Lene Lauritsen Kjølner «Jul på Petronellas pensjonat» med julebrød til

Jeg bare elsker bøkene til Lene Lauritsen Kjølner – Så tenk dere den gleden da et eksemplar av den aller nyeste boka hennes – «Jul på Petronellas pensjonat» – dukket opp i postkassen min. Jeg slapp alle juleforberedelsene, lot treet være halvpyntet, gaver være uinnpakket og esker med julepynt bare være esker med julepynt. Isteden tente jeg opp i peisen, laget en kopp te og satte meg ned for å riktig kose meg!

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskrift på julebrød – Trykk HER

Kjølner, Lene Lauritsen (2022) «Jul på Petronellas pensjonat», Fagervik forlag OG Julebrød Ingredienser: 5 dl Melk 125 g Margarin 1 pk Gjær 1 ts Salt 75 g Sukker 600 (-700) g Hvetemel 1 ts Kardemomme 250 g Rosiner 100 g Sukat https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Jul på Petronellas pensjonat», møter vi selvfølgelig Petronella, som driver et lite pensjonat i Nordbyen (Tønsberg). Hun er gift med Sofus, som er arkeolog og befinner seg på utgraving i Egypt. Han elsker kattemumier (og kvinner). Bestevenninnen bor i nabohuset, driver med keramikk, og tarotkort. Petronella, er med i juleforestillingen, forbereder jul på pensjonatet, lager julemat, tar seg av slekta, forbereder pepperkakeutstilling, og ikke minst tenker mm. Så får de brev fra utbyggere, som vil kjøpe opp tomtene i nabolaget, inkludert pensjonatet – og hvem er denne utbyggeren …

Kjølner, Lene Lauritsen (2022) «Jul på Petronellas pensjonat», Fagervik forlag OG Julebrød Ingredienser: 5 dl Melk 125 g Margarin 1 pk Gjær 1 ts Salt 75 g Sukker 600 (-700) g Hvetemel 1 ts Kardemomme 250 g Rosiner 100 g Sukat https://heidisboble.no/ @heidisboble

Om en bare skal lese ei julebok før eller i jula i år så må det uten tvil være «Jul på Petronellas pensjonat» av Lene Lauritsen Kjølner. Boka bare oser av gode følelser og julestemning. Har du ikke kommet i skikkelig julestemning før – så gjør du det garantert med denne boka! Kjølner er en mester i å skape gode og varierte karakterer, både mennesker og dyr – alle med sine særtrekk og sin egenart. Det gjør at det er lett å kjenne igjen både seg selv og andre i karakterene i boka. Forfatteren skriver med innlevelse og med en lett, varm og humoristisk penn. Boka bare oser av varme, humor, vennskap, gode følelser og ikke minst jul. «Jul på Petronellas pensjonat» av Lene Lauritsen Kjølner innfrir alle forventinger til en god juleroman og vel så, og jeg kan faktisk ikke annet enn å trille et julete og vel fortjent terningkast: 6.

Julebrød

Julebrødet hører til sammen med desember, advent og jul. Når desember kommer er julebrød det bakverket jeg har aller mest lyst på. Nystekt julebrød med masser av rosiner og sukat – er det egentlig noe som er bedre?

Julebrød Ingredienser: 5 dl Melk 125 g Margarin 1 pk Gjær 1 ts Salt 75 g Sukker 600 (-700) g Hvetemel 1 ts Kardemomme 250 g Rosiner 100 g Sukat https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
2 brød3 timerEnkel

Ingredienser:

5 dlMelk
125 gMargarin
1 pkGjær
1 tsSalt
75 gSukker
600 (-700) gHvetemel
1 tsKardemomme
250 gRosiner
100 gSukat

Julebrød Ingredienser: 5 dl Melk 125 g Margarin 1 pk Gjær 1 ts Salt 75 g Sukker 600 (-700) g Hvetemel 1 ts Kardemomme 250 g Rosiner 100 g Sukat https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Smelt smør/margarin, ha i melken og varm opp til ca 37°C. 
2 Tilsett gjær og løs den i væsken
3 Elt så inn salt, sukker, hvetemel og kardemomme
juster med hvetemel om deigen blir for løs
4 Elt inn rosiner og sukater
5 Hev til dobbelt størrelse på et lunt sted  
ca 45-60 min.
6 Hell deigen på et bakebord
Del deigen i to og
– Form til to brød
– Legges på bakepapir
7 Etterhev til dobbelt størrelse
Ca 20 – 30 min.
9 Sett ovnen på 175 grader
10 Pensle med egg
eller vann / melk
11 Stekes i 30-40 min på nederste rille  
til de er gylden brune
12 Avkjøles på rist

Julebrød Ingredienser: 5 dl Melk 125 g Margarin 1 pk Gjær 1 ts Salt 75 g Sukker 600 (-700) g Hvetemel 1 ts Kardemomme 250 g Rosiner 100 g Sukat https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker av Lene Lauritsen Kjølner:

Julebøker:

Petra Pettersen :

Sandøsund:

Privatdetektiv Olivia Henriksen:

Kjølner, Lene Lauritsen (2022) «Jul på Petronellas pensjonat», Fagervik forlag OG Julebrød Ingredienser: 5 dl Melk 125 g Margarin 1 pk Gjær 1 ts Salt 75 g Sukker 600 (-700) g Hvetemel 1 ts Kardemomme 250 g Rosiner 100 g Sukat https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s