Natale Cox, «Ikke bare til jul» og Kristins bananbrød

Jeg har ikke lest noe skrevet av Natale Cox, før jeg leste «Ikke bare til jul». Jeg må ærlig innrømme at denne boka valgte jeg ut bare på grunn av temaet, som er jul. For hva er vel bedre en romantisk, koselig julebok, i denne søte adventstiden?

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Kristins bananbrød, TRYKK HER!

Cox, Natalie (2019) «Ikke bare til jul», Aschehoug OG KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

«T.S. Eliot tok feil. Desember er den grusomste måneden, For om ikke julens hemningsløse kjøpeorgie gjør meg deprimert, gjør i alle fall det nitriste London været det.»

Charlie i Cox, Natalie (2019) «Ikke bare til jul», Aschehoug (side 6)

I denne boka møter vi Charlie, som hater julen: I begynnelsen befinner hun seg på et lavpunkt. Ikke bare hater hun julen, hun har også hjernerystelse, kjæresten har forlatt henne, hun har mistet jobben sin, er midlertidig hjemløs på grunn av en gasslekkasje og ikke nok med det, moren har reist bort for å feire jul med sin nye kjæreste. Charlie får tilbud om å komme på julebesøk hos sin kusine som driver en kennel langt ute på landet. Charlie reier, til tross for at hun også hater hunder. Det kusinen derimot har glemt å fortelle er at hun skal reise bort i julen, og at Charlie skal passe hundene og kennelen. Dermed ender hun opp med ansvaret for blant annet en gravid Beagle, en døv Grand Danios og en meget selvsikker spisshund. Helt alene, uten erfaring med hunder får Charlie en annerledes og begivenhetsrik jul.

Cox, Natalie (2019) «Ikke bare til jul», Aschehoug OG KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Hva er vel advent uten varme bøker som handler om jul, ensomhet og nye vennskap. «Ikke bare til jul», skrevet av Natalie Cox er akkurat en slik bok. Den er humoristisk, varm og oser av julestemning. Jeg likte den hyggelige Canine Cottage, og den gode behandlingen av hundene. Hvis du ikke ønsker deg en hund til jul etter å ha lest denne boka, vil du vel aldri gjøre det.  Landskapsbeskrivelsen og juleforberedelsene satte meg i enda mer julestemning enn hva jeg allerede er i. Romansen i boka hadde jeg derimot litt problemer med. Som leser forstod jeg jo allerede fra begynnelsen hvordan dette kom til å ende. Likevel, det hele virket litt «kleint» og pinlig, i alle fall for meg. Til tross for dette er boka absolutt verd å lese i den søte adventstid. Den oser av julestemning, latter, søte hunder og litt «rar» romantikk. Terningkast 4.

KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Kristins bananbrød

I dag kommer oppskriften på Kristins bananbrød. Smaker av banan, sjokolade og valnøtter, er bakt inn i en flott kake. Ikke bare smaker den godt, den er enkel å bake, og flott å se på.

Ingredienser:

2 ½ dlHvetemel
2 tsBakepulver
1 tsVaniljesukker
1 tsKardemomme (valgfritt)
2Egg
1 ½ dlSukker
50 gSmør
1 dlMelk
40 gKokesjokolade (mørk, hakket)
40 gValnøtter
2Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker)

Topping:

10 gKokesjokolade (mørk, hakket)
10 gValnøtter
1Banan
KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 grader
– Dekk en brødform med bakepapir (1 – 1 ½ l)
2 Hakk sjokolade og nøtter
(50 g av hver – 40 til brødet, 10 til topping)
KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

3 Smelt smøret
4 Pisk egg og sukke til eggedosis
5 Tilsett melken i det smeltede smøret og
– Hell blandingen i eggedosisen
6 Mos 2 bananer, og
– Vend dem forsiktig inn eggedosisen
7 Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og
– Vend det forsiktig inn i eggedosisen
8 Vend inn sjokolade og nøtter til slutt
NB! hold av litt til topping
9 Hell røren i brødformen, og
– Sett den inn nederst i ovnen
10 La det steke i ca. 20 min.
til bananbrødet er noenlunde fast i konsistensen
– Ta den ut
– Skjær bananen i 2 på langs, og
– Legg halvdelene på toppen av brødet
– Dryss over hakket sjokolade og valnøtter
– Sett brødet tilbake i ovnen, og
– La det steke videre i ca. 40 min.
Til det har fått en fin gylden farge (samlet steketid ca. 60 min.)
11 La brødet hvile et par minutter i formen før du løfter det ut, og
– Avkjøles videre på rist
KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Tips:

  • Klipp til en stripe bakepapir like bred som bunnen av brødformen, da sparer du papir, brødet får fine kanter og det blir lett å løfte ut av formen (se bilde).
  • Vær kreativ med toppingen! Del i skiver eller på annet vis for å sette ditt preg på brødet.
  • Ønsker du mindre/mer «fudgekonsistens» på brødet kan du bruker mindre/mer banan

KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Generelle opplysninger:

Cox, Natalie (2019) «Ikke bare til jul», Aschehoug OG KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s