«Vi er ulver» av Katrina Nannestad med russisk potetsuppe

I forrige uke fikk jeg et anmeldereksemplar av «Vi er ulver» tilsendt fra Harper Collins.  Boka er skrevet av den australske forfatteren Katrina Nannestad.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på potet- og soppsuppe, TRYKK HER

Nannestad, Katrina (2022) «Vi er ulver», HarperCollins OG Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

I begynnelsen av «Vi er ulver» møter vi familien Wolf hjemme hos dem på slutten av 1943. De er en stor familie på syv med mor, far, bestemor, bestefar og tre barn. De er lykkelige til tross for krigens herjinger. Faren som har en skadet fot, har så langt vært unntatt krigs- og arbeidsplikt. Men sammen med gamle menn, og unge gutter blir han nå innkalt og sendt til fronten, så familien må fortsette uten han. Savnet etter faren er stort, skolen stenger, moren, men livet går videre hos familien. Men så får de et telegram om at faren er savnet, og like etter banker det på døren, det er soldater som roper at de må flykte for russerne kommer. De legger i vei, og mamma forteller Liesl at hun må passe godt på søsknene sine om de skulle komme bort fra hverandre under flukten …

Nannestad, Katrina (2022) «Vi er ulver», HarperCollins OG Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er ei bok som rører en langt inn i hjerterøttene. Vi følger barnas kamp for å overleve i en kald og brutal ny verden, hvor ikke alle tyskere er snille og ikke alle russere er slemme. Nannestad skriver utrolig godt. Hun skriver med varme, innlevelse og har en flott fortellerstil, som gjør at vi er med barna i deres flukt, i deres redsler, sult og gleder. Vi forstår deres savn, angst, redsler, kamp for overlevelse og etiske dilemmaer. Men midt opp i all redsel, sult, skitt og elendighet, finnes kjærlighet, omsorg, glede og ikke minst håp. Det er en flott balanse mellom beskrivelser av elendighet, redsler og sult på den ene siden og vennskap, omsorg, glede på den andre siden. Det gjør at leseren får noen pustepauser i lesingen. Selv om dette er en bok som handler om andre verdenskrigs siste fase, er den dessverre superaktuell i dag, med tanke på alle barn (og voksne) som er på flukt etter invasjonen i Ukraina. Hvor invasjonens grusomheter dessverre også når barn, og snur opp ned på deres tilværelse. Selv om dette først og fremst en barne-/ungdomsbok, kan den (les: bør den) leses av voksene også, og gjerne sammen med barna, så man kan forklare, snakke sammen og diskutere temaene etter hvert. Boka er nok skrevet med henblikk på barn i alderen 8-13 år, men boka er nok kanskje litt tøff for de aller yngste, i alle fall uten voksnes trygghet. «Vi er ulver» er en velskrevet, varm og hjerteskjærende, dagsaktuell historie, som anbefales på det sterkeste, terningkast: 6

Potet- og soppsuppe

I dag lager jeg russisk potetsuppe, som Lisel tilbereder til russerne. Min potetsuppe har litt flere ingredienser enn Lisel sin, men begge var nok skikkelig mettende og gode. Jeg bruker å tilsette sopp i potetuppa, men den kan godt serveres uten, eller hva med sprøstekt bacon i steden. NAM

Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
3-430 min,Enkel

Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

2 ssSmør
1Purre (hakket)
½Løk
1Gulrot (hakket)
7½ dlGrønnsaksbuljong (eller kylling)
2 tsDill (tørket)
1Laurbærblad
500 gPoteter (i terninger)
400 gSjampinjonger (i skiver)
2 dlMelk
½ dlFløte (valgfritt)
2 ssHvetemel
 Salt, pepper

Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Skrell Løk, poteter og gulerøtter
– Hakk purren, løken og gulerøtter
– Skjær poteten i passe kuber 2×2 cm
– Rens soppen og skjær den i skiver
2 Smelt 1 ss smør i en kasserolle
– Ha i løk, gulerot og purre
– La det surre i ca 5 min
Til alt er blitt mykt og blankt
3 Ha 7 dl kraft i en kasserolle
– Kok opp
– Rør hvetemelet ut i resten av den kalde krafta
den siste ½ dl
– Hell den i en stråle i den varme krafta mens du rører
– Rør mens det koker opp
– Tilsett dill, laurbærblad og poteter,
– Kok opp
– Slå ned varmen og
– La det koke i ca 20 min. til poteten er blitt mør, men fast
– Fjern laurbærbladet
4 Smelt 1 ss smør i en stekepanne
– Tilsett soppen og
– La det steke til soppen er blitt gyllen Ca 5 min
5 Ha soppen over i suppa
– Tilsett melk og eventuelt fløte
– Smak til med salt og pepper – Gi alt et raskt oppkok
6 Servers sammen med et godt rugbrød

Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Nannestad, Katrina
  • Tittel: «Vi er ulver»
  • Originaltittel: «We are wolves»
  • Oversatt av: Mona Berge
  • illustrert av: Martina Heiduczek
  • Sjanger: Barn (7-13), WWII
  • Sider: 288
  • Forlag: HarperCollins
  • Utgitt: 2022
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra HarperCollins

Nannestad, Katrina (2022) «Vi er ulver», HarperCollins OG Russisk potet- og soppsuppe Ingredienser 2 ss Smør 1 Purre (hakket) ½ Løk 1 Gulrot (hakket) 7½ dl Grønnsaksbuljong (eller kylling) 2 ts Dill (tørket) 1 Laurbærblad 400 g Poteter (i terninger) 400 g Sjampinjonger (i skiver) 2 dl Melk ½ dl Fløte (valgfritt) 2 ss Hvetemel Salt, pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s