St. Hans – Kamskjell og løyrom med marmorert hvitvinssaus

Siden det er St.Hansaften i dag, slår jeg nok en gang på stortromma og lager Kamskjell til forrett. Jeg har blitt helt hekta på kamskjell, og spist så mye av det i den senere tid at faren er vel at jeg og alle rundt meg blir lei til slutt. Men enn så lenge er kamskjell en av mine favoritter.

Kamskjell med hvitvinssaus og Løyrom (ørretrogn) Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 4 20 min. Enkel Ingredienser: 8 Kamskjell ½ boks Ørretrogn Gressløk Hvitvinssaus: 1 Sjalottløk 2 ½ dl Hvitvin 2 ½ dl Fiskekraft 1 dl Kremfløte 3 ss Smør 1 Laurbærblad Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
420 min.Enkel

Ingredienser:

8Kamskjell
½ boksLøyrom
 Gressløk

Hvitvinssaus:

1Sjalottløk
2 ½ dlHvitvin 
2 ½ dlFiskekraft
1 dlKremfløte
3 ssSmør
1Laurbærblad
 Salt

Dillolje (valgfritt):

1 ½ – 2Dill (krukker)
2 dlOlje (soya)
 Salt

Kamskjell med hvitvinssaus og Løyrom (ørretrogn) Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 4 20 min. Enkel Ingredienser: 8 Kamskjell ½ boks Ørretrogn Gressløk Hvitvinssaus: 1 Sjalottløk 2 ½ dl Hvitvin 2 ½ dl Fiskekraft 1 dl Kremfløte 3 ss Smør 1 Laurbærblad Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Rens Kamskjellene:
–  Før en skarp kniv på innsiden av det flate skjellet.
– Kutt muskelen
– Fjern muskelen fra skjellet med en spiseskje.
– Dytt så muskelen vekk fra organene og
– Skyll muskelen grundig  For å fjerne sand
– Sett kamskjellene på et fat
– Dryss over salt
1 B Eller du kan bruke ferdig rensete eller frosne kamskjell:
– Tin kamskjellene i kjøleskap over natten
– La dem renne godt av
– Tørk Kamskjellene med kjøkkenpapir
– Sett dem på et fat
– Dryss over salt og pepper
2 Lag dilloljen:
– Plukk dillen av stilken, og
– Ha dem i en kasserolle sammen med oljen
– Kjør alt med stavmiksere i ca. 2 minutter
– Varm blandingen på middels varme til ca. 80 grader
Bruk steketermometer, eller
Når du ser at den bruser og damper litt, er den rundt 80
– Ta dilliljen av plata, og
– La den trekke i ca. 10 min.
– Tilsett 1 flak med havsalt
– Kjør med stavmikser i nye 2 min, og
– Hell den over i en bolle
3 Lag Hvitvinssausen:
– Skrell løken, og
– Finhakk den.
– Ha litt olje i en kasserolle, og
– Varm opp på middelvarme
– Tilsett løken, og
– La den surre til den er blitt myk og blank,
– Tilsett så hvitvinen og et laurbærblad,
– La det koke ned til ¼ -del 
– Tilsett så fiskekraften, og
– La det redusere ned til ½-parten.
– Sil av løken.
– Smak til med salt
Den skal bli litt for salt 
– Tilsett fløten, og
– Kok opp på lav temperatur
– Ta sausen vekk fra varmen,
– Visp inn kaldt smør i hvitvinssausen
– Rør eventuelt inn 1 ss dillolje i sausen
4 Stek kamskjellene på høy varme
ca 30-45 sekunder per side 
De er ferdige når de gjør motstand når du trykker lett på dem
5 Ha hvitvinssaus i bunnen av en tallerken,
Den skal dekke hele bunnen
– Sett på 2 kamskjell,
– Legg litt ørretrogn imellom kamskjellen, og
– Pynt med to hele strå med gressløk,
Som legges over kamskjellene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s