Tradisjonen tro, blir det lammelår i kveld. Lammelår eller rettere sagt hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter, det er godt det! Vi spiser lammelår kun en gang i året, men gleder oss i lange tider på forhånd. I år blir det hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter – NAM

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
6-8 | Enkel |
Ingredienser:
1 | Lammelår (ca. 3 kg) |
15 fedd | Hvitløk |
Rosmarinkvister | |
Salt | |
Pepper |
Tilbehør:
Nypoteter (skrubbet, men hele) | |
2 ½ dl | Rødvin (fyldig) |

Slik gjør du:
1 Sett ovnen på 200 grader |
2 Ta litt olje på hendene, og – Gni inn hvitløksfeddene med olje – Legg dem i en ildfastform og – Sett dem i ovnen – La dem steke i ca 20 min. til de er svært myke Dekk formen med aluminiumsfolie med den blanke siden ned, hvis hvitløken begynner å bli brun – Avkjøles noe |
3 Skrell hvitløkfeddene, og – Ha dem sammen med ½ ts i en morter, og – Mos til en grov pasta Hvis du ikke har en morter kan du bruke en gaffel |
4 Lag små snitt i lammelåret, og – Gni det inn med hvitløkspastaen – La det trekke i min. 2 timer på et kjølig sted, Men gjerne natta over |
5 Sett stekoven på 230 grader |
6 Skrubb potetene godt under rennende vann |
7 Legg rosmarinkvister i bunnen av en ildfastform – Legg lammelåret på rosmarinkvistene, – Dryss over med salt og pepper – Gni inn potetene med olje, og – Fordel dem rundt lammelåret – Dryss over rosmarin og salt og pepper |

8 Stek lammelåret på 230 grader i 10 min. – Skru ned varmen til 180 grader, og – Stek kjøttet i 15 min pr 500 g + 15 min. Dvs Ca 2 timer Eller til kjernetemperaturen er 67 grader (medium stekt) |
9 Legg lammelåret på et skjærebrett, og – La det hvile i 10 min. |
10 Legg potetene over i en ny form, og – Fortsett å steke hvis de ikke er ferdige |
11 Skum av fettet, og – Skrap resten i en kasserolle Ta også med stekeskorpen som er i bunnen – Tilsett rødvinen, og – Kok opp – Fortsett å koke til omtrent ½ mengde – Smak eventuelt til med salt og pepper |
12 Skjær lammelæret i tynne skiver og – Server med poteter og sjyen |