Happy St. Patricks day!
I dag 17. mars, er det St. Patricks dag, eller som den også kalles «Paddy’s Day». Det er Irlands nasjonaldag som feires til minne av landets skytshelgen St. Patrick. Øl, og da spesielt Guinness, er den drikken som konsumeres mest på denne dagen, omtrent 11 millioner halvlitere blir drukket på «Paddy’s Day». Jeg brukte en av disse til å bake en skikkelig saftig og god Guinnesskake

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8-12 | 60 min | Enkel |

Ingredienser:
250 g | Guinness (2 ½ dl) |
250 g | Smør |
75 g | Kakaopulver |
350 g | Sukker |
1 ½ dl | Rømme |
2 | Egg |
1 ss | Vaniljeekstrakt / vaniljesukker |
275 g | Hvetemel |
2 ½ ts | Natron |
Topping:
300 g | Kremost (naturell) |
150 g | Melis |
1 pl | Gelatin |
1 ½ dl | Kremfløte |

Tips! Du kan steke kakebunnen i en langpanne og stikke ut runde kakestykker – Da ligner den enda mer på et glass med guinness.
Slik gjør du:
1 Sett ovnen på 180 grader, og – Smør en rund kakeform ca 24 cm – Skjær smøret i biter |
2 Ha guinnessen i en kasserolle, – Tilsett smøret, og – Varm opp til alt smør er smeltet |
3 Visp inn kakao og sukker |
4 Visp sammen egg, rømme og vaniljeekstrakt, og – Rør det så inn i øl og kakaoblandingen |
5 Rør så inn hvetemel og natron |
6 Hell alt i kakeformen, og – Sett det i ovnen |
7 La kaken steke i 45 – 60 min Midt i ovnen (180 grader) |
8 Ta ut kaka, og – Sett den på en rist og – La kaka avkjøle seg helt i kakeforma |
9 Lag toppingen: – Legg gelatinbladene i vann – Rør forsiktig kremosten myk, og – Rør inn melisen – Pisk fløten til krem – Varm opp 3 ss fløte, og – Rør inn gelatinen, og – Rør den inn i kremen – Vend kremen forsiktig inn i kremostblandingen Ta gjerne 2 ss først, så resten |
10 Fordel toppingen over kaka så den ligner på et glass med guinness |




Odd har vurdert 4 ulike Guinness:
Kilkenny Draught fra Guinness Ltd., Irland (4,3 %, 44 cl)

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Aroma av humle med innslag av tørket frukt | 4/5 |
Utseende | Kobberbrunt med kremaktig skum | 4/5 |
Smak | Smak av humle, middels bitterhet med innslag av appelsin | 7/10 |
Helhetsinntrykk | Et godt øl med middels fylde og bitterhet. Litt lite ettersmak | 35/50 |
Guinness Extra Stout fra Guinness Ltd., Irland (5,0 %, 33 cl)

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Meget kraftig aroma av røyk, brent kaffe og sjokolade | 4/5 |
Utseende | Svartbrun | 4/5 |
Smak | Smaksrikt øl med meget framtredende røyksmak og bitterhet | 8/10 |
Helhetsinntrykk | Et godt og mørkt øl. Mer utpreget røyksmak enn på Draught, men ikke riktig så fyldig. Ikke så vanlig i Norge, men bør absolutt prøves | 38/50 |
Guinness Foreign Extra fra Guinness Ltd., Irland

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Kraftig aroma av røyk, brent kaffe | 4/5 |
Utseende | Svartbrun | 4/5 |
Smak | Smaksrikt øl med god røyksmak og bitterhet | 9/10 |
Helhetsinntrykk | Et meget godt og mørkt øl. Litt mildere røyksmak enn på Extra Stout, men godt øl | 41/50 |
Guinness Bitter fra Guinness Ltd., Irland (4,4 %, 50 cl

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Aroma av røyk og malt, litt syrlig | 4/5 |
Utseende | Mørk brun/sort | 4/5 |
Smak | Medium fylde, smaker av røyk og malt. Kunne ha hatt større fylde i ettersmaken | 8/10 |
Helhetsinntrykk | Et meget godt øl som absolutt bør prøves | 40/50 |
Happy St. Patricks day!