Hamstring av garn, køkultur og Kjøttfri mandag med Rødbetsuppe

I dag var jeg og datteren ute for å kjøpe garn. På den første garnbutikken vi var på, var det helt tomt for garn. Alt var utplukket og bare noen få nøster i litt ukurante farger var å se. Nå vet jeg at folk har hamstret gjær og dopapir – men hvorfor i all verden har de hamstret garn? Det må jo iallefall bety at det ikke er noen fare for denne garnbutikken – de må jo ha hatt en helt fantastisk omsetning i disse korona-tider.

For å hoppe rett til oppskriften på rødbetsuppe – trykk HER

Vi ble skikkelig lei oss – for strikkeprosjektene var jo allerede planlagt. Så med senket hode og triste øyne, gikk vi ut vi butikken, mens vi tenkte på alle de lykkelige strikkerne som satt hjemme eller på hytta og strikket av livets lyst. Men vi gav oss ikke med dette – med stor optimisme dro vi til Jens Hoff på Sirkus og der var kurvene og hyllene fulle av deilig garn i alle regnbuens farger. Men her var det bare lov til 3 personer samtidig inn i butikken.

Smittestopp plakat JENS HOFF

Utålmodige stod vi utenfor butikken og ventet på å få komme inn. Garnet vi skulle ha lå rett foran nesen på oss. Men det var allerede 3 personer inne i butikken, og jammen brukte de lang tid! – ja, det føltes nå iallefall sånn. En person gikk ut, jeg skulle akkurat til å ta et skritt inn da en eldre dame kom inn fra sidelinjen og strente rett inn. Nå hadde vi stått helt alene i kø, så jeg forsøkte å si noe, men hun så ikke på oss en gang. Så vi tenkte at vi får vel bare fortsette å vente. Vi sto der i ytterligere 3 minutter, så kom det nok en eldre dame med gåstol og gikk rett inn. Vi sto og trippet litt til, og så gikk to damer på min alder rett inn i butikken – da var det dobbelt så mange der inne som anbefalt. Hun som ekspederte sa ingenting. I løpet av de neste femten minuttene var det syv personer på det meste inne i butikken. – Min tålmodighet begynte å ta slutt. Men litt etter litt, etter en halv times tid, så det ut som folk begynte å bli ferdige, og forlot butikken, uendelig langsomt. Det var bare tre kunder igjen i butikken, kom det nok en dame og strente inn, denne gangen så vi faktisk at det var en begrensing på 3 personer, og at vi sto i kø! Hun svarte ganske frekt: “Ja, men jeg skal bare bytte noen nøster“. Hun forstod rett slett ikke hvorfor hun ikke bare kunne gå inn før oss. Vi skulle jo bare kjøpe noen nøster, hun skulle bytte noe – hvilken rolle spiller det! Nok en person gikk ut av butikken, og DA fant vi ut at nå bryter vi reglen, og går inn vi også – hvis vi holder oss tett sammen går det nok bra! Det er egentlig utrolig dumt at voksne ikke gidder å overholder regler og at de ikke gidder å være så høflige at de faktisk venter på sin tur. Men til slutt fikk vi da endelig handlet alle de garnnøstene vi skulle ha. Lykkelige, og forhåpentlig fremdeles koronafri gikk vi ut av butikken. Så nå er det bare å sette i gang, med alle planlagte strikkeprosjekter.

Lykkelige kunne vi endelig forlate butikken, men alle våre nøster

Rødbetsuppe

Rødbetsuppe med røde linser passer godt både som en lunsjrett, og som en middagsrett. Hvis du topper med rømme og hakket persille blir det en skikkelig god rett. som kan spises til en hver anledning. Suppa er enkel å lage, men bruk gjerne plasthansker når du skreller og rasper rødbetene, for de kan fort sette farge på fingrene. Det tar 5-10 minutter å tilberede den, og så trenger den ca. 40 min. til koking, men da klarer den seg helt selv.

Rødbetsuppe med røde linser Ingredienser: 4 Rødbeter 3 Løk 2 Gulrøtter 1 ½ dl Røde linser (tørkete) 1 ½ l Vann 4 terninger Grønnsaksbuljong 1 Laubærblad Salt, pepper Tilbehør: Rømme, Persille (hakket)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
445 min.Enkel

Ingredienser:

4Rødbeter
3Løk
2Gulrøtter
1 ½ dlRøde linser (tørkete)
1 ½ lVann
4 terningerGrønnsaksbuljong
1Laurbærblad
 Salt, pepper

Tilbehør:

 Rømme,
 Persille (hakket)

Rødbetsuppe med røde linser Ingredienser: 4 Rødbeter 3 Løk 2 Gulrøtter 1 ½ dl Røde linser (tørkete) 1 ½ l Vann 4 terninger Grønnsaksbuljong 1 Laubærblad Salt, pepper Tilbehør: Rømme, Persille (hakket)

Slik gjør du:

1 Vask og skyll linsene godt
2 Rens rødbetene
(bruk gjerne hansker)
– Skrell gulerøtter
3 Rasp rødbeter og gulrøtter
4 Ha vannet i en kasserolle,
– Tilsett rødbeter, gulrøtter og linser
– Ha i buljong, laurbærblad og linser
– Kok opp,
– Slå ned varmen, og
– La det småkoke under lokk i ca, 30 min.,
til linsene og grønnsakene er møre
5 Smak til suppa med salt (og pepper)
6 Serveres med litt rømme og hakket persille

Rødbetsuppe med røde linser Ingredienser: 4 Rødbeter 3 Løk 2 Gulrøtter 1 ½ dl Røde linser (tørkete) 1 ½ l Vann 4 terninger Grønnsaksbuljong 1 Laubærblad Salt, pepper Tilbehør: Rømme, Persille (hakket)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s