26. Januar er det Australias nasjonaldag og jeg starter feiringen ved å legge ut “min” oppskrift på sitron og marengs pai. Ja, den er jo ikke min akkurat. Men det er en oppskrift min datteren fikk da hun var i Australia og hadde praksis. Vi har bakt denne flere ganger og synes den er riktig god!

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 1 pai | 1 ½ time | Middels/vanskelig |

Ingredienser:
Paibunnen:
| 150 g | Smør |
| ⅓ cup | Sukker (0.8 dl) |
| ½ ts | Vaniljeekstrakt |
| 1 | Egg |
| 2 cups | Hvetemel (5.5 dl) |
| ½ ts | Bakepulver |
| 1 knivsodd | Salt |
NB! Siden oppskriften er australsk, er målene originalt oppgitt i cups. For all enkelhets skyld har jeg regnet det om, så her blir de også oppgitt i dl
Sitronkrem:
| 2 ss | Maisenna |
| ¾ cup | Sukker (1.8 dl) |
| 1 | Sitron (saften & skall) |
| 2 | Eggeplommer |
| 1 cup | Vann (2.5 dl) |
| 2 ss | Smør (mykt) |

Marengs:
| 3 | Eggehviter |
| ⅓ cup | Sukker (0.8 dl) |

Slik gjør du:
| 1 Sett ovnen på 200 grader |
| 2 Lag paibunnen: – Bland sammen mel, salt og bakepulver – Rør smør, sukker og vanilje hvitt og luftig Tilsett egget – Vend inn melblandingen – Kna forsiktig deigen sammen til den er fast – Pakk den inn i plast, og – La den hvile i kjøleskapet i ca. 60 min. |
| 3 Etter 60 min.: – Smør en paiform (23 cm) – Kjevle ut deigen – Legg den i paiformen – Trykk den forsiktig mot kantene – Renskjær kanter, og – Prikk bunnen med en gaffel – Dekk den med bakepapir, og – Fyll på litt ris – Stekes 15-20 min. – Fjern bakepapir og ris, – La paibunnen avkjøle seg på rist |
| 3 Lag fyllet (sitronkrem): – Ha 2.5 dl vann i en kasserolle, – Rør inn: maisenna, sukker, sitronsaft, eggeplommer – Kok forsiktig opp, på svak varme, og Rør hele tiden – La det koke i ca. 2 min. – Ta kasserollen av varmen, og – Rør inn smør og revet sitronskall – Avkjøles |
| 4 Sett oven på 180 grader: – Fyll sitronkremen i paibunnen |
| 5 Lag marengsen: – Pisk eggehvitene til de er stive, – Tilsett sukkeret gradvis og – Fortsett å piske til den er tykk og «skinnende» – Ha marengsen i en sprøytepose |
| 6 Sprøyt marengs over sitronkremmen, og Sett paien midt i ovnen, Til marengsen er fast og lys brun |

