Dan Browns «Engler og Demoner» og Havrehorn, som passer til det meste

Nå har jeg endelig rotet meg til å lese Dan Browns «Engler og Demoner». I mange, mange år har jeg hatt planer om å lese «Da Vinci Koden» – uten å ha gjort det. Selvfølgelig har jeg sett filmen – for lenge, lenge siden. Men tenkte å lese boka også, fordi bøkene bruker å være sååå mye bedre enn filmene. (og ALLE, unntatt meg har lest den). Nå har endelig tiden kommet for å lese Dan Brown. Siden det faktisk er en hel serie bøker med Robert Langdon i hovedrollen, tenkte jeg at det ville være artig å begynne med den aller første Robert Langdon boka, altså «Engler og Demoner». (Så da har alle unntatt meg fremdeles lest «Da Vinci Koden», Men jeg har da lest «Engler og Demoner»!!).

For å hoppe rett til oppskriften på Havrehorn – trykk HER

Brown, Dan (2007), «Engler & Demoner». Bazar og Havrehorn Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn
Brown, Dan (2007), «Engler & Demoner». Bazar og Havrehorn

I denne boka møter vi altså Robert Landon, en kjekk Harvard-professor i ikronologi. Han bor i Boston (Massachusetts), og er verdenskjent nettopp for sin ekspertise på kunst, historie, symboler og koder. Boka starter med at han blir tilkalt til et forskningsinstitutt i Sveits (CERN).  Der er en av forskerne, som har laget anti-materie for å motbevise skapelsesberetningen, er blitt drept. Morderen har tatovert et symbol på brystet til denne forskeren. Landon er tilkalt for sin ekspertise, som er knyttet til symboler. Det blir en spennende, og nervepirrende jakt som blant annet tar han med til Vatikanet.

Brown, Dan (2007), «Engler & Demoner». Bazar og Havrehorn Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn
Brown, Dan (2007), «Engler & Demoner». Bazar og Havrehorn

Jeg synes Dan Brown, skriver bra. Boka et lett å lese, og vanskelig å legge i fra seg. Boka har stor underholdningsverdi, er spennende og ganske engasjerende. Den reiser egentlig også noen interessante spørsmål, blant annet rundt skapelsesberetningen – Dilemmaet blir i dualiteten mellom vitenskap og religion, og om man må ta avstand fra det ene hvis man tror på det andre. Boka er spennende og god lesing, og jeg er imponert over Dan Brown som forfatter. Jeg vet at han har fått en del kritikk, fordi han er historisk unøyaktig, og han har fått ros for det flotte forarbeidene han gjør.  – Dette kan jeg ikke uttale meg om. Det jeg derimot kan si er at jeg likte plottet, syntes boka var spennende og absolutt verdt å lese. Jeg hadde litt problem med avslutningen. Jeg syntes denne var veldig tynn og lite troverdig. Til tross for avslutningen gir jeg boka Terningkast: 5

Brown, Dan (2007), «Engler & Demoner». Bazar og Havrehorn Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn
Brown, Dan (2007), «Engler & Demoner». Bazar og Havrehorn

Havrehorn

Skikkelig saftige gode horn, som smaker godt til frokost, lunsj eller ettermiddagskaffen. Hvis vi skal på piknik, på tur eller på stranden, er disse hornene ofte en god følgesvenn. De kan spises som de er, eller de kan spises med ost, syltetøy eller andre pålegg.

Havrehorn Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 750 g Hvetemel 250 g Havremel 1½ dl Sukker 1 Egg Havregryn

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca. 203 timerEnkel

Ingredienser:

6 dlMelk
150 gSmør
1 pkGjær
750 gHvetemel
250 gHavremel
1½ dlSukker
1Egg
 Havregryn

Slik gjør du:

1 Smelt smør i en kasserolle
– Ha i 1½ dl melk
– Ha det over i en bakstebolle
– Ha i gjær, og rør den ut
2 Tilsett resten av melken, og
– Tilsett mel og sukker
3 Elt deigen 5-10 minutter,
– Tilsett eventuelt mer mel,
Deigen skal slippe bollen
4. Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 30-40 min.
(til dobbel størrelse)
5 Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Hell deigen ut på bordet
– Del den i 2
– Kjevle hver del ut til en stor runding, som
– Deles i 8 like store trekanter,
– Rull sammen hver trekant til horn
– Legg hornene på stekeplata

6 Sett hornene til til etterheving
7 Sett ovnen på 225 grader
8 Pensle Hornene med egg, og
– Strø over litt havregryn
– Stek i 8-10 minutter
9 8 Avkjøles på rist

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Brown, Dan
  • Tittel: «Engler & Demoner».
  • Undertittel: Robert Landon #1
  • Originaltittel: «Angels & Demons»
  • Oversatt av: Peter A. Lorentzen
  • Først utgitt: Pocket books, 2000
  • Sjanger: (Konspirasjons-)Fiksjon, mysterie, (Thriller)
  • Sider: 551
  • Forlag: Bazar
  • Utgitt: 2007
  • Først utgitt: Pocket books, 2000
  • Tilegnet: Kjøpt i butikk

Flere bøker skrevet av Dan Brown:

Brown, Dan (2000), Engler og demoner, engelsk originaltittel: Angels and Demons 

Brown, Dan (2001), Iskaldt bedrag, engelsk originaltittel: Deception Point

Brown, Dan(2003),  Da Vinci-koden, engelsk originaltittel: The Da Vinci Code

Brown, Dan(2009), Det tapte symbol, engelsk originaltittel: The Lost Symbol

Brown, Dan (2013), Inferno, engelsk originaltittel: Inferno

Brown, Dan (2017), Opprinnelse, engelsk originatittel: Origin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s