Oktobermåned, oktoberøl og Pretzel – naturligvis

Siden jeg skulle til Spania, og går glipp av alle oktoberfestligheter, måtte vi bare bake pretzel før jeg dro. Pretzel er noe av det beste jeg vet men jeg baker det bare en gang i året. Kanskje vi burde ha bakt dem oftere. Uansett, pretzel og øl hører til og da blir det selvfølgelig tysk Oktoberfest øl.

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
890 min. over 2 dagerVanskelig

Ingredienser:

2 ½ tsTørrgjær
1 ¼ dlVann (varmt ca. 38-45 grader)
1 ssSirup (mørk)
450 gHvetemel
1,2 dlØl (pilsner)
2 ssSmør (romtemperert)
2 tsSalt
0,6 dlNatron
1Eggeplomme
1 ssVann (kaldt)
 Salt (flak eller korn)

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Slik gjør du:

Dag 1:

1 Ha varmt vann i en bakstebolle,
– Tilsett salt og sirup,
– Dryss gjæren over,
– Rør til alt er oppløst, og
– La det stå i 5-7 min. til gjæra blir aktivert
(til den skummer)
2 Tilsett mel, øl, smør og salt, og
– Bland sammen og
– Elt deigen i ca. 1 min.,
Deigen skal nå være ganske fast og kanskje litt klebrig, men ikke klissete.
*Hvis deigen er klissete, tilsett litt mer mel, ca. 1 ss omgangen,
*Hvis deigen er for tørr tilsett mer varmt vann, ca. 1 ts omgangen,
*Elt til deigen er glatt, før du eventuelt tilsetter mer
– Elt videre i ca. 7 min.
3 Smør en bolle, og
– Ha i deigen,
– Dekk bollen med plast
– Sett den i kjøleskapet for å heve i 8-24 timer
(Alternativt la den heve i 90 min. på et lunt sted)
4 Sett stekoven på 120 ° C
5 Hell natron i en paiform, og
– Dekk den med aluminiumsfolie,
– La den steke i ca. 60 min.
(til den er redusert til ca. ¼)
– La den avkjøles helt

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)
Natron etter steking

Dag 2:

6 Legg bakepapir på to stekeplater
7 Hell deigen ut på et melet bakebord, og
– Del den i åtte like store deler, og
– Legg syv deler under et fuktet klede

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

8 Form kringler:
– Ta en del av deigen
– Klapp den ut til et rektangel ca.  8 ½ cm X 13 cm
–  Begynn på en lang side, og
– Rull deigen tett (fra langsiden),  og form den til et lite brød,
– Klem sammen skjøten
– Rull deigen til en pølse,
– Når deigen ikke vil trekkes lengre  
(Da er den mellom 30 og 40 cm)
– Legg den til side for å hvile, og
– Form de resterende delene på samme måte
Når alle delene er trillet ut til pølser,
– Gå tilbake til den første, og
– Fortsett å rulle den ut, til en er mellom 60 til 70 cm
La midten være ca. 2 ½ cm i diameter, og
La pølsene smale ut i endene

9 Form kringlene:
– Form pølsene i en U-form, med endene pekende fra deg
– Hold i endene i, og
– Kryss dem ca. 3 cm fra spissene og kryss dem deretter en gang til
– Brett endene i U-en (tilsvarende kl 4 og 8), 
– La omtrent ½ cm av endene henge ut over U-en
– Legg kringlen på stekebrettet, (Ca. 1 cm i mellom), og
– Dekk den med et fuktet bakeklede
– Gjenta med alle kringlene

10 La kringlene etterheve i ca. 30 min.
11 Sett stekeovnen på 260°C
12 Ha omtrent 2 liter vann i en kasserolle (rustfri stål)
(NB! Den må være minst 5 cm større i diameter enn kringlende)
– Ha i den bakte Natronen, og
– Kok opp
– Slå ned varmen til middels varme (så vannet putrer)
– Ha kringlene en om gangen i vannet
– Snu dem etter ca. 10 sek.
De skal være i vannet i ca. 20 sek.
– Ta opp kringlen,
– Renn godt av og
– Sett dem tilbake på stekbrettet med ca 2 ½ cm mellomrom
Hvis endene løsner, fest dem igjen
– Gjenta med alle

13 Bruk et barberblad, og skjær et 1 cm snitt i den tykkeste delen av kringla ‘
– Pensle kringlene ed sammenpisket egg, og
– Dryss over salt
(NB! Bare salt de de skal spise samme dag)  
14 Stek kringlene i ca. 8 – 12 min.
Til de er mørkebrune,
Snu gjerne stekebrettet etter halve steketiden
15 Avkjøles på rist

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Tips:

  • Kringlende smaker best nybakte
  • De holder seg i romtemperatur i omtrent 12 timer
    • ikke pakk dem i plast
  • Kan fryses
  • Varm opp kringlene i stekeovnen
    • 180 grader i ca. 5 minutter (tinte)
    • 180 grader 10 -12 minutter (frosne)

Oktoberfest øl – 2021 – FRA ODDS HJØRNE

Oktoberfestbier fra Spaten-Franziskaner-Bräu, Tyskland

Oktoberfestbier fra Spaten-Franziskane

Oktoberfestbier fra Spaten-Franziskaner-Bräu, Tyskland (5,9 %, 50 cl)

Kriterium:Vurdering:Karakter
AromaFruktig aroma med innslag av humle3/5
UtseendeLys gylden, godt med skum4/5
SmakFruktig smak, men kunne ønsket litt mer fylde og ettersmak6/10
HelhetsinntrykkEt lett og friskt oktoberøl, men virker noe kort32/50

Oktoberfest fra Schloßbrauerei Kaltenberg, Tyskland

Oktoberfest fra Schloßbrauerei Kaltenberg, Tyskland  (5,4 %, 50 cl)

Oktoberfest fra Schloßbrauerei Kaltenberg, Tyskland  (5,4 %, 50 cl)

Kriterium:Vurdering:Karakter
AromaLitt anonym aroma av humle3/5
UtseendeLys gylden, bra med skum4/5
SmakFrisk og kraftig smak av humle som gir en god bitterhet. Bra8/10
HelhetsinntrykkEt godt klassisk oktoberøl40/50

FRA ODDS HJØRNE

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s