«Dakota Rød» av Lene Lauritzen Kjølner og Gove scones

Igjen har jeg storkost meg med en stille og rolig krim skrevet av Lene Lauritzen Kjølner.  Denne gangen har jeg lest: «Dakota Rød», som nok må bli den tredje boka om Olivia Henriksen. Jeg tror Lene Lauritzen Kjølner er, minst en like stor Agatha Christie fan, som det jeg er. Denne gangen er det ikke tittelen som henspeiler en Christieroman, men rett og slett mordstedet og mest sannsynlig er også metoden, inspirert av: «Death in the Clouds». Men for all del, ikke tro at dette er en kopi av Christies roman av den grunn. Dette er absolutt en original og velskrevet krimroman, om naturlig nok Olivia Henriksen.

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke og Grove scones etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 220 g Hvetemel 220 g Sammalt hvete (fin eller grov) 1 ts Salt 1 ss Bakepulver 2 ss Sukker 4 ss Rapsolje 3 dl Melk (skummet/lett)
Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke og GROVE SCONES

I begynnelsen av boka befinner Olivia Henriksen seg i Sør- Frankrike, i en leilighet som eks-mannen hennes og hans nye kone eier. Hun er på ferie helt alene, og hennes hjertes utkårede er på ferie i Norge sammen med barna sine. Det går mot slutten av ferien, og hun får en telefon fra sin bror, Oscar, som forteller henne at Byggmester Birger Bergersen (er det andre enn meg som får assosiasjoner til Byggmester Bob her?), er funnet død, i en blodpøl inne i et vetranfly! – Nærmere bestemt en rød Dakota. Hun får i oppdrag av Dakotaklubben å etterforske drapet, siden de ikke stoler helt på den lokale politimannen Evert Karlsen. – Og som vanlig kaster Olivia seg rundt, og etterforsker med stor iver og pågangsmot. Hun gir ikke opp selv om neglene løsner og hun står/henger med skitt opp til under armene.

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke og Grove scones etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 220 g Hvetemel 220 g Sammalt hvete (fin eller grov) 1 ts Salt 1 ss Bakepulver 2 ss Sukker 4 ss Rapsolje 3 dl Melk (skummet/lett)
Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke og GROVE SCONES

Dette er nok ei bok jeg koste meg skikkelig med. – Ei bok helt etter min smak. Jeg har vel sagt det før, men det er ingen inngående ekle, slibrige, blodige detaljer her- Likevel er det en velskrevet, spennende krimroman, med et godt plott, mange og gode høydepunkter samt en overraskende slutt. I tillegg blir vi enda bedre kjent med hovedpersonen, som har så mange vanlige trekk at jeg tenker flere enn jeg vil kjenne seg litt igjen i henne. I tillegg er det litt romantikk i luften. Altså en en kosekrim på sitt aller beste. Jeg kan absolutt ikke annet enn å gi denne boka, Terningkast: 6

Grove scones etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun Ingredienser: 220 g Hvetemel 220 g Sammalt hvete (fin eller grov) 1 ts Salt 1 ss Bakepulver 2 ss Sukker 4 ss Rapsolje 3 dl Melk (skummet/lett)

GROVE SCONES (baker Brun)

Grove scones godt til ettermiddagskaffen!

Grove scones etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun Ingredienser: 220 g Hvetemel 220 g Sammalt hvete (fin eller grov) 1 ts Salt 1 ss Bakepulver 2 ss Sukker 4 ss Rapsolje 3 dl Melk (skummet/lett)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
845-60 min.Enkel

Ingredienser:

220 gHvetemel
220 gSammalt hvete (fin eller grov)
1 tsSalt
1 ssBakepulver
2 ssSukker
4 ssRapsolje
3 dlMelk (skummet/lett)

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader – Legg bakepapir på en stekeplate
2 Bland sammen alle de tørre ingrediensene: Hvetemel Sammalt hvete (fin eller grov) Salt Bakepulver Sukker
3 Tilsett melk og olje – Rør sammen deigen, men ikke arbeid den for lenge Hvis den er klissete tilsett mer mel
4 Del deigen i 8 deler, og form til runde boller
– Legg dem på Stekeplata
5 Stekes midt ovnen i ca 15-20 min. (200 grader)
6 Avkjøles på rist
Grove scones etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun Ingredienser: 220 g Hvetemel 220 g Sammalt hvete (fin eller grov) 1 ts Salt 1 ss Bakepulver 2 ss Sukker 4 ss Rapsolje 3 dl Melk (skummet/lett)

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker om Olivia Henriksen:

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke og Grove scones etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 220 g Hvetemel 220 g Sammalt hvete (fin eller grov) 1 ts Salt 1 ss Bakepulver 2 ss Sukker 4 ss Rapsolje 3 dl Melk (skummet/lett)
Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke og GROVE SCONES

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s