Opplysningskontoret for brød og korn (OBK), tok for fire år siden initiativ, for å feire skolebrødet. Skolebrødets dag ble lagt til den siste fredagen før sommerferien. Denne dagen ble en suksess, og i dag fredag 18. juni skal Skolebrødets dag feires for fjerde gang . Skolebrød er noe av den beste gjærbaksten jeg vet om: Deilig hvetebolle med vaniljekrem og søt melisglasur med kokos – NAM! Jeg kaller dette bakverket for skolebrød, men vet at den i Bergensregionen blir kalt skolebolle, og at noen kaller den for Ola-bolle. Min morfar kalte den 12-øres – antageligvis for at den kostet 12 øre da de ble introdusert på 50-tallet. Kjært barn har mange navn, og godt er det!. I fjor bakte jeg verdens største Verdens største skolebrød til ære for denne dagen. Ja, i alle fall det største jeg fikk inn i min stekeovn.

I år baker jeg en litt sunnere variant av skolebrødet. så det blir skolebrød bakt på fullkornshvete og havre mel, fylt med vaniljekrem (på lettmelk) og toppet med kokosflak. – Det ble skikkelig godt selv om det er et litt sunnere alternativ til det tradisjonelle skolebrødet.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| Ca. 20 | 3 timer | Enkel |
Ingredienser:
| 6 dl | Melk |
| 150 g | Smør |
| 1 pk | Gjær |
| 750 g | Fullkorn Hvetemel |
| 250 g | Havremel |
| 1 | Sukker |
| 1 | Egg |
| Kokosflak |
Tips! Du kan kjøre havregryn i en matmølle for å lage havremel eller det kan kjøpes i butikken
Vaniljekrem (lettere):
| 6 dl | Melk (H, lett eller skummet) |
| 2 | Egg |
| 50 g | Maizenna |
| 2 ss | Vaniljesukker |
| 2 ss | Sukker (eller Sukrin) |
Slik gjør du:
| 1 Smelt smør i en kasserolle – Ha i 1½ dl melk – Ha det over i en bakstebolle – Ha i gjær, og rør den ut |
| 2 Tilsett resten av melken, og – Tilsett mel og sukker |
| 3 Elt deigen 3-4 minutter – Tilsett eventuelt mer mel, Deigen skal slippe bollen |
| 4 Hev deigen under plast, På et lunt sted i ca. 30-40 min. (til dobbel størrelse) |
| 5 Lag vaniljekremen: – Ha alle ingrediensene i en kasserolle – Kok opp under omrøring – La det koke ca 1 min. – Helles over på et fat, legg plast over (helt ned til kremen) – Avkjøles |
| 6 Legg bakepapir på 2 stekeplater – Hell deigen ut på bordet – Del den i ca 20 emner – Rull til boller, og – Lag en fordypning i midten – Legg i 1 ss vaniljekrem – Legg bollene på stekeplata |
| 7 Sett bollene til etterheving – Sett ovnen på 225 grader |
| 8 Pensle bollene med egg, og – Strø over kokosflak – Stek i 8-10 minutter |
| 9 Avkjøles på rist |

Hvis du heller vil bake:


