historie, et godt plott, gode forviklinger og mye humor. Jeg synes forfatteren viser en god innsikt i de store og små problem og misforståelser som gjerne oppstår mellom mennesker, og hun skriver utrolig varmt og humoristisk. Som kvinnelig leser i min beste alder, koste jeg meg skikkelig, og småhumret rett som det var. Parallellene til Agatha Christie var utrolig bra, og avslutningen skikkelig gøy. Boka er velskrevet, varm og humoristisk. Uten tvil – Terningkast: 6.

Baker Bruns Suksessmakroner

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
8-12 3 timer   Vanskelig

Ingredienser:

Topping:

200 g Kokesjokolade
15 Muffinsformer

Suksesskrem:

1 dl Kremfløte
125 g Sukker
4 Eggeplommer
1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker)
150 g Smør (ekte)

Mandelbunn:

500 g Mandler
500 g Sukker  
7 Eggehviter

Slik gjør du:

1 Toppingen:
– Smelt sjokoladen over vannbad
– Smør muffinsformene sjokoladen (2 ganger)
Sjokoladen blir blankest hvis du bruker
silikonformer,
men vanlige former av papir går også bra
– Avkjøl i kjøleskap
Suksessmakroner (etter oppskrift fra Baker Brun) Ingredienser: Topping: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Suksesskrem: 1 dl Kremfløte 125 g Sukker 4 Eggeplommer 1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g Mandler 500 g Sukker 7 Eggehviter
2 Suksesskrem:
– Ha fløte, egg, vaniljesukker og sukker
i en kasserolle
– Varm opp på middelsvarme
– Rør godt helt til du får en tykk konsistens
(ca 5-10 min.)
– Avkjøl litt og rør inn smøret
– Sett kremen til avkjøling til den stivner
Suksessmakroner (etter oppskrift fra Baker Brun) Ingredienser: Topping: 200 g 	Kokesjokolade 15	Muffinsformer Suksesskrem:  1 dl	Kremfløte 125 g 	Sukker 4 	Eggeplommer 1	Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g 	Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g 	Mandler 500 g 	Sukker  7	Eggehviter
3 Mandelbunn:
– Sett stekeovnen på 170 grader
– Mal mandler
– Rør dem sammen med halvparten av sukkeret
– Rør inn eggehviten med resten av sukkeret
– Tilsett eggehviten litt etter litt til mandlene
– Massen skal være bløt men ikke for flytende
– Fyll en sprøytepose med 0,5-1 cm åpning
– Legg bakepapir på et stekebrett
– Sprøyt ut pletter som er ca 3 cm i diameter
(eller så stor som toppen av formen)
– Stekes midt i ovnen, i ca. 10 min. til de er gylden
– Avkjøles på rist
4 Montering:  
– Fyll de avkjølte sjokoladeformene
med den avkjølte suksesskremen
– Legg på mandelbunn
– Sett i kjøleskap i en time
– Løs den forsiktig fra formen og server
Suksessmakroner (etter oppskrift fra Baker Brun) Ingredienser: Topping: 200 g 	Kokesjokolade 15	Muffinsformer Suksesskrem:  1 dl	Kremfløte 125 g 	Sukker 4 	Eggeplommer 1	Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g 	Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g 	Mandler 500 g 	Sukker  7	Eggehviter
Suksessmakroner (etter oppskrift fra Baker Brun) Ingredienser: Topping: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Suksesskrem: 1 dl Kremfløte 125 g Sukker 4 Eggeplommer 1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g Mandler 500 g Sukker 7 Eggehviter

Generelle opplysninger om dagens bok:

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s