Påskekos med «Paradis City» av Jens Lapidus og Semlor

I denne uka har jeg lest en svensk spenningsroman som foregår en gang i nær fremtid. Boka heter «Paradis City», og er skrevet av den den svenske forfatteren Jens Lapidus.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Semlor, TRYKK HER!

Lapidus, Jens (2021) «Paradis City», Cappelen Damm OG SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

På grunn av kriminalitet, gjengaktiviteter mm er enkelte hardt belastede områder, blitt til såkalte «no-go» områder i Sverige. De er omringet av trivselsmurer, og innbyggerne i disse områdene reguleres av særlover. Det er ikke for å øke trivselen i disse områdene, men for å beskytte resten av de svenske innbyggerne. Järva eller Paradis city er det største av disse områdene. Emir bor innenfor murene. Han (og bestevennen Isak) skal til å rane et pokerlag, hvor voldslegenden og sikkerhetssjefen i det muslimske råd overraskende er til stede. De blir avbrutt av en politirassia. Samtidig blir innenriksministeren Eva Basarto, kidnappet under en tale hun holder på torget i Järva. Frederika skulle ha beskyttet henne, men feilet (ifølge henne selv). …

Lapidus, Jens (2021) «Paradis City», Cappelen Damm OG SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er ei bok som handler om et segregert, motsetningsfylt, høyre ekstremistisk, voldelig Sverige i nær fremtid, hvor forurensing mm har ført til store klimaendringer. Lapidus, skiver godt, rått og realistisk. Som leser kan jeg klart se for meg den skremmende fremtidsvisjonen han har skaper i «Paradis City. Historien er uhyre spennende, den har et godt driv, og vi blir kjent med både samfunnet og hovedpersonene i historien. De første kapitlene i boka virker litt rotete og usammenhengende, med mange ulike personer, begivenheter, slanguttrykk fortalt med et ganske hardt og røft språk, iblandet mye slang. Til å begynne med ødelegger det flyten i lesingen og i historien. Likevel tar det ikke lang tid før en forstår sammenhengene mellom hendelser, personer og bokas virkelighet, og da jeg hadde lest noen sider ble jeg klar over at dette og ikke minst det røffe språket faktisk var nødvendig for historien (og troverdigheten). Selv om dette er en bok som hender i Sverige en gang i fremtiden, fremstår boka som realistisk for meg som leser og jeg må innrømme at jeg blir skikkelig skremt av en slik fremtidsvisjon. Jeg likte denne thrilleren, og thriller et godt terningkast: 5.

Semlor

SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
104 timerEnkel

Ingredienser:

Fordeig:

2 dlMelk (ca 35 grader)
½ pkGjær (25 g)
240 gHvetemel (4dl)

Hoveddeig:

180 gHvetemel
1Egg
½ tsSalt
1 ssKardemomme
1 dlSukker  
100 gSmør (romtemperert)

Fyll:

190 gMandler
110 gMelis
80 gSmør
½ dlMelk
3 dlFløte

Tips! Istedenfor å lage mandelmassen, kan du ferdig kransekakemasse, eller ferdig mandelmasse

Pensling og topping:

1Egg (sammenvispet)
½ ssMelis

SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Varm melken
(max 37 grader)
– Hell den i en bakebolle
– Smuldre i gjæren
– Rør godt så gjæra er helt oppløst
– Tilsett 4 dl mel
– Rør sammen og
– La det stå i 15 min.
2 Tilsett egg, 3 dl hvetemel, sukker, salt, kardemomme, sukker
– Elt inn smøret litt etter litt
– Elt hele deigen i 7-10 min.
– Dekk deigen med en bakeduk, og
– La den heve i ca 1 time
3 Ha bakepapir på stekebrett
4 Hell deigen ut på et bakebord
– Del deigen i 10 like store deler
ca 90 g
– Trill runde boller, og
– Sett dem på bakepapir
– Dekk med bakeduk, og
– La dem heve i 1½ – 2 timer.
5 Sett stekeovnen på 210 grader
Når det er 10 min igjen av hevetiden
6 Pisk sammen egget, og
– Pensle bollene
7 Stekes i 8-10 min
Midt o ovnen
210 grader
8 Avkjøles på rist
9 Lag mandelmasse:
– Mal mandlene
– Tilsett smør og melis
– Bland til en jevnmasse
10 Pisk kremen
11 Skjær toppen av bollene
– Ta ut litt av innmaten i bollene,
– Bland innmaten med mandlemasse og melk
Bland godt sammen
– Fyll «gropa» med mandelmassefyllet,
– Legg på pisket krem,
– Legg toppen over som et lokk
– Dryss eller sikt over melis

.

SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Lapidus, Jens
  • Tittel: «Paradis City»
  • Originaltittel: «Paradis City»
  • Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen
  • Sjanger: spenning, fremtidsfiksjon, urban dystopi
  • Sider: 448
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Utgitt: 2021
  • Tilegnet: Lånt på biblioteket

Lapidus, Jens (2021) «Paradis City», Cappelen Damm OG SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s