Proseccokrim med Proseccokake

I den siste tiden har jeg kost meg skikkelig med «Damen i proseccotåken», av Lene Lauritsen Kjølner. Den kom i posten for ikke så lenge siden. Nok en gang må jeg bare innrømmer jeg er en stor Olivia Henriksen fan.  Jeg blir så glad hver gang jeg får ei boka fra Lene Lauritsen Kjølner, som er blant mine favorittforfattere. Jeg gleder meg alltid til å begynne å lese en krim skrevet av henne. Og det var absolutt ikke noe unntak denne gangen heller. Siden forfatteren syntes at en proseccokake hadde vært topp sammen med denne bokanmeldelsen, så blir det, proseccokake i dag.

For å hoppe rett til oppskrifte på Proseccokake – trykk HER

Kjølner, Lene Lauritsen (2021) «Damen i proseccotåken», Fagervik forlag OG Proseccokake Ingredienser 5 ½ dl 	Prosecco 175 g	Smør (romtemperert) 250 g	Sukker 60 g	Rømme 1 ts	Vaniljeekstrakt 6	Eggehviter (store, romtempererte) 325 g	hvetemel 4 ts	Bakepulver 1¾ dl	Melk Fyll og topping: 	Bringebær 	Kremfløte 	Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er den åttende boka om privatdetektiven Olivia Henriksen, men hun er «still going strong», som vi sier det her i trøndelagen. I begynnelsen av denne boka blir hun tilkalt av Vigdis Svingen (som vi først møtte i 2019 i «I de beste sirkler»). Vigdis vil gjerne ha Olivias mening om noen beinrester og en giftering med «din Gro» som hun har funnet, langt under hekken sin. Olivia blir engasjert i saken og begynner å banke på dører i nabolaget for å finne ut om noen kjenner Gro. Hun kommer til Forfatter Fie Frantzen sitt hus, får ikke svar, men går inn likevel. Og der – i sin egen forfatterhule, dynget ned av bøker og gamle skrivemaskiner – ligger Fie Frantzen – dø …

Kjølner, Lene Lauritsen (2021) «Damen i proseccotåken», Fagervik forlag OG Proseccokake Ingredienser 5 ½ dl Prosecco 175 g Smør (romtemperert) 250 g Sukker 60 g Rømme 1 ts Vaniljeekstrakt 6 Eggehviter (store, romtempererte) 325 g hvetemel 4 ts Bakepulver 1¾ dl Melk Fyll og topping: Bringebær Kremfløte Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er den åttende boka om Olivia Henriksen, og jeg har virkelig kost meg med å lese den. Etter å ha lest ferdig «Damen i proseccotåken», forstår jeg at jeg må være forsiktig med å bruke begrepet kosekrim. Men for meg er det ikke noe negativt i begrepet. Det er et begrep som betegner krim jeg liker, som er hyggelig og godt lesestoff, som ikke inneholder mange inngående, makabre, ekle og blodige detaljer om vold og drap. Bøker skrevet av andre favorittforfattere som Agatha Christie, Maria Lang og Gerd Nyquist kaller jeg kosekrim uten å blunke, og jeg tror at mine lesere vet at kosekrim er en hedersbetegnelse, og ikke ment nedsettende på noen som helst måte. Så for å komme tilbake til poenget; Denne åttende boka om Olivia Henriksen er «kosekrim» eller «proseccokrim på sitt aller beste. Boka er velskrevet og spennende. Pennen (eller PC-en kanskje) er ført i en lett, ledig og humoristisk tone, som gjør at boka er lett å lese og en smiler ganske ofte. Ja, jeg smiler både av gjenkjennelser og humor. Det er som vi til tider er rett ved når Olivia klatrer i trær, er på yoga i obskure posisjoner og unngår kursholdere med gammel vinånde. Ja, strengt tatt begynner jeg å bli så godkjent med Olivia at det vel er like før jeg refererer til henne som en gammel god venninne. Det var også spesielt artig at vi endelig fikk møte denne krimforfatterinnen som bor på Ankerholmen, og skriver om nærmiljøet. Det er referert til henne i tidligere bøker, men nå ble vi litt bedre kjent med henne og latteren hennes (skikkelig gøy). Ja, ikke for det, jeg liker hele persongalleriet til Kjølner. Det er så mange ulike og troverdige personligheter, karakterer og personligstrekk ute og går, at man nikker gjenkjennende og tenker; den personen eller noen som er akkurat som den personen, kjenner jeg. Dette må være en av de beste bøkene Kjølner har skrevet så langt. Jeg er skikkelig spent på og gleder meg ufattelig til bok nummer 9. I mellomtiden kan jeg ikke gjøre annet enn å gi denne et godt terningkast: 6.

Kjølner, Lene Lauritsen (2021) «Damen i proseccotåken», Fagervik forlag OG Proseccokake Ingredienser 5 ½ dl Prosecco 175 g Smør (romtemperert) 250 g Sukker 60 g Rømme 1 ts Vaniljeekstrakt 6 Eggehviter (store, romtempererte) 325 g hvetemel 4 ts Bakepulver 1¾ dl Melk Fyll og topping: Bringebær Kremfløte Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Proseccokake

 Dette er en god Proseccokake, med en saftig kakebunn. Den er fylt med pisket krem, bringebær og pyntet med hvit sjokolade og tørkete bringebær.

Proseccokake Ingredienser 5 ½ dl 	Prosecco 175 g	Smør (romtemperert) 250 g	Sukker 60 g	Rømme 1 ts	Vaniljeekstrakt 6	Eggehviter (store, romtempererte) 325 g	hvetemel 4 ts	Bakepulver 1¾ dl	Melk Fyll og topping: 	Bringebær 	Kremfløte 	Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
 10-12 3 timer Enkel /middels

Ingredienser:

5 ½ dlProsecco
175 gSmør (romtemperert)
250 gSukker
60 gRømme
1 tsVaniljeekstrakt
6Eggehviter (store, romtempererte)
325 ghvetemel
4 tsBakepulver
1¾ dlMelk

Topping og fyll:

 Bringebær
 4 -5 dlKremfløte (pisket)
  Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valfritt)

Slik gjør du:

1 Ha Proseccoen i en kasserolle, og
– La det surre rett under kokepunktet på middels varme til det er omtrent 2½ dl igjen
Ikke kok
– Avkjøles i kjøleskap
2 Legg bakepapir i bunnen og
-Smør en rund springform godt
Ca. 24 cm
– Sett stekeovnen på 175 grader
3 Bland sammen mel og bakepulver i en bolle, og
Melk og prosecco (2½ dl) i en annen
4 Pisk smør og sukker hvitt
Dvs lyst og luftig Ca 4 min.
5 Tilsett rømmen, vaniljeekstrakten, og
– Bland godt
6 Tilsett eggehvitene i 2-3 omganger
– Pisk godt mellom hver omgang
– Skrap ned sidene, og
– Sjekk at alt er godt blandet
7 Tilsett halvparten av de tørre ingrediensene,
– Pisk godt
– Tilsett proseccoblandingen
– Pisk godt
– Tilsett resten av de tørre ingrediensene,
– Pisk godt
– Skrap ned sidene, og
– Sjekk at alt er godt blandet
8 Ha røra i formen
9 Sett kakebunnen midt i ovnen
– Stek i ca 25 min til den er gjennomstekt
175 grader
10 La kaken avkjøle seg i 2-3 minutter før du tar den ut av forma
– La den avkjøle seg helt på rist
11 Del Bringebærene i to biter
12 Pisk fløten til krem
13 Del kaken i to eller tre
14 Legg den nederste kakebunnen på et kakefat
– Smør utover ¼ av kremen,
– Legg på bringebær
– Legg neste kakebunn over
– Smør utover ¼ av kremen,
– Legg på bringebær
– Legg på toppen
– Ha krem på toppen og på sidene av kaka
– Pynt med tørkete bringebær og eventuelt hvit sjokolade

Proseccokake Ingredienser 5 ½ dl Prosecco 175 g Smør (romtemperert) 250 g Sukker 60 g Rømme 1 ts Vaniljeekstrakt 6 Eggehviter (store, romtempererte) 325 g hvetemel 4 ts Bakepulver 1¾ dl Melk Fyll og topping: Bringebær Kremfløte Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

 • Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
 • Tittel: «Damen i proseccotåken»
 • Undertittel: Olivia Henriksen #8
 • Sjanger: (kose)krim, Prosecco-krim, feelgood, humor
 • Sider: 252
 • Forlag: Fagervik forlag
 • Utgitt: 2021
 • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Flere bøker skrevet av Lene Lauritsen Kjølner:

Om Privatdetektiv Olivia Henriksen:

Om Petra Pettersen:

Kjølner, Lene Lauritsen (2021) «Damen i proseccotåken», Fagervik forlag OG Proseccokake Ingredienser 5 ½ dl Prosecco 175 g Smør (romtemperert) 250 g Sukker 60 g Rømme 1 ts Vaniljeekstrakt 6 Eggehviter (store, romtempererte) 325 g hvetemel 4 ts Bakepulver 1¾ dl Melk Fyll og topping: Bringebær Kremfløte Hvit sjokolade og tørkete bringebær (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s