I den siste tiden har jeg lest «Mysteriet Amy Snow» som er skrevet av Tracy Rees. Rees er en engelsk forfatter, og denne boka er den første boka hun har skrevet.
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Fiskesuppe med dillolje, TRYKK HER!

I januar 1831 finner åtte år gamle Aurelia Vennaway, en naken nyfødt baby forlatt i snøen for å dø. Aurelia tar henne med hjem og vil beholde henne. Foreldrene vil helst at babyen forsvinner. Som et kompromiss får babyen, som Aurelia kaller Amy Snow, vokse opp i kjøkkenet, og etter hvert som en kjøkkenpike. Aurelia og Amy blir beste venner og opplever mye sammen. Når Aurelia diagnostisert med hjertefeil, blir Amy forfremmet som kammer-/selskapspike for Aurelia. Men Aurelia dør, og etterlater Amy kun 10 pund og et spor til et hemmelig brev, samtidig som Aurelias foreldre ber henne om å dra sin vei og aldri vise seg for dem mer.

Dette er en mysteriebok, som er oppbygd på samme måte som så mage andre. Du får nåtidshistorien, men små tilbakeblikk til fortiden. Historien i seg selv er litt spennende, men om den er særlig realistisk er en helt annen sak. Tracy Reeds har skapt noen spennende karakterer som vi får møte i løpet av boka. Selv om det er Amy som er hovedpersonen i fortellingen, synes jeg likevel at det er Aurelia og hennes karakter som kommer tydeligst frem av de to. Aurelia er viljesterk, omsorgsfull med stor livsvilje og stor grad av selvtillit. Amy er mer tilbaketrukket, usikker og sta, selv om hun utvikler seg noe i løpet av historien. Jeg gikk litt lei av Amy sånn litt etter halve boka, og la den fra meg ei stund, før jeg leste resten av boka. For meg fremstår dette som en helt middels bok av denne sorten, så den ender med et terningkast: 3

Denne fiskesuppa er både mettende og passer godt på kalde høstdager. Server den gjerne sammen med litt godt brød.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
3 | 30 min. | Enkel |
Ingredienser:
1 | Løk (hakkes) |
1 | Gulrot (hakkes) |
1 stilk | Selleri (hakkes) |
2-3 | Gulerøtter (i skiver) |
½ | Purreløk (i skiver) |
2 ss | Smør |
2 ss | Hvetemel (strøkne) |
8 dl | Fiskekraft |
2 dl | Melk |
Ca 300 g | Torsk (i litt store biter) |
Salt, pepper, persille |
1 ½ – 2 | Dill (krukker) |
2 dl | Olje (soya) |
Salt |

Tips! hvis du vil kan du sile suppa før du tilsetter grønnsaksblanding og fisk.
Slik gjør du:
1 Skrell løk og gulrot – Hakk løk, gulrot og selleri – Skjær purren i skiver og – Paprikaen i biter – Skjær gulerøtter i skiver – Skjær fisken i litt store biter |
2 Ha smør i en kasserolle, og – Smelt det på middelsvarme – Tilsett løken og – La den surre til den er blitt blank og myk – Tilsett gulrot og selleri, og – La det surre ytterligere 1 min. |
3 Rør melet ut i den kalde fiskekraften, og – Hell det over løkblandingen – Kok opp, og – Tilsett melk, purreløken – La det småkoke under lokk en stund Minst 10 min. gjerne lengre – Rør av og til |
4 Lag dilloljen: – Plukk dillen av stilken, og – Ha dem i en kasserolle sammen med oljen – Kjør alt med stavmiksere i ca. 2 minutter – Varm blandingen på middels varme til ca. 80 grader Bruk steketermometer, eller Når du ser at den bruser og damper litt, er den rundt 80 – Ta dilliljen av plata, og – La den trekke i ca. 10 min. – Tilsett 1 flak med havsalt – Kjør med stavmikser i nye 2 min, og – Hell den over i en bolle |
4 Ha gulrot-skivene i suppa og fisken – La suppa stå og trekke i 5-7 min Til fisken er ferdig – Smak til med salt og pepper – Varm opp ikke kok |
5 Serveres varm, – Gjerne sammen med godt brød til |

Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Rees, Tracy
- Tittel: «Mysteriet Amy Snow»
- Originaltittel: «Amy Snow»
- Oversatt av: Linda Marie Vikaune
- Sjanger: Historisk Fiksjon, mysterie, chick.litt., romantikk
- Sider: 447
- Forlag: Cappelen Damm AS
- Utgitt: 2019
- Tilegnet: Lånt på Trondheim folkebibliotek (Moholt)
