Rognebær gele er ganske godt og passer fint til de fleste kjøttretter, og den kan brukes i salater og vegetarretter. Men rognebærene bør fryses før de brukes. Da får du vekk noe av bitterheten, og du må bruke mye sukker.

Ingredienser:
1 kg | Rognebær |
5 dl | Vann |
Sukker (9 dl til 10 dl saft) | |
Gelatin (om nødvendig) |
Tips! Til gele bør bærene ikke være overmodne. De bør være bare så vidt modne for at geléen skal bli stiv. Hvis man du har modne bær, kan du bruke gelatin for å få gelen stiv. Mål da opp saften, og følg anvisningen på pakken (jeg bruker 1 gelatinblad pr. 5 dl saft)

Slik gjør du:
1. La bærene få minst 24 timer i fryseren |
2 Rens bærene Fjern stilker og blader – Skyll bærene godt |
3 Ha rognebærene i en kasserolle – Tilsett vann – Kok opp, og – La det koke i ca 30 min NB Ikke rør i kasserollen da blir det mer saft og mindre mos |
5 Sil av saften gjennom et klede, eller Bruk melsikten – La det stå å renne av i min. 45 min. |
6 Mål opp saften – Hell den tilbake til kasserollen – Kok opp, og – La den koke i 5 min |
7 Tilsett sukkeret litt etter litt 9 dl sukker til 10 dl saft – La saften koke videre i 10-15 min. Fjern skummet som kommer opp når geléen koker Bruk en hullskje e.l. – Ta geleprøven: Hell litt saft på en tallerken, og vent til den har blitt avkjølt Hvis geleen ikke blir stiv bruk gelatin Følg da anvisningen på pakken |
8 Hell den varme geleen i små glass Glassene må være varme ogtørre |
9 Oppbevares kaldt og mørkt |
