(oppskrift nederst i dette blogginnlegget)
Det er noe med 17. mai som gjør at jeg får lyst til å pakke meg inn i bunad, vifte med flagg, gråte en skvett til nasjonalsangen og… spise bløtkake. Masse bløtkake. Det er som om kroppen min vet at det er en dag for krem, sukker og bær i fri dressur – og jeg lytter lydig.

Til (nesten) alle bløtkaker bruker jeg min farmors oppskrift på kakebunn. Det er en sånn oppskrift som er skrevet med blå kulepenn på en gulnet lapp, med merkelig ujevne bokstaver og en flekk i hjørnet som antakelig er vaniljesukker – eller kaffe. Uansett: Den funker. Hver. Eneste. Gang.
Den er enkel, luftig, og så stabil at du nesten kan stable den i høyden som et 17. mai-tårn. Og det har jeg prøvd. En gang. Det endte med mer krem på gulvet enn på kaka, men det er en historie for en annen dag.
Denne gangen ble bløtkaka fylt med jordbærkrem og banan. For er det egentlig 17. mai uten jordbær? Jeg tror det står i Grunnloven et sted at det skal være jordbær. Og så kommer blåbærene og kremtoppene og lager et slags lite flagg på toppen – rødt, hvitt og blått, helt etter boka. Eller i hvert fall etter dessertboka.
Det er alltid noen som sier: “Åh nei, jeg liker ikke bløtkake.” Til dem sier jeg: “Vent til du har smakt denne.” Så gjør de det. Og så ser jeg det skjer – det lille ansiktsuttrykket som sier jøss, dette var jo godt. Og da vet jeg at farmors oppskrift har gjort det igjen.
Så hvis du skal lage bløtkake til 17. mai i år, bruk gjerne denne klassikeren. Pynt den akkurat som du vil, men husk én ting: Det er umulig å ha for mye krem. (Tro meg. Jeg har prøvd det motsatte. Ingen lo! Eller jo, det gjorde de – Veldig høyt.
Gratulerer med morgendagen, – og hurra for bløtkake!
OG HER kommer oppskriften:
| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 1 kakebunn | Enkel/middels |
Ingredienser:
| 2 | Egg |
| 180 g | Sukker |
| 125 g | Hvetemel |
| 1 ½ ts | Bakepulver |
| 2 ts | Vaniljesukker |
| 1 dl | Vann (kokende) |
Fyll og pynt
| ca ½ dl | Melk (til dynking) |
| 6 dl | Fløte |
| 1 ts | Vaniljesukker |
| 2 ts | Sukker |
| ca 1-2 dl | Jordbærsyltetøy |
| 2 | Bananer |
| Jordbær | |
| Blåbær |

Slik gjør du:
| 1 Pisk egg og sukker til eggedosis |
| 2 Tilsett kokende vann, og – Pisk til det blir kaldt |
| 3 Vend inn mel, vaniljesukker og bakepulver Bruk slikkepott ikke slå ut lufta som er rørt inn) |
| 4 Ha i smurt form 20/22 cm |
| 5 Stekes ved 175 grader i ca 30 minutter |
| 6 Avkjøl kakebunnen på rist |
| 7 Pisk kremfløten til krem Ha eventuelt i sukker og vaniljsukker – Bland litt mindre enn halvparten av kremen med jordbærsyltetøy – Skjær bananene i skiver |
| 8 Montering: – Del kakebunnen i 2 – Legg bunnen på et serveringsfat – Dynk den godt med melk – Fordel halvparten av jorbærkremen på bunnen – Legg på bananskivene – Fordel den andre halvdelen av jordbærkremen over – Legg den andre kakebunnen over |
| 9 Pynt kaka: – For del et tynt lag med krem på toppen og langs siden av kaka – Pynt med kremtopper, jordbær og blåbær |
| 10 Sett kaka i kjøleskap til den skal serveres |
Tips! Du kan montere kaka dagen i forveien, og oppbevare den i kjøleskap til den skal servers. Pisk da bare den fløten som skal brukes til jordbærkremen (Du trenger ikke sukker i denne). Resten av fløten pisker du når kaka skal pyntes.

