Sommerferie, Kanelsnurrer, Kjellerprat og Kjellertrapp

Dere som har fulgt meg en stund husker kanskje at vi hadde en skikkelig oversvømmelse i kjelleren i sommerhuset vårt, i fjor vår og at “hele” fjor sommer gikk med til å ordne opp etter oversvømmelsen.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Fies Kanelsnurrer – trykk HER

Om vi ble ferdig? Nei! det ble vi absolutt ikke, fordi vi hadde en skikkelig fugetabbe i kjellerne, som gjorde kort prosess av både arbeidsglede og hender.

Derfor lot vi bare alt være og dro hjem. Vi sa rett og slett: Nok får være nok, – og så får vi heller ta noen helger utover høsten. Har vi gjort det? Nei, det har vi ikke. Men nå er det sommerferie igjen og vi er tilbake på sommerhuset – med pågangsmot og vilje til å komme litt videre. – Så mens min kjære mann, klør seg litt i hodet og lurer på hva han skal gjøre med flisene – har datteren bestemt seg for å male kjellertrappa. Vi har bestemt oss for å fjerne gulvbelegget, male trappoppgangen i lys Skandinavia slik som vi har gjort i kjellergangen, og legge inn den samme blåfargen som vi har på kjøkkenet som en kontrastfarge. Jeg tror det vil bli fint. Nå er den grønn og rosa – så det blir nok litt av en forandring!

Fies Kanelsnurrer

I dag jeg baker jeg kanelsnurrer til den store gullmedalje i første etasje, mens vi ser over hvor langt vi kom med kjelleren i fjor sommer, datteren maler og Odd lurer på hva i all verden vi skal gjøre med de flisene som fremdeles er dekt med fugemasse?

Fies Kanelsnurrer Ingredienser: 1 pk Gjær 5 dl Melk 1 Egg 1 kg Hvetemel 150 g Sukker 2 ts Kardemomme 1 ts Salt 150 g Smør (romtemperert) Fyll og pynt: 100 g Smør Sukker og kanel Egg til pensling Perlesukker

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
16 snurrer3 timerMiddels

Ingredienser:

1 pkGjær
5 dlMelk
1Egg
1 kgHvetemel
150 gSukker       
2 tsKardemomme
1 tsSalt
150 gSmør (romtemperert)
100 gSmør
 Sukker og kanel
 Egg til pensling
 Perlesukker

Slik gjør du:

1 Ha melken i en bakebolle
– Smuldre i gjæra, og
– Rør til den er helt oppløst
2 Tilsett mel, sukker, kardemomme, salt og egg
– Elt i 7 min. (eller 15 min. for hånd)
3 Tilsett smøret i terninger, og
–  Elt deigen i nye 7 min.  
(eller 15 min. for hånd)
4 Dekkes med bakeklede, og
– Settes til heving på et lunt sted (ca. 60 minutter).

Fies Kanelsnurrer Ingredienser: 1 pk Gjær 5 dl Melk 1 Egg 1 kg Hvetemel 150 g Sukker 2 ts Kardemomme 1 ts Salt 150 g Smør (romtemperert) Fyll og pynt: 100 g Smør Sukker og kanel Egg til pensling Perlesukker

5 Kjevle ut deigen til en lang leiv (ca. 40 X 50 cm)
– Smør den med smør,
– Dryss over rikelig med sukker og kanel
– Brett deigen i 3:
A Brett 1/3 (i bredde altså 50 cm) av deigen inn mot midten,
B Brett så den siste 1/3 over, Da har du tre lag
– Klapp deigen godt ned
– Snu deigen 45 grader (lik at lengden blir bredden)
– Kjevle deigen ut deigen til et rektangel (30 X 50 cm)
– Del den deigen opp i 16 remser langs langsiden
(á  ca 3 x 30 cm)

Fies Kanelsnurrer Ingredienser: 1 pk Gjær 5 dl Melk 1 Egg 1 kg Hvetemel 150 g Sukker 2 ts Kardemomme 1 ts Salt 150 g Smør (romtemperert) Fyll og pynt: 100 g Smør Sukker og kanel Egg til pensling Perlesukker

6 Lag snurren:
– Del en strimmel i 2 deler/remser nesten helt opp.
NB! La det være igjen 2-3 cm på toppen
– Snurr de to «delene»/ «remsene» rundt hverandre, og
– Slå en knute med deigen
– Sett kanelsnurren på et stekebrett dekt med bakepapir

Fies Kanelsnurrer Ingredienser: 1 pk Gjær 5 dl Melk 1 Egg 1 kg Hvetemel 150 g Sukker 2 ts Kardemomme 1 ts Salt 150 g Smør (romtemperert) Fyll og pynt: 100 g Smør Sukker og kanel Egg til pensling Perlesukker

7 Dekkes til med et bakeklede og
– Etterhev i ca. 60 min.
– Etter ca. 45 min. slå på stekeovnen
8 Pensle med egg og strø over perlesukker

Fies Kanelsnurrer Ingredienser: 1 pk Gjær 5 dl Melk 1 Egg 1 kg Hvetemel 150 g Sukker 2 ts Kardemomme 1 ts Salt 150 g Smør (romtemperert) Fyll og pynt: 100 g Smør Sukker og kanel Egg til pensling Perlesukker

9 Stek ved 175 grader i 20 minutter
10 Avkjøl på rist

Fies Kanelsnurrer   Ingredienser:  1 pk	Gjær 5 dl	Melk 1	Egg 1 kg	Hvetemel 150 g	Sukker	 2 ts	Kardemomme 1 ts	Salt 150 g	Smør (romtemperert)  Fyll og pynt: 100 g	Smør 	Sukker og kanel 	Egg til pensling 	Perlesukker

Les gjerne alle blogginnleggene (så langt) om oversvømmelsen i kjelleren:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s