«Cinder» av Marissa Meyer og enkel eplekake med melis og nøtter

Jeg har fortsatt litt på denne dystopibølgen – så denne uka har jeg lest «Cinder» skrevet av Marissa Meyer.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på eplekake med melis og nøtter, TRYKK HER!

Meyer, Marissa (2017) «Cinder», Vigmostad og Bjørke Enkel eplekake med melis og nøtter Ingredienser: 120 g Margarin 120 g Sukker (brunt) 60 g Sukker (hvit) 2 Egg (store) 1 dl Melk 200 g Hvetemel 1 ts Natron 1 ts Kanel ¼ ts Muskatnøtt 4 dl Epler (raspet eller finhakket) Topping: Melis Sitron Kremost Nøtter (ristet og hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Det er 126 T.E., verden har kommet langt innen den teknologiske utviklingen, men den dødelige sykdommen Letumose herjer i verden. Bokas hovedperson er Cinder, en ung kyborg som arbeider som mekaniker på markedet i det nye Beijing, som er en del av Østsamveldet. Cinder bor sammen med stemoren Adri og hennes to døtre som er omtrent på Cinders alder. Adris mann adopterte Cinder for noen år siden, da hun var rundt tolv år gammel. Like etterpå døde han av Letumose. Folk blir smittet hver dag, men det jobbes iherdig for å finne en vaksine for å stoppe utbruddene. En dag oppsøker Prins Kaito boden til Cinder for å få hjelp til å reparere androiden sin. Han vet ikke at Cinder er Kyborg (blanding av menneske og maskin), og faller pladask for henne. Han flørter med henne, og inviterer henne til et ball på slottet, til tross for at planen er at han skal gifte seg med Dronning Channary som hersker over Lunarene.

Meyer, Marissa (2017) «Cinder», Vigmostad og Bjørke Enkel eplekake med melis og nøtter Ingredienser: 120 g Margarin 120 g Sukker (brunt) 60 g Sukker (hvit) 2 Egg (store) 1 dl Melk 200 g Hvetemel 1 ts Natron 1 ts Kanel ¼ ts Muskatnøtt 4 dl Epler (raspet eller finhakket) Topping: Melis Sitron Kremost Nøtter (ristet og hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Denne boka er en Askepott-historie, noe tittelen også henspeller på Cinder – Cinderella. Nå finnes det kanskje litt vel mange Askepottinspirerte fortellinger, men denne er litt spesiell siden den nok også er inspirert av Sailor Moon i mangaserien: Pretty Soldier Sailor Moon. For å være helt ærlig, til å begynne med var jeg ikke så begeistret for denne nyversjonen av Askepott. Til tross for endring av tid og sted ble det for forutsigbart og for likt eventyret. Men det tok ikke så mange sider før jeg sluttet å irritere meg over dette, og begynte å nyte historien etter hvert som den utviklet seg. Hovedpersonen Cinder utviklet seg i løpet av historien og lærte av sine feil (i alle fall noen). Boka ble både spennende og engasjerende, spesielt mot slutten. Da boka sluttet bestemte jeg meg umiddelbart at selvfølgelig skal jeg lese bok nummer 2 i serien, og jeg ender opp med å gi boka et godt terningkast: 3. – Om det gikk som i eventyret og Cinder fikk prinsen? Det kan du jo finne ut av selv.

Eplekake med melis og nøtter

Enkel eplekake med melis og nøtter Ingredienser: 120 g Margarin 120 g Sukker (brunt) 60 g Sukker (hvit) 2 Egg (store) 1 dl Melk 200 g Hvetemel 1 ts Natron 1 ts Kanel ¼ ts Muskatnøtt 4 dl Epler (raspet eller finhakket) Topping: Melis Sitron Kremost Nøtter (ristet og hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Eplekake er en av en av mine favoritter – men da skal det være skikkelig med epler i muffinsene. Denne eplekaken har jeg laget som en formkake, med raspede epler. Den er toppet med melis og ristede nøtter. – Nøttene er rester fra jula. epler og nøtter passer godt sammen, og da var det en ypperlig sjanse til å få brukt opp nøttene også.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6-81 timeEnkel

Ingredienser:

120 gMargarin
120 gSukker (brunt)
60 gSukker (hvit)
2Egg (store)
1 dlMelk
200 gHvetemel
1 tsNatron
1 tsKanel
¼ tsMuskatnøtt
4 dlEpler (raspet eller finhakket)

Topping:

Melis
Sitron
Kremost
Nøtter (ristet og hakket)

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 180 grader
– Rasp eplene eller hakk dem i små biter
– Smør en brødform
2 Visp smør og sukker lyst og luftig
– Tilsett eggene
Et om gangen, og
– Rør til alt er godt blandet
– Vend de øvrige ingrediensene
3 Hell det i brødformen
– Stekes i ca 25 min
4 Avkjøles på rist
5 Rist nøttene på varm tørr panne
– Hakk dem
6 Rør melis, sitron og kremost
7 Hell over melis og
– Strø nøttene over

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Marissa Meyer
  • Tittel: «Cinder»
  • Originaltittel: «The Lunar Cronicles – Cinder»
  • Serie: Månekrønkikeren #1
  • Oversatt av: Tore Sand
  • Sjanger: Dystopi, Fantasi, sci-fi, Ungdom
  • Sider: 409
  • Forlag: Vigmostad og Bjørke
  • Utgitt: 2017
  • Tilegnet: Bibloteket

Meyer, Marissa (2017) «Cinder», Vigmostad og Bjørke Enkel eplekake med melis og nøtter Ingredienser: 120 g Margarin 120 g Sukker (brunt) 60 g Sukker (hvit) 2 Egg (store) 1 dl Melk 200 g Hvetemel 1 ts Natron 1 ts Kanel ¼ ts Muskatnøtt 4 dl Epler (raspet eller finhakket) Topping: Melis Sitron Kremost Nøtter (ristet og hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s