Ripssaft er en god tørstedrikk ut over vinteren. Den holder seg godt på flasker, eller saften kan fryses. Skikkelig godt å ha ut over høsten og vinteren.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca. 1 ½ liter | Enkel |
Ingredienser:
1 kg | Rips (godt modne) |
2 dl | Vann |
300- 500 g | Sukker (pr. liter saft) |
1 krm | Natriumbensoat (pr. liter saft – Valgfritt) |
Tips! I mormors oppskrift står det Natriumbensoat, men jeg bruker ofte sitronsyre i stedefor – og det fungerer fint. – NB! Natriumbensoat, trenger du ikke hvis du fryser saften
Tips! Hvis du skal oppbevare saften på flasker, må flaskene vaskes godt og enten kokes eller settes i stekeovnen på 100 grader i minst 10 min.

Slik gjør du:
1 Skyll ripsen godt |
2 Ha dem i en kasserolle, og – Hell over vannet |
3 Kok bærene på svak varme i 5 min. – La Bærene stå å trekke en stund |
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller Gjennom melsikten |
5 Vask kasserollen, – Mål opp saften, og – Hell den tilbake i kasserollen |
6 Tilsett sukkeret, – La saften koke opp, og – Fjern eventuelt skum – Smak til med mer sukker hvis nødvendig |
7 Hvis du skal oppbevare saften på flasker: – Vask flaskene godt, og – Sett dem i stekeovnen på 100 grader i mint 10 min. – Rør ut Natriumbensoat (eller sitronsyre) i litt av saften, og – Ha det i kasserollen – Fyll den varme saften på de rene, varme flasker og – Lukk dem med en gang |
7 A Hvis du skal fryse saften: – Avkjøl saften – Fyll saften i frysebeger – Legg den i fryseren |
7 B Eller drikk saften med en gang |
