Siden det er St.Hansaften i dag, slår jeg nok en gang på stortromma og lager Kamskjell til forrett. Jeg har blitt helt hekta på kamskjell, og spist så mye av det i den senere tid at faren er vel at jeg og alle rundt meg blir lei til slutt. Men enn så lenge er kamskjell en av mine favoritter.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 20 min. | Enkel |
Ingredienser:
8 | Kamskjell |
½ boks | Løyrom |
Gressløk |
Hvitvinssaus:
1 | Sjalottløk |
2 ½ dl | Hvitvin |
2 ½ dl | Fiskekraft |
1 dl | Kremfløte |
3 ss | Smør |
1 | Laurbærblad |
Salt |
Dillolje (valgfritt):
1 ½ – 2 | Dill (krukker) |
2 dl | Olje (soya) |
Salt |

Slik gjør du:
1 Rens Kamskjellene: – Før en skarp kniv på innsiden av det flate skjellet. – Kutt muskelen – Fjern muskelen fra skjellet med en spiseskje. – Dytt så muskelen vekk fra organene og – Skyll muskelen grundig For å fjerne sand – Sett kamskjellene på et fat – Dryss over salt |
1 B Eller du kan bruke ferdig rensete eller frosne kamskjell: – Tin kamskjellene i kjøleskap over natten – La dem renne godt av – Tørk Kamskjellene med kjøkkenpapir – Sett dem på et fat – Dryss over salt og pepper |
2 Lag dilloljen: – Plukk dillen av stilken, og – Ha dem i en kasserolle sammen med oljen – Kjør alt med stavmiksere i ca. 2 minutter – Varm blandingen på middels varme til ca. 80 grader Bruk steketermometer, eller Når du ser at den bruser og damper litt, er den rundt 80 – Ta dilliljen av plata, og – La den trekke i ca. 10 min. – Tilsett 1 flak med havsalt – Kjør med stavmikser i nye 2 min, og – Hell den over i en bolle |
3 Lag Hvitvinssausen: – Skrell løken, og – Finhakk den. – Ha litt olje i en kasserolle, og – Varm opp på middelvarme – Tilsett løken, og – La den surre til den er blitt myk og blank, – Tilsett så hvitvinen og et laurbærblad, – La det koke ned til ¼ -del – Tilsett så fiskekraften, og – La det redusere ned til ½-parten. – Sil av løken. – Smak til med salt Den skal bli litt for salt – Tilsett fløten, og – Kok opp på lav temperatur – Ta sausen vekk fra varmen, – Visp inn kaldt smør i hvitvinssausen – Rør eventuelt inn 1 ss dillolje i sausen |
4 Stek kamskjellene på høy varme ca 30-45 sekunder per side De er ferdige når de gjør motstand når du trykker lett på dem |
5 Ha hvitvinssaus i bunnen av en tallerken, Den skal dekke hele bunnen – Sett på 2 kamskjell, – Legg litt ørretrogn imellom kamskjellen, og – Pynt med to hele strå med gressløk, Som legges over kamskjellene |