Hva er vel bedre enn Lammelår på påskeaften?

Tradisjonen tro, blir det lammelår i kveld. Lammelår eller rettere sagt hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter, det er godt det! Vi spiser lammelår kun en gang i året, men gleder oss i lange tider på forhånd. I år blir det hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter – NAM

Lammelår - Hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter Ingredienser: 1 Lammelår (ca. 1.5 kg) 15 fedd Hvitløk Rosmarinkvister Salt Pepper Tilbehør: Nypoteter (skrubbet, men hele) 2 ½ dl Rødvin (fyldig) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6-8 Enkel

Ingredienser:

1Lammelår (ca. 3 kg)
15 feddHvitløk
 Rosmarinkvister
 Salt
 Pepper

Tilbehør:

 Nypoteter (skrubbet, men hele)
2 ½ dlRødvin (fyldig)
  

Lammelår - Hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter Ingredienser: 1 Lammelår (ca. 1.5 kg) 15 fedd Hvitløk Rosmarinkvister Salt Pepper Tilbehør: Nypoteter (skrubbet, men hele) 2 ½ dl Rødvin (fyldig) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader
2 Ta litt olje på hendene, og
– Gni inn hvitløksfeddene med olje
– Legg dem i en ildfastform og
– Sett dem i ovnen
– La dem steke i ca 20 min.
til de er svært myke
Dekk formen med aluminiumsfolie med den blanke siden ned,
hvis hvitløken begynner å bli brun
– Avkjøles noe
3   Skrell hvitløkfeddene, og
– Ha dem sammen med ½ ts i en morter, og
– Mos til en grov pasta
Hvis du ikke har en morter kan du bruke en gaffel
4 Lag små snitt i lammelåret, og
– Gni det inn med hvitløkspastaen
– La det trekke i min. 2 timer på et kjølig sted,
Men gjerne natta over
5 Sett stekoven på 230 grader
6 Skrubb potetene godt under rennende vann
7 Legg rosmarinkvister i bunnen av en ildfastform
– Legg lammelåret på rosmarinkvistene,
– Dryss over med salt og pepper
– Gni inn potetene med olje, og
– Fordel dem rundt lammelåret
– Dryss over rosmarin og salt og pepper

Lammelår - Hvitløk- og rosmarinlam med stekte poteter Ingredienser: 1 Lammelår (ca. 1.5 kg) 15 fedd Hvitløk Rosmarinkvister Salt Pepper Tilbehør: Nypoteter (skrubbet, men hele) 2 ½ dl Rødvin (fyldig) https://heidisboble.no/ @heidisboble

8 Stek lammelåret på 230 grader i 10 min.
– Skru ned varmen til 180 grader, og
– Stek kjøttet i 15 min pr 500 g + 15 min.
Dvs Ca 2 timer
Eller til kjernetemperaturen er 67 grader (medium stekt)
9 Legg lammelåret på et skjærebrett, og
– La det hvile i 10 min.
10 Legg potetene over i en ny form, og
– Fortsett å steke hvis de ikke er ferdige
11 Skum av fettet, og
– Skrap resten i en kasserolle
Ta også med stekeskorpen som er i bunnen
– Tilsett rødvinen, og
– Kok opp
– Fortsett å koke til omtrent ½ mengde
– Smak eventuelt til med salt og pepper
12 Skjær lammelæret i tynne skiver og
– Server med poteter og sjyen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s