Et litt sunnere Skolebrød til Skolebrødets dag 2021

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK), tok for fire år siden initiativ, for å feire skolebrødet. Skolebrødets dag ble lagt til den siste fredagen før sommerferien. Denne dagen ble en suksess, og i dag fredag 18. juni skal Skolebrødets dag feires for fjerde gang . Skolebrød er noe av den beste gjærbaksten jeg vet om: Deilig hvetebolle med vaniljekrem og søt melisglasur med kokos – NAM! Jeg kaller dette bakverket for skolebrød, men vet at den i Bergensregionen blir kalt skolebolle, og at noen kaller den for Ola-bolle. Min morfar kalte den 12-øres – antageligvis for at den kostet 12 øre da de ble introdusert på 50-tallet. Kjært barn har mange navn, og godt er det!. I fjor bakte jeg verdens største Verdens største skolebrød til ære for denne dagen. Ja, i alle fall det største jeg fikk inn i min stekeovn.

Skolebrød  Ingredienser:  6 dl 	Melk 150 g 	Smør 1 pk	Gjær  1 kg	Hvetemel 1½ dl 	Sukker  1	Egg  1 porsjon	Vaniljekrem

I år baker jeg en litt sunnere variant av skolebrødet. så det blir skolebrød bakt på fullkornshvete og havre mel, fylt med vaniljekrem (på lettmelk) og toppet med kokosflak. – Det ble skikkelig godt selv om det er et litt sunnere alternativ til det tradisjonelle skolebrødet.

Skolebrød – fullkorn hvete og havre med kokosflak Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad Ca. 20 3 timer Enkel Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Fullkorn Hvetemel 250 g Havremel 1 – 1½ dl Sukker 1 Egg Kokosflak Vaniljekrem (lettere): 6 dl Melk (lett eller skummet) 2 Egg 50 g Maizenna 2 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker (eller Sukrin) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
Ca. 20 3 timer Enkel

Ingredienser:

6 dl Melk
150 g Smør
1 pk Gjær
750 g Fullkorn Hvetemel
250 g Havremel
1 Sukker
1 Egg
  Kokosflak

Tips! Du kan kjøre havregryn i en matmølle for å lage havremel eller det kan kjøpes i butikken

Vaniljekrem (lettere):

6 dl Melk (H, lett eller skummet)
2 Egg
50 g Maizenna
2 ss Vaniljesukker
2 ss Sukker (eller Sukrin)

Slik gjør du:

1 Smelt smør i en kasserolle
– Ha i 1½ dl melk
– Ha det over i en bakstebolle
– Ha i gjær, og rør den ut
2 Tilsett resten av melken, og
– Tilsett mel og sukker
3 Elt deigen 3-4 minutter
– Tilsett eventuelt mer mel,
Deigen skal slippe bollen
4 Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 30-40 min.
(til dobbel størrelse)
5 Lag vaniljekremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Kok opp under omrøring
– La det koke ca 1 min.
– Helles over på et fat, legg plast over (helt ned til kremen)
– Avkjøles
6 Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Hell deigen ut på bordet
– Del den i ca 20 emner
– Rull til boller, og
– Lag en fordypning i midten
– Legg i 1 ss vaniljekrem
– Legg bollene på stekeplata
7 Sett bollene til etterheving
– Sett ovnen på 225 grader
8 Pensle bollene med egg, og
– Strø over kokosflak
– Stek i 8-10 minutter
9 Avkjøles på rist

Skolebrød – fullkorn hvete og havre med kokosflak Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad Ca. 20 3 timer Enkel Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Fullkorn Hvetemel 250 g Havremel 1 – 1½ dl Sukker 1 Egg Kokosflak Vaniljekrem (lettere): 6 dl Melk (lett eller skummet) 2 Egg 50 g Maizenna 2 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker (eller Sukrin) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Hvis du heller vil bake:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s