Guinnesskake på St. Patricks Day

Happy St. Patricks day!

I dag 17. mars, er det St. Patricks dag, eller som den også kalles «Paddy’s Day». Det er Irlands nasjonaldag som feires til minne av landets skytshelgen St. Patrick. Øl, og da spesielt Guinness, er den drikken som konsumeres mest på denne dagen, omtrent 11 millioner halvlitere blir drukket på  «Paddy’s Day». Jeg brukte en av disse til å bake en skikkelig saftig og god Guinnesskake

Guinnesskake med kremost topping Ingredienser: 250 g Guinness (2 ½ dl) 250 g Smør 75 g Kakaopulver 350 g Sukker 1 ½ dl Rømme 2 Egg 1 ss Vaniljeekstrakt / vaniljesukker 275 g Hvetemel 2 ½ ts Natron Topping: 300 g Kremost (naturell) 150 g Melis 1 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
8-1260 minEnkel

Guinnesskake med kremost topping Ingredienser: 250 g Guinness (2 ½ dl) 250 g Smør 75 g Kakaopulver 350 g Sukker 1 ½ dl Rømme 2 Egg 1 ss Vaniljeekstrakt / vaniljesukker 275 g Hvetemel 2 ½ ts Natron Topping: 300 g Kremost (naturell) 150 g Melis 1 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

250 gGuinness (2 ½ dl)
250 gSmør
75 gKakaopulver
350 gSukker
1 ½ dlRømme
2Egg
1 ssVaniljeekstrakt / vaniljesukker
275 gHvetemel
2 ½ tsNatron

Topping:

300 gKremost (naturell)
150 gMelis
1 plGelatin
1 ½ dlKremfløte

Guinnesskake med kremost topping Ingredienser: 250 g Guinness (2 ½ dl) 250 g Smør 75 g Kakaopulver 350 g Sukker 1 ½ dl Rømme 2 Egg 1 ss Vaniljeekstrakt / vaniljesukker 275 g Hvetemel 2 ½ ts Natron Topping: 300 g Kremost (naturell) 150 g Melis 1 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

Tips! Du kan steke kakebunnen i en langpanne og stikke ut runde kakestykker – Da ligner den enda mer på et glass med guinness.

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 grader, og
– Smør en rund kakeform ca 24 cm
– Skjær smøret i biter
2 Ha guinnessen i en kasserolle,
– Tilsett smøret, og
– Varm opp til alt smør er smeltet
3 Visp inn kakao og sukker
4 Visp sammen egg, rømme og vaniljeekstrakt, og
– Rør det så inn i øl og kakaoblandingen
5 Rør så inn hvetemel og natron
6 Hell alt i kakeformen, og
– Sett det i ovnen
7 La kaken steke i 45 – 60 min
Midt i ovnen
(180 grader)
8 Ta ut kaka, og
– Sett den på en rist og
– La kaka avkjøle seg helt i kakeforma
9 Lag toppingen:
– Legg gelatinbladene i vann
– Rør forsiktig kremosten myk, og
– Rør inn melisen
– Pisk fløten til krem
– Varm opp 3 ss fløte, og
– Rør inn gelatinen, og
– Rør den inn i kremen
– Vend kremen forsiktig inn i kremostblandingen
Ta gjerne 2 ss først, så resten
10 Fordel toppingen over kaka så den ligner på et glass med guinness

Happy st patricksday

Odd har vurdert 4 ulike Guinness:

Kilkenny Draught fra Guinness Ltd., Irland (4,3 %, 44 cl)

Kilkenny Draught, fra Guinness Ltd., Irland
Kriterium: Vurdering: Karakter
Aroma Aroma av humle med innslag av tørket frukt 4/5
Utseende Kobberbrunt med kremaktig skum 4/5
Smak Smak av humle, middels bitterhet med innslag av appelsin 7/10
Helhetsinntrykk Et godt øl med middels fylde og bitterhet. Litt lite ettersmak 35/50

Guinness Extra Stout fra Guinness Ltd., Irland (5,0 %, 33 cl)

Guinness Extra Stout

Kriterium: Vurdering: Karakter
Aroma Meget kraftig aroma av røyk, brent kaffe og sjokolade 4/5
Utseende Svartbrun 4/5
Smak Smaksrikt øl med meget framtredende røyksmak og bitterhet 8/10
Helhetsinntrykk Et godt og mørkt øl. Mer utpreget røyksmak enn på Draught, men ikke riktig så fyldig. Ikke så vanlig i Norge, men bør absolutt prøves 38/50

Guinness Foreign Extra fra Guinness Ltd., Irland

Guinness Foreign Extra fra Guinness Ltd., Irland

Kriterium: Vurdering: Karakter
Aroma Kraftig aroma av røyk, brent kaffe 4/5
Utseende Svartbrun 4/5
Smak Smaksrikt øl med god røyksmak og bitterhet 9/10
Helhetsinntrykk Et meget godt og mørkt øl. Litt mildere røyksmak enn på Extra Stout, men godt øl 41/50

Guinness Bitter fra Guinness Ltd., Irland (4,4 %, 50 cl

Guinness Bitter fra Guinness Ltd., Irland

Kriterium: Vurdering: Karakter
Aroma Aroma av røyk og malt, litt syrlig 4/5
Utseende Mørk brun/sort 4/5
Smak Medium fylde, smaker av røyk og malt. Kunne ha hatt større fylde i ettersmaken 8/10
Helhetsinntrykk Et meget godt øl som absolutt bør prøves 40/50

Happy St. Patricks day!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s