«I de beste sirkler» av Lene Lauritzen Kjølner og Honningpai

Denne uka har jeg virkelig kost meg med den femte boka om Olivia, som har tittelen «I de beste sirkler». I denne boka er Privatdetektiven Olivia, som bor på Ankerholmen, på UFO-jakt. Ankerholmen er en lett blanding av øyene Føynland, Husøy og Veierland. Det er kanskje ikke så rart at handlingen forgår akkurat der, siden forfatteren er født og oppvokst på Nøtterøy (Føynland), og er nå bosatt i Tønsberg.

For å hoppe rett til oppskriften på Honningpai, trykk HER

Kjølner, Lena Lauritsen (2018) «I de beste sirkler», Juritzen krim og Honningpai Ingredienser: Paibunn: 5 dl Mel 180 g Margarin 3-4 ss Vann (kaldt) Fyll: 5 dl Melk 2 ½ dl Fløte 3 Egg 200 g Honning 50 g Sukker (lyst brunt) 50 g Sukker (hvitt) 3 ss Maisenna 1 ts Vaniljeekstrakt ⅛ ts Salt

I denne boka er Olivia altså Henriksen på UFO- jakt samtidig som hun stepper inn som både resepsjonist og servitør på havnehotellet til sin gode venninne Mona. Som den gode stand-in-vertinnen hun er, oppdager hun en lift, som står opp mot et tre. Kurven er kjørt helt opp, men det er ikke noen i den, bare en haug med svette treningsklær. Eieren er ikke å se noe sted. I tillegg har Erling og Vigdis Svingen – Ja, strengt tatt er det vel bare Erling, for Vigdis er ikke hjemme, hun er (muligens) på landsstyremøte i Senterpartiet – hyret henne inn for å finne ut hvem det er som lager kornsirkler i åkeren deres. Olivia sitter «kornsirkel-vakt» en natt, men dupper av og da hun våkner finner hun ikke bare kornsirkler i åkeren, men også en død, naken mann, spredt ut i en sirkel omtrent som Leonardo da Vincis Vitruviske man – Dermed er Olivia involvert i både draps- og kornsirkeletterforskning, hotelldrift. Det blir en både humoristisk og spennende jakt.

Han [Erling Svingen] sparket i grusen. Ifølge for lengst avdøde tante Lena er det det bønder ofte gjør. Når de ikke var noen luringer, da. Hun hadde ment de var det også. Kort og godt hadde tante Lena noen meninger om bønder som Senterpartiet kanskje ikke var så glad i. Henne om det, jeg var som vanlig fordomsfri og åpen. Jeg lyttet i hvert fall.

Kjølner, Lena Lauritsen (2018) «I de beste sirkler», Juritzen krim (side 9)

Dette er nok en flott, humoristisk og ganske velskrevet kosekrim fra Lene Lauritsen Kjølner. Jeg bare elsker bøkene om Olivia Henriksen. Hun har blitt en av mine nye favorittpersoner. Rett frem, passe trivelig, tøff, overvettes modig og full av energi. Skulle jeg gitt Olivia et terningkast måtte det ha blitt en sekser, i både personlighet, selvironi, etterforskningsstil og mot. Boka er bra, plottet er spennende og ikke minst originalt. Alt i alt havner jeg på et terningkast: 5.

Kjølner, Lena Lauritsen (2018) «I de beste sirkler», Juritzen krim og Honningpai Ingredienser: Paibunn: 5 dl Mel 180 g Margarin 3-4 ss Vann (kaldt) Fyll: 5 dl Melk 2 ½ dl Fløte 3 Egg 200 g Honning 50 g Sukker (lyst brunt) 50 g Sukker (hvitt) 3 ss Maisenna 1 ts Vaniljeekstrakt ⅛ ts Salt

Honningpai

Forrige gang jeg bakte honningpai, uttalte barna: “Hadde det ikke vært bedre om du bare hadde fylt den med vaniljekrem!?”. Så den falt ikke helt i smak hos dem. Jeg og min bedre halvdel, syntes derimor at paien var god. Så derfor, tenkte jeg at jeg like godt skulle bake den en gang til i disse corona-tider. Honning skal jo være bra for det meste! Hvis du er glad i honning er dette paien for deg.

Honningpai,

Honningpai Ingredienser: Paibunn: 5 dl Mel 180 g Margarin 3-4 ss Vann (kaldt) Fyll: 5 dl Melk 2 ½ dl Fløte 3 Egg 200 g Honning 50 g Sukker (lyst brunt) 50 g Sukker (hvitt) 3 ss Maisenna 1 ts Vaniljeekstrakt ⅛ ts Salt
Hvis du er glad i honning er dette paien for deg. Denne paien er akkurat det den gir seg ut for – Honningpai, og den smaker av Honning. Jeg liker best å servere den kjøleskapskald, sammen med pisket krem.

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
1 pai   Enkel/middels

Ingredienser:

Paibunn:

5 dl Mel
180 g Margarin
3-4 ss Vann (kaldt)

Fyll:

5 dl Melk
2 ½ dl Fløte
3 Egg
200 g Honning
50 g Sukker (lyst brunt)
50 g Sukker (hvitt)
3 ss Maisenna
1 ts Vaniljeekstrakt
⅛ ts Salt

Tilbehør:

  Krem
  Honning

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 grader
2 Lag bunnen:
– Kjør alle ingrediensene i foodprosessoren (raskt)
Eller bland det raskt sammen for hånd
– Pakk deigen inn i plast, og
– La hvile den i kjøleskap i minst 20 min
– Kjevle deigen tynt ut,
– Ha den i paiform
– Prikk den med en gaffel
– Forstekes ved 180°C i 15 min.
3 Ha alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle:
Melk, fløte, egg, honning, sukker maisenna, salt og vanilje
– Rør sammen, og
– Kok opp under omrøring på middelsvarme, og
– La det småkoke i 3-5 min
4 Hell fyllet i den varme, forstekte paibunnen,
– Sett alt i stekeovnen, og stek i 12-15 min.,
Til kantene har satt seg,
Det skal fremdeles være litt bløtt/bevegelse i midten
5 Avkjøles helt på rist
Minst 2 timer
6 Rett før servering pisk krem, og
– Skjær i serverings biter
Honningpai Ingredienser: Paibunn: 5 dl Mel 180 g Margarin 3-4 ss Vann (kaldt) Fyll: 5 dl Melk 2 ½ dl Fløte 3 Egg 200 g Honning 50 g Sukker (lyst brunt) 50 g Sukker (hvitt) 3 ss Maisenna 1 ts Vaniljeekstrakt ⅛ ts Salt
Denne paien er akkurat det den gir seg ut for – Honningpai, og den smaker av Honning. Jeg liker best å servere den kjøleskapskald, sammen med pisket krem.

Generelle opplysninger:

Flere bøker om Olivia Henriksen:

Honningpai Ingredienser: Paibunn: 5 dl Mel 180 g Margarin 3-4 ss Vann (kaldt) Fyll: 5 dl Melk 2 ½ dl Fløte 3 Egg 200 g Honning 50 g Sukker (lyst brunt) 50 g Sukker (hvitt) 3 ss Maisenna 1 ts Vaniljeekstrakt ⅛ ts Salt

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s