‘
Siden det er påskeferie, tjuvstarter vi med en Appelsin-, Banan-, og Karamellkake. Den er selvfølgelig stappfull av appelsin, banan og karamell – altså alt som er godt. En skikkelig påskekake kan en vel si.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8-12 | ca 3-4 timer | Middels |
Ingredienser;
3 dl | Melk |
1 dl | Appelsinsaft (presset) |
175 g | Smør |
2 ½ dl | Sukker |
2 ½ dl | Brunsukker |
3 | Egg |
2 ts | Vaniljeekstrakt |
2 ts | Kanel |
2 ts | Bakepulver |
7 ½ dl | Hvetemel |
4 | Bananer (overmodne og most) |
Appelsinkaramell:
1½ dl | Appelsinsaft (nypresset) |
300g | Sukker |
2 ss | Sirup (glykose eller mais) |
30 g | Smør |
1½ dl | Fløte |
2 ts | Vanilje ekstrakt |
¼ ts | Salt |
Karamelliserte bananer:
2 ss | Sukker |
1 ss | Smør |
3 | Bananer (skivet) |
Appelsingele:
2 dl | Appelsinsaft (nypresset) |
2 ss | Sukker |
3 | Gelatinblader |
1 | Appelsin (skivet) |
Fyll og topping
6 dl | Kremfløte |
2 ss | Appelsinmarmelade |

Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 180 grader, – Legg bakepapir i bunnen av en langpanne Eller 3 former på ca 20 cm – Smør sidene godt |
2 Bland sammen melk, appelsinsaft – Rør godt og – La det stå i 15 min |
3 Ha smør og sukker i en en bolle, og – Pisk til den er lys og luftig Ca 3-4 min. – Pisk inn vaniljeekstrakt og egg Et omgangen på lav hastighet |
4 Bland sammen mel, bakepulver og kanel |
5 Tilsett ¼ av melblandingen til smør- og sukker blandingen – Tilsett ¼ av melken – Pisk godt så alt blir blandet Tilsett ¼ av melblandingen til smør- og sukker blandingen – Tilsett ¼ av melken – Pisk godt så alt blir blandet – Fortsett til all melk og sukker er blandet inn i røra |
6 Mos bananene og – Vend dem inn i røra |
7 Helles i langpanna Jevn ut toppen |
8 Stekes i ca 20 min. |
9 Lag appelsinkaramellen: Ha appelsinsaft, sukker og sirup i en kasserolle – Sett plata på middels varme – Rør litt på kasserollen når sukkeret smelter og det begynner å koke Du trenger ikke røre, bare bevege kasserollen litt – La det koke til det er blitt en dyp gylden farge – Ta Kasserollen vekk fra pannen – Tilsett fløte og smør – Rør til karamellen har roet seg og karamellen har samlet seg – Rør inn vaniljeekstrakten – La det kjøle seg ned litt |
10 Lag appelsin geleen: – Legg gelatinen i vann, og – La dem ligge i 3-5 min. – Press appelsiner, og – Ha saften i en kasserolle – Tilsett 2 ss sukker og – La det koke (nesten) opp – Ta appelsinsaften av plata – Klem vannet ut av gelatinen, og – Rør den inn i appelsinsaften – La det stå til geleen begynner å bli tjukk – Rør av og til |
11 Lag de karamelliserte bananene: – Skjær bananene i skiver – Ha smør og sukker i en stekepanne – Sett plata på middels varme og – La smør og sukker bli gyllent brunt og karamellisert – Rør forsiktig inn bananene – Ta kasserollen av plata og – La det avkjøles omtrent til romtemperatur |
12 Pisk omtrent ½ av fløten til krem |
13 Monter kaken: – Snu kakebunnen og – Skjær ut tre sirkler på ca 20 cm Det kan være at den ene sirkelen må skjæres ut som to bruk da den delte i midten – Legg den ene kakebunnen i bunnen av ei springform på 20 cm – Legg på 2 ss med appelsinmarmelade og – Fordel det utover kakebunnen Et tynt lag – Ta ca 2 ss krem og – Fordel denne i et tynt lag over marmeladen – Resten av kremen i en sprøytepose og – Sprøyt to sirkler med krem langs kanten på kakebunnen Så det blir et (stort) hulrom i midten – Hell nå omtrent ½ av den avkjølte appelsinkaramellen i hulrommet Det skal nesten fylle hulrommet men ikke renne over – Legg kakebunn nurmmer 2 over Hvis du måtte skjære ut en kakebunn i flere deler, så er det den du skal bruke nå – Sprøyt en sirkel krem langs kanten på kakebunnen Så det blir et (stort) hulrom i midten – Ha restene av kremen i en bolle – Tilsett de avkjølte karamelliserte bananene – Rør rundt så de blir godt blandet Smak til med litt appelsinkaramell hvis du ønsker – Ha blandingen i hulrommet – Legg den siste kakebunnen over – Sett kaken i kjøleskapet, Til geleen begynner å tjukne – Skjær en appelsin i tynne skiver – Skjær vekk skallet og det hvite – Legg appelsinskivene på toppen av kaka, og – Fordel over den nesten stivnede geleen, og – Sett kaka tilbake i kjøleskapet, Til geleen er stivnet |
14 Ta kaka forsiktig t av forma og – Legg den over på et kakefat – Pisk resten av fløten til krem, og – Pynt med krem, – Drypp eventuelt litt appelsinkaramell over kaken, og – Pynt med hva du måtte ønske |
Tips! Hvis du vil spare tid begynner du med geleen, og legger en kakebunn i en springformen (20 cm), legger på appelsinskiver og den (tjukke) appelsingeleen. Setter det i kjøleskapet. Så monter du kaka i følge pkt 13, men direkte på et kakefat. Det siste du gjør, før du pynter med krem mm., er å legge på den siste kakebunnen med appelsingele.
