«20 greier du bør vite om miljøvern» og formkake

I forrige uke fikk jeg «20 greier du bør vite om miljøvern», tilsendt fra Ena Vigmostad og Bjørke. Denne faktaboka er skrevet av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl, og den er illustrert og designet av sistnevnte.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Candy cane formkake, TRYKK HER!

Mathismoen, Ole og Jordahl, Jenny (2022) «20 greier du bør vite om miljøvern», Ena Vigmostad og Bjørke OG Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Boka består av «fakta» rundt miljøvern og grønne verdier. Nesten hvert oppslag starter med en påstand eller et spørsmål, slik som blant annet «Ski uten snø», «Menneske- skapte klimaendringer?»  Deretter følger vi forfatterne som tegneseriefigurene Ole og Jenny når de forsøker å forklare og utdype dette nærmere. Noen sider er lyst fargede (ikke hvite) med overskrifter som «Klimaendringer», «Skjøt neste alle» og «Blindpassasjerer». Disse sidene har kulepunkter som skal utdype og forklare disse overskriftene, etterfulgt av tegneseriebilder.

Mathismoen, Ole og Jordahl, Jenny (2022) «20 greier du bør vite om miljøvern», Ena Vigmostad og Bjørke OG Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«20 greier du bør vite om miljøvern» er ei viktig bok som tar opp spørsmål rundt naturvern og fremmer grønne verdier. Boka gir kunnskap om miljøvern og sammenhenger, noe som blir formidlet på en fargerik, “morsom” og saklig måte. Desverre fremstår boka som noe rotete, og har en del vanskelige ord og vendinger som ikke blir forklart skikkelig. Deler av boka kan også fremstå som litt skremmende spesielt for de yngste. Som når det for eksempel står: «Vi dør uten frisk natur». Derfor er dette en bok som bør leses, forklares og diskuteres sammen med barna – i alle fall småskolebarn. Det er mye viktig informasjon i denne boka og mye å ta tak i. Etter vi hadde lest boka, var vi litt usikre på hva de 20 greiene vi måtte vite var. For det er mye, mye mer en 20 greier her! Og det er kanskje nettopp derfor, – fordi det er så mye som formidles – at boka fremstår som litt rotete og uoversiktlig. Til tross for dette er «20 greier du bør vite om miljøvern» en utrolig viktig bok som oser av informasjon om miljø, natur, overforbruk og forurensning. Boka kan hjelpe oss alle til å bli litt mer miljøbevisste. Jeg ender derfor opp med å trille et terningkast: 4.

Mathismoen, Ole og Jordahl, Jenny (2022) «20 greier du bør vite om miljøvern», Ena Vigmostad og Bjørke OG Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Candy cane formkake

Candy- cane- kake er en skikkelig god formkake, som er pyntet med melis og knuste Candy- canes

Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kake 90 min. Enkel

Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

350 gSmør
5 dlSukker
4Egg
1 ssvaniljesukker
½ tsPeppermynte ekstrakt (valgfritt)
7 ½ dlHvetemel
6 ssMaisenna
2 tsBakepulver
2 ½ dlMelk
 Konditorfarge (rød)

Glasur og pynt:

5 dlSukker
5 ssMelk
½ tsVaniljesukker
2 ssCandy canes (knuste)

Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 175 grader
– Smør en formkake form godt
– Knus cansy cane
2 Bland sammen mel, maisenna, vaniljesukker og bakepulver
3 Rør smør og sukker hvitt
– Tilsett eggene, Ett om gangen
Bland godt mellom hvert egg
– Tilsett halvparten av melken
– Rør godt
– Tilsett halvparten av melblandingen
– Rør godt
– Tilsett den andre halvparten av melken
– Rør godt
– Tilsett den andre halvparten av melblandingen
– Rør godt
4 Hell omtrent ¼ av røren i en bolle
– Bland den med rød konditorfarge og eventuelt pepperminte ekstrakt
5 Ha ½ parten av den hvite kakedeigen i kakeforma
– Fordel den røde kakedeigen over
– Topp med den andre ½ parten av den hvite kakedeigen
– Jevn ut toppen
6 Stekes i ca 55 min.
7 La kaken avkjøles i forma i 10 min. før den
– Hvelves og
– Avkjøles helt på rist
8 Bland sammen alle ingrediensene til glasuren,
– Rør til det er helt glatt
9 Pynt:
– Pynt med glasuren
– Strø over candy canenen

Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Mathismoen, Ole og Jordahl, Jenny (2022) «20 greier du bør vite om miljøvern», Ena Vigmostad og Bjørke OG Candy- cane formkake Ingredienser 350 g Smør 5 dl Sukker 4 Egg 1 ss vaniljesukker ½ ts Peppermynte ekstrakt (valgfritt) 7 ½ dl Hvetemel 6 ss Maisenna 2 ts Bakepulver 2 ½ dl Melk Konditorfarge (rød) Glasur og pynt: Melis Vann 2 ss Candy canes (knuste) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s