Hislop, Victoria (2022) «Marias øy», og myke sitronkjeks

For mange, mange år siden – eller nærmere bestemt i 2005, gav Victoria Hislop ut den rørende boka «Øya». Nå er denne romanen omarbeidet og tilpasset barn i alderen 9-14 år. Den er oversatt til norsk og utgitt på det norske forlaget Vigmostad & Bjørke. Barneversjonen av «Øya» har fått tittelen «Marias øy», og jeg har vært så heldig å få et anmeldereksemplar av denne boka.

Hvis du ønsker å hoppe ret til oppskriften på Sitronkjeks, TRYKK HER!

Hislop, Victoria (2022) «Marias øy», Vigmostad Bjørke OG Sitronkjeks (myke) Ingredienser 100 g Smør (mykt) 2 dl Sukker 2 ss Brunt sukker 1 Egg 1 ss Sitron ekstrakt 2 ss Sitronskall (revet) 1 ss Honning 5 dl Hvetemel 2 ts Maisenna 1 ts Bakepulver 2 ss Sitronsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka er Rita og foreldrene hennes på besøk hos bestemoren, som fremdels bor i Hellas. Rita oppdager et gammelt bilde, av bestemoren som barn og familien hennes. Rita blir skikkelig nysgjerrig og vil gjerne vite mer; – om hvor bestemoren (Maria) kommer fra og hvordan det var da hun vokste opp. Bestemoren tar Rita med på en utflukt til landsbyen, Plaka, hvor hun vokste opp. Der begynner hun å fortelle om sin barndom og om hva som skjedde da moren hennes ble spedalsk og måtte dra til leprakolonien på den greske øya Spinalonga.

Hislop, Victoria (2022) «Marias øy», Vigmostad Bjørke OG Sitronkjeks (myke) Ingredienser 100 g Smør (mykt) 2 dl Sukker 2 ss Brunt sukker 1 Egg 1 ss Sitron ekstrakt 2 ss Sitronskall (revet) 1 ss Honning 5 dl Hvetemel 2 ts Maisenna 1 ts Bakepulver 2 ss Sitronsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Marias øy» av Victoria Hislop, er en rørende fortelling om redselen for sykdom, om savnet etter en mor, om stigma og utestengelse, men kanskje aller mest om en annerledes barndom. Historien er både gripende og hjerteskjærende. Likevel er Hislops fortellerstil, i denne boka, litt upersonlig, noe som gjør at historien ikke blir så trist som den har potensial til. Noe som egentlig er en bra, fordi en som leser kan distansere seg mer fra historien, og lengselen etter moren. Hovedpersonen Maria, er likevel lett å like, og barn kan lett identifisere seg med henne når de leser /blir lest for. Boka er nydelig illustrert av Gill Smith. Tegningene er hyggelige, og illustrerer historien godt, noe som hjelper de yngste leserne/ nye lesere med selve lesingen. «Marias øy» av Victoria Hislop, er en gripende historie, med gode illustrasjoner som absolutt er verdt å lese. Vi triller et godt terningkast 5

Myke Sitronkjeks

Disse sitronkjeksene er store, litt myke og fantastisk gode!

 

Sitronkjeks (myke) Ingredienser 100 g Smør (mykt) 2 dl Sukker 2 ss Brunt sukker 1 Egg 1 ss Sitron ekstrakt 2 ss Sitronskall (revet) 1 ss Honning 5 dl Hvetemel 2 ts Maisenna 1 ts Bakepulver 2 ss Sitronsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
12 kjeks3 ½ timeEnkel

Ingredienser:

100 gSmør (mykt)
2 dlSukker
2 ssBrunt sukker
1Egg
1 ssSitron ekstrakt
2 ssSitronskall (revet)
1 ssHonning
5 dlHvetemel
2 tsMaisenna
1 tsBakepulver
2 ssSitronsaft (presset)

Sitronkjeks (myke) Ingredienser 100 g Smør (mykt) 2 dl Sukker 2 ss Brunt sukker 1 Egg 1 ss Sitron ekstrakt 2 ss Sitronskall (revet) 1 ss Honning 5 dl Hvetemel 2 ts Maisenna 1 ts Bakepulver 2 ss Sitronsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Ha smør, sukker, egg, sitronskall og sitronekstrakt i bolle
– Pisk (på høy/middels hastighet) til det er lyst og luftig
Ca 4 min
– Skrap ned sidene
2 Tilsett honningen
– Visp videre i ca. 2 min.
– Skrap ned sidene
3 Ha i hvetemel, maisenna, og
– Legg i 1 ts bakepulver i en haug over melet
– Ha sitronsafta over bakepulveret Så det bruser
– Pisk videre på lav hastighet
Til alt er blandet
Ca 1 min.
4 Ha deigen over i en plastpose
– Legg den i kjøleskapet i minst 3 timer
Men gjerne lengre
Den kan ligge opp til 5 dager
Eller den kan fryses til du skal steke kjeksene
NB! men ikke prøv å steke kjeksene uten at de er skikkelig nedkjølte på forhånden
5 Sett ovnen på 175 grader
– Legg bakepapir på to bakeplater
6 Del deigen i ca 12 biter, og
– Legg dem som dem på bakepapiret
Jeg bruker ca. 6 på hver plate
Hvis du ønsker rundere kjeks kan du trille deigbitene til en kule
Legg den på bakepapiret og trykke den forsiktig litt ned
NB! Det en kan også lage mindre kjeks om en ønsker
7 Stekes i 12-15 min
Bare til endene har samlet seg, og overflaten har satt seg
Selv om de er litt blasse og litt uferdige i midten
8 Avkjøles på stekebrettet i ca. 10 min. før de spises
Hvis det blir igjen noen kjeks kan de pakkes i plast og fryses

Sitronkjeks (myke) Ingredienser 100 g Smør (mykt) 2 dl Sukker 2 ss Brunt sukker 1 Egg 1 ss Sitron ekstrakt 2 ss Sitronskall (revet) 1 ss Honning 5 dl Hvetemel 2 ts Maisenna 1 ts Bakepulver 2 ss Sitronsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Hislop, Victoria
  • Tittel: «Marias øy»
  • Originaltittel: «Maria’s Island»
  • Illustrert av: Smith, Gill
  • Oversatt av: Helene Limås
  • Sjanger: Barnebok (8-14), Historisk fiksjon
  • Sider: 128
  • Forlag: Vigmostad Bjørke
  • Utgitt: 2022
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Hislop, Victoria (2022) «Marias øy», Vigmostad Bjørke OG Sitronkjeks (myke) Ingredienser 100 g Smør (mykt) 2 dl Sukker 2 ss Brunt sukker 1 Egg 1 ss Sitron ekstrakt 2 ss Sitronskall (revet) 1 ss Honning 5 dl Hvetemel 2 ts Maisenna 1 ts Bakepulver 2 ss Sitronsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s