«Regnværsdagen» av Max Estes og Boller med eller uten rosiner

For noen dager siden fikk jeg tilsendt et leseeksemplar av bildeboka «Regnværsdagen». Boka er illustrert av Max Estes, og utgitt på Ena Vigmostad & Bjørke. Dette er en barnebok og passer for barn i alderen 3-6 år.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på boller, TRYKK HER!

Estes, Max (2020) «Regnværsdagen», ENA Vigmostad & Bjørke Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Regnværsdagen» illustrert av Max Estes består bare av illustrasjoner (tegninger), og er helt uten tekst. Boka består av 22 oppslag, hvorav det første og siste er identisk. Illustrasjonene er klare, og godt avgrensede enkle tegninger. Det er stort sett fargene blått, grått og gult som går igjen, sammen med hvitt og svart samt en rød paraply. En skulle tro at en så enkel bildebok ville være kjedelig, men det er den så absolutt ikke. Oppslagene trenger faktisk ikke flere farger, illustrasjonene/oppslagene er spennende nok i seg selv – Og her er det bare å slippe fantasien løs og lage fortellingen(e) selv. Her kan det bli mange fortellinger, – for oppslagene har nok handling og detaljer til å skape flere forskjellige og spennende fortellinger i samspill med barna.

Estes, Max (2020) «Regnværsdagen», ENA Vigmostad & Bjørke Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Regnværsdagen», er ei bok de fleste barn i alderen 3-6 år vil like. Den setter fantasien i sving og kanskje barna til og med kan tegne sin egen regnværsdag med en eller flere illustrasjoner etter å ha «lest» denne. Jeg triller derfor et fantasifullt terningkast: 5

Estes, Max (2020) «Regnværsdagen», ENA Vigmostad & Bjørke Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Boller med eller uten rosiner

Denne oppskriften er uten melk og uten smør men de gir skikkelig saftige gode boller som kan spises som de er eller deles opp og spises med for eksempel ost. NAM!

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
203 ½ timerEnkel

Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gSalt
20 gKardemomme
1 kgHvetemel
350 gRosiner (valgfritt)

Pensling/topping:

1Egg (sammenvispet)

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Legg rosinene i vann
– La dem ligge i ca 15 min.
3 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
– Hvis du ønsker rosiner i bollene,
Tilsettes rosinene på slutten av eltetiden
4 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Legg bakepapir på stekeplater
5 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Del den i ca 20 like store emner
– Trill boller, som
– Settes på bakekpapir
6 Dekk bollene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La dem heve i ca 60 – 120 min.
Til dobbel størrelse
7 Sett ovnen på 230  grader
8 Pensle bollene med sammenvispet egg
9 Stekes i ca 8 min midt i ovnen
230 grader

Generelle opplysninger om dagens bok:

Estes, Max (2020) «Regnværsdagen», ENA Vigmostad & Bjørke Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s