«Jernvognen» av Stein Riverton, og dekorativt Hvetebrød

Siden jeg har blitt så positivt overrasket over norske forfattere i det siste, lånte jeg «Jernvognen» av Stein Riverton, på biblioteket for en stund siden. Så ble den liggende nederst i haugen og jeg fikk selvfølgelig innkalling på den før jeg fikk begynt å lese den. Heldigvis kunne jeg fornyet lånet, og da kastet meg over boka med store forventninger. Jeg begynte å lese, men gjett om jeg stusset noen ganger. Jeg begynte (som vanlig) bare rett på, og leste som ikke baksideteksten på boka.  Da jeg etter noen sider gjorde det, gav det hele, mye mer mening, for – hold dere fast – boka ble opprinnelig gitt ut i 1909 under Pseudonym for Sven Elvestad. Imponerende vil jeg si.

For å hoppe rett til oppskriften på Hvetebrød i dobbel flette – TRYKK HER

Riverton, Stein (1993) «Jernvognen», De norske bokklubbene og Hvetebrød i dobbel flette Ingredienser: 1 ts Salt 2 ss Olje 5 dl Vann (fingervarmt) 1 pk Gjær 2 Egg 1 ss Sukker Ca. 13 dl Hvetemel Egg (pisket), valmuefrø

Bokas hovedperson og forteller er en mannlig forfatter, som vi møter for første gang mens han er feriegjest på et lite pensjonat. Det er sommer og ferietid, og når boka begynner ligger han og fire andre gjester og slapper av i gresset utenfor pensjonatet. Han er forelsket i Hilde på Gjærnes gods. En kveld drar han dit for å treffe henne. På vei gjennom skogen hører han brått en øredøvende, spøkelsesaktig metallrasling.  – Det er jernvognen, som gamle godseier Gjærnes kjørte seg i hjel med. Ifølge sagnet betyr lyden av jernvognen én ting: Noen skal dø! Neste dag blir liket av en mann funnet i den stekende solen, med hodet knust.  Asbjørn Krag, politimannen eller detektiven dukker så opp på pensjonatet og begynner å etterforske drapet, selvfølgelig sammen med bokas hovedperson.

Riverton, Stein (1993) «Jernvognen», De norske bokklubbene og Hvetebrød i dobbel flette Ingredienser: 1 ts Salt 2 ss Olje 5 dl Vann (fingervarmt) 1 pk Gjær 2 Egg 1 ss Sukker Ca. 13 dl Hvetemel Egg (pisket), valmuefrø

Dette er en gammel kriminalroman, men likevel er et helt etter min smak. Det jeg kanskje koste med aller mest med i denne boka var beskrivelsene, og kommunikasjonen mellom menneskene.  Det er en underliggende humor, og du som leser blir tatt med tilbake til 1909, og etter dagens målestokk alle de sære menneskene som enten bor på pensjonatet og/eller er innviklet i mordhistorien:

– Hvem er de? Spurte jeg.

– Det har De sikkert allerede gjettet, svarte han – mitt navn er Asbjørn Krag.

– Politimannen?

– Detektiven, retter han, – betegnelsen politimann forutsetter at man er ansatt i statens tjeneste. Det er lenge siden jeg var på gasje. Jeg er fullstendig min egen herre, jeg kaller meg også privat oppdager. De har for øvrig rett i at De sover meget lett.

– Hva behager?

– Jeg behøvde bare å se litt på Dem for å få Dem til å slå øynene opp.

– Kan de vekke sovende ved å se på dem?

-Bevares, det er meget lett. Hadde jeg visst at De sov så vart, ville jeg ikke ha sett så intenst på Dem.

Riverton, Stein (1993) «Jernvognen», De norske bokklubbene (side 35)

Akkurat det eksemplaret jeg lånte på biblioteket var et opptrykk, av 1921 utgaven av boka, dermed var det også litt gammelmodig språk i boka. Meg gjør det ingenting, men jeg vet at det har kommet nyere utgaver, hvor språket er modernisert. Blant annet er den utgitt på Vigmostad & Bjørke i 2005 og en utgitt på Aschehoug krim i 2008. På en måte minner boka meg om en slags blanding av Poirot- og Sherlock Holmes historier. God, gammeldags krim, med en uforutsett twist på slutten – hva mer kan man egentlig be om? Flott bok, gode skildringer og fornøyelige dialoger- Ikke tvil i min sjel – Terningkast: 5.

Hvetebrød i dobbel flette Ingredienser: 1 ts Salt 2 ss Olje 5 dl Vann (fingervarmt) 1 pk Gjær 2 Egg 1 ss Sukker Ca. 13 dl Hvetemel Egg (pisket), valmuefrø

Hvetebrød i dobbel flette

Hvetebrød i dobbel flette er utrolig godt og dekorativt. Passer godt til pasta, gryteretter, salater og mye mye mer.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 stor  

Ingredienser:

1 tsSalt
2 ssOlje
5 dlVann (fingervarmt)
1 pkGjær
2Egg
1 ssSukker
Ca. 13 dlHvetemel
 Egg (pisket), valmuefrø

Slik gjør du:

1 Ha olje og salt i en bakebolle,
– Tilsett vannet
Smuldre i gjæren
– Tilsett resten
NB! start med 12 dl hvetemel
2 Elt deigen godt
– Dekk den til, og
– La den heve i 45-60 min.  
til dobbel størrelse
3 Hell deigen på et bakebord,
– Kna deigen, og
– Del den i fire like store emner –
– 3 emner trilles ut til like lange pølser
– Det siste emnet, deles i tre like store emner,
som trilles ut til like lange pølser
Hvetebrød i dobbel flette Ingredienser: 1 ts Salt 2 ss Olje 5 dl Vann (fingervarmt) 1 pk Gjær 2 Egg 1 ss Sukker Ca. 13 dl Hvetemel Egg (pisket), valmuefrø

4 De tre største pølsene fletter du, og
– Legger fletten på ei stekeplate dekt med bakepapir

5 Flett så de tre minste pølsene, og  
– Legg disse på toppen av den store

6 Pensles med egg, og drysses over med valmuefrø
– La det stå og etterheve i ca 20 min.
– Sett stekeovnen på 220 grader
7 Sett brødet i ovnen, og
– Stek det i 20 min (på 220 grader)
– Senk varmen til 200 grader, og
– La det steke i ytterligere 15 min.
– Slå av varmen, og
– La brødet hvile i etter varmen i ca.10 min.
Hvetebrød i dobbel flette Ingredienser: 1 ts Salt 2 ss Olje 5 dl Vann (fingervarmt) 1 pk Gjær 2 Egg 1 ss Sukker Ca. 13 dl Hvetemel Egg (pisket), valmuefrø

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Riverton, Stein
 • Tittel: «Jernvognen»
 • Sjanger: Krim., Mysterie
 • Sider: 158
 • Forlag: De norske bokklubbene
 • Utgitt: 1993
 • Først utgitt: 1909 (A/S Helge Erichsen & Co’s Forlag)
 • Tilegnet: Lånt på biblioteket
Riverton, Stein (1993) «Jernvognen», De norske bokklubbene og  Hvetebrød i dobbel flette Ingredienser: 1 ts	Salt 2 ss	Olje 5 dl	Vann (fingervarmt) 1 pk 	Gjær 2	Egg 1 ss	Sukker Ca. 13 dl	Hvetemel 	Egg (pisket), valmuefrø

3 Comments Add yours

 1. haugmoen says:

  Hei! Ja, den boken kunne jeg tenkt å lese! Er det noen som har den og er villig til å sende den til meg i USA? Jeg er desperat for å for tak i norske bøker? Selvsagt betaler jeg ?

  Like

  1. heidisboble says:

   Jeg lånte den på biblioteket, men vet at den finnes i engelsk oversettelse. Jeg har villet sjekket amazon mm for å forsøke å finne et eksemplar. 🙂

   Like

 2. Svein Ihlebekk says:

  Finnes også som hørespill utgitt av NRK med Erik Hivju og Øle Jørgen Nilsen. Dramatisert av Sven Lange.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s