I morgen er det Australia day og jeg forbereder med å bake små Sitron og marengs paier

26. Januar er det Australias nasjonaldag og jeg starter feiringen ved å legge ut “min” oppskrift på sitron og marengs pai. Ja, den er jo ikke min akkurat. Men det er en oppskrift min datteren fikk da hun var i Australia og hadde praksis. Vi har bakt denne flere ganger og synes den er riktig god!

Lemon Meringue Tart eller sitron marengs pai Ingredienser: Paibunnen: 150 g Smør ⅓ cup Sukker (0.8 dl) ½ ts Vaniljeekstrakt 1 Egg 2 cups Hvetemel (5.5 dl) ½ ts Bakepulver 1 knivsodd Salt Sitronfyllet: 2 ss Maisenna ¾ cup Sukker (1.8 dl) 1 Sitron (saften & skall) 2 Eggeplommer 1 cup Vann (2.5 dl) 2 ss Smør (mykt) Marengsen 3 Eggehviter ⅓ cup Sukker

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 pai1 ½ timeMiddels/vanskelig

Ingredienser:

Paibunnen:

150 gSmør
⅓ cupSukker (0.8 dl)
½ tsVaniljeekstrakt
1Egg
2 cupsHvetemel (5.5 dl)
½ tsBakepulver
1 knivsoddSalt

NB! Siden oppskriften er australsk, er målene originalt oppgitt i cups. For all enkelhets skyld har jeg regnet det om, så her blir de også oppgitt i dl

Sitronkrem:

2 ssMaisenna
¾ cupSukker (1.8 dl)
1Sitron (saften & skall)
2Eggeplommer
1 cupVann (2.5 dl)
2 ssSmør (mykt)

Lemon Meringue Tart eller sitron marengs pai Ingredienser: Paibunnen: 150 g Smør ⅓ cup Sukker (0.8 dl) ½ ts Vaniljeekstrakt 1 Egg 2 cups Hvetemel (5.5 dl) ½ ts Bakepulver 1 knivsodd Salt Sitronfyllet: 2 ss Maisenna ¾ cup Sukker (1.8 dl) 1 Sitron (saften & skall) 2 Eggeplommer 1 cup Vann (2.5 dl) 2 ss Smør (mykt) Marengsen 3 Eggehviter ⅓ cup Sukker

Marengs:

3Eggehviter
⅓ cupSukker (0.8 dl)
Lemon Meringue Tart eller sitron marengs pai Ingredienser: Paibunnen: 150 g Smør ⅓ cup Sukker (0.8 dl) ½ ts Vaniljeekstrakt 1 Egg 2 cups Hvetemel (5.5 dl) ½ ts Bakepulver 1 knivsodd Salt Sitronfyllet: 2 ss Maisenna ¾ cup Sukker (1.8 dl) 1 Sitron (saften & skall) 2 Eggeplommer 1 cup Vann (2.5 dl) 2 ss Smør (mykt) Marengsen 3 Eggehviter ⅓ cup Sukker

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader
2 Lag paibunnen:
– Bland sammen mel, salt og bakepulver
– Rør smør, sukker og vanilje hvitt og luftig
Tilsett egget
– Vend inn melblandingen
– Kna forsiktig deigen sammen til den er fast
– Pakk den inn i plast, og
– La den hvile i kjøleskapet i ca. 60 min.
3 Etter 60 min.:
– Smør en paiform (23 cm)
– Kjevle ut deigen
– Legg den i paiformen
– Trykk den forsiktig mot kantene
– Renskjær kanter, og
– Prikk bunnen med en gaffel
– Dekk den med bakepapir, og
– Fyll på litt ris
– Stekes  15-20 min.
– Fjern bakepapir og ris,
– La paibunnen avkjøle seg på rist
3 Lag fyllet (sitronkrem):
– Ha 2.5 dl vann i en kasserolle,
– Rør inn: maisenna, sukker, sitronsaft, eggeplommer
– Kok forsiktig opp, på svak varme, og
Rør hele tiden
– La det koke i ca. 2 min.
– Ta kasserollen av varmen, og
– Rør inn smør og revet sitronskall
– Avkjøles
4 Sett oven på 180 grader:
– Fyll sitronkremen i paibunnen
5 Lag marengsen: –
Pisk eggehvitene til de er stive,
– Tilsett sukkeret gradvis og  
– Fortsett å piske til den er tykk og «skinnende»
– Ha marengsen i en sprøytepose
6 Sprøyt marengs over sitronkremmen, og
Sett paien midt i ovnen,
Til marengsen er fast og lys brun
Lemon Meringue Tart eller sitron marengs pai Ingredienser: Paibunnen: 150 g Smør ⅓ cup Sukker (0.8 dl) ½ ts Vaniljeekstrakt 1 Egg 2 cups Hvetemel (5.5 dl) ½ ts Bakepulver 1 knivsodd Salt Sitronfyllet: 2 ss Maisenna ¾ cup Sukker (1.8 dl) 1 Sitron (saften & skall) 2 Eggeplommer 1 cup Vann (2.5 dl) 2 ss Smør (mykt) Marengsen 3 Eggehviter ⅓ cup Sukker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s