«Sirkelens ende» av Tom Egeland og mandelkjeks som påskekos

Jeg fikk anbefalt Tom Egeland av Sebastian (24), som har lest det meste av Egeland. Han poengterte at jeg burde begynne med en av bøkene om arkeologen Bjørn Beltø. Som sagt, så gjort. Jeg bestilte de to første bøkene om Beltø på biblioteket. Nå har jeg ikke lest noe av denne forfatteren tidligere, og vet egentlig ikke noe mer om han enn at han er fra Oslo og født på femti-tallet.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på mandelkjeks – TRYKK HER!

Egeland, Tom (2001) «Sirkelens ende», Aschehoug OG Mandelkjeks - Galletas de almendras Ingredienser: 75 g Smør (romtemperert) 75 g Sukker 60 g Hvetemel 10 g Mandler (malte) 40 g Finhakket 1 klype Salt (valgfritt) ½ Sitron (skall, fin raspet) 2 Eggehviter https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Sirkelens ende», møter vi som sagt Bjørn Beltø. Han er en arkeolog med utrolig lav selvvtillitt. I bokas begynnelse er han kontrollør ved en arkeologisk utgraving ved Værne kloster. Plutselig finner noen et gullskrin. Ikke nok med at men lederen for utgravningen professor Graham Llyleworth bryter alle regler når det gjelder behandling og registrering av funnet, men han drar også av gårde med skrinet. Men Bjørn Beltø løper etter …

Egeland, Tom (2001) «Sirkelens ende», Aschehoug OG Mandelkjeks - Galletas de almendras Ingredienser: 75 g Smør (romtemperert) 75 g Sukker 60 g Hvetemel 10 g Mandler (malte) 40 g Finhakket 1 klype Salt (valgfritt) ½ Sitron (skall, fin raspet) 2 Eggehviter https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka følger Bjørn Beltø i hans søken etter å finne ut hva som gjemmer seg i skrinet. I tillegg får vi et innblikk i Bjørn Beltøs liv. Hans selvforakt og den lave troen på seg selv gjennomsyrer livet hans. I boka fremgår det at det er fordi han er albino, (bare) amanuensis og har dårlig dametekke. I tillegg kommer det frem at han er han bitter på sin far fordi han døde alt for tidlig, og ikke minst på sin stefar som giftet seg med moren mindre enn ett år etter. Ifølge Bjørn har ikke livet hans vært enkelt. Det er interessant å bli godt kjent med hovedpersonen, men helt ærlig synes jeg at han fremstår som en sytekopp, som ikke sett krav hverken til seg selv eller andre om hvordan han kan behandles. Dette er ei spennende bok, men jeg tror ikke jeg ville ha kalt den en thriller – for det er den absolutt ikke. Men boka er spennende nok. Først tenkte jeg at dette måtte være et tappert forsøk på å kopiere «Da Vinci-koden» av Dan Brown. Men så la jeg faktisk merke til at denne boka faktisk utkom 2 år tidligere enn «DaVinci-koden». Da kan jeg egentlig ikke gjøre noe annet enn å bøye meg i støvet, og boka ender opp med et Terningkast: 4.

Mandelkjeks

Galletas de almendras er spanske kjeks med smak av mandler og sitron. Kjeksene er aller best nybakte, men de holder seg godt i lufttett kakeboks i omtrent en uke

Mandelkjeks - Galletas de almendras Ingredienser: 75 g Smør (romtemperert) 75 g Sukker 60 g Hvetemel 10 g Mandler (malte) 40 g Finhakket 1 klype Salt (valgfritt) ½ Sitron (skall, fin raspet) 2 Eggehviter https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca 30Ca 60 min.Enkel

Ingredienser:

75 gSmør (romtemperert)
75 gSukker
60 gHvetemel
10 gMandler (malte)
40 gFinhakket
1 klypeSalt (valgfritt)
½Sitron (skall, fin raspet)
2Eggehviter

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 grader, og
– Legg bakepapir på stekeplater
2 hakk og mal mandler
– Rasp sitronskall
2 Pisk smør og sukker hvitt
– Sikt inn mel, malte mandler og salt
3 Vend inn hakkete mandler og sitronskall
4 Pisk eggehvitene stive, og
– Vend dem forsiktig inn i mandelrøren
5 Legg små topper av røren på bakepapirkledde stekeplater
ca 1 ts i hver topp
NB hold avstand for de flyter noe ut
6 Stekes i 15-20 min
på 180 grader,
Til de er gyllenbrune i kantene
7 Avkjøles på rist

Mandelkjeks - Galletas de almendras Ingredienser: 75 g Smør (romtemperert) 75 g Sukker 60 g Hvetemel 10 g Mandler (malte) 40 g Finhakket 1 klype Salt (valgfritt) ½ Sitron (skall, fin raspet) 2 Eggehviter https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Egeland, Tom (2001) «Sirkelens ende», Aschehoug OG Mandelkjeks - Galletas de almendras Ingredienser: 75 g Smør (romtemperert) 75 g Sukker 60 g Hvetemel 10 g Mandler (malte) 40 g Finhakket 1 klype Salt (valgfritt) ½ Sitron (skall, fin raspet) 2 Eggehviter https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s