«Sort gryte» av Lene Lauritsen Kjølner men bytter ut sneglegrøten med Risengrynsgrøt!

For en (god) stund siden fikk jeg en pakke i posten fra en av mine yndlingsforfattere; Lene Lauritsen Kjølner.  I pakken lå «Sort gryte», som ble utgitt på Fagervik forlag tidligere i år. Gjett om jeg gledet meg til å lese den? Selvfølgelig gjorde jeg det! Om forventningene ble innfridd? Ja, absolutt. Jeg må bare si det med en eneste gang, og kanskje spolere hele anmeldelsen, Men: Dette er det aller beste jeg har lest av Kjølner. Ja, det beste jeg har lest på lenge!

For å hoppe rett til oppskrten på risengrynsgrøt – trykk HER

Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Sort gryte», Fagervik forlag OG Risengrynsgrøt 200 g Ris (grøtris) 2 dl Vann 1 ¼ l Melk ½ ts Salt
Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Sort gryte», Fagervik forlag og Risengrynsggrøt hvis du heller vil lage Heston Blumenthal’s snail porridge – Trykk HER for å se hvordan Heston gjør det

I denne boka blir Oliva engasjert av en burleskdanserinne med navet Leonora tilknyttet et death-metalband (Frityricon) i forbindelse med en #me-too sak rettet mot Leonora og bandets agent. Agenten er en sånn som ikke tar et nei for et nei, og tar for seg av både villige og uvillige (unge) jenter/kvinner. I Tønsberg foregår Mørk Natt festivalen hvor også Frityricon, er med. Frontfiguren til bandet er forsvunnet, og bandet setter i gang en leteaksjon. Hvem tror du det er som finner han, flott plassert nede i en jettegryte? Jepp, det er Olivia! Dermed er Olivia også involvert i denne drapssaken. Olivias utkårede, Torstein er også involvert i etterforskningen og får utløp for sine (omorganiserings)frustrasjoner ved å prøve seg på Heston Blumenthal oppskrifter og “truer” blant annet med å lage sneglegrøt.

Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Sort gryte», Fagervik forlag

«Sort gryte» er en fantastisk godt skrevet kriminalfortelling, med god fremdrift og ikke minst med en skikkelig humoristisk snert. Bare det at Kjølner valgte å legge historien til en Mørk Natt festival som oser av death-metalband, burleskdansere, og i tillegg inkorporere Me-too, viser at Kjølner virkelig har fantastisk humor og skikkelig sans for det absurde. Nå hun i tillegg beskriver disse «døds-kule», skremmende gutta, som rene pusekatter, som til hverdags er opptatt av mat, marengs og orkideer (i god Nero Wolfe (Rex Stout) – stil) – Ja, da treffer hun spikeren på hodet for meg.  Dette er uten tvil den beste boka om Olivia Henriksen (i alle fall så langt), og jeg ender opp med et terningkast: 6. Hadde jeg hatt en terning som gikk høyere hadde kastet også blitt høyere. Dette er en fantastisk krim, helt etter mitt hjerte! Og jeg gleder meg skikkelig til å lese neste bok!

Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Sort gryte», Fagervik forlag

Risengrynsgrøt

Risengrynsgrøt, passer godt å lage på en kjøttfrimandag- ja, på en hvilken som helst dag! Da jeg var lita jente var det vanlig med grøt på lørdager, og da jeg studerte var det alltid grøt i kantina på fredager. Jeg hadde ei venninne som gledde seg hele uka til grøten på fredagene. Det var ukas høydepunkt for henne. Jeg synes at grøt passer like godt på en mandag som på en fredag eller lørdag, ja kanskje bedre! Også mine barn elsker grøt, og risengrynsgrøt er nok en av deres mange favoritter. De elsker risengrynsgrøt og spiser det gjerne både til frokost, middag og kvelds – dog ikke på samme dag!

Porsjoner Total tid: Vanskelighetsgrad
4 60 min   Lett

Ingredienser:

200 g Ris (grøtris)
2 dl Vann
1 ¼ l Melk
½ ts Salt

Slik gjør du:

  1. Kok ris og vann i 2-3 minutter
  2. Tilsett melk og kok opp under omrøring
  3. La grøten småkoke i 40-50 minutter
  4. Tilsett salt
  5. Serveres med sukker, kanel og smørøye
Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Sort gryte», Fagervik forlag

Hvis du heller vil lage:

Heston Blumenthal’s snail porridge – Trykk HER for å se hvordan Heston gjør det

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker om Olivia Henriksen:

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «I de beste sirkler» Juritzen forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Mord på kilen» Fagervik forlag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s