Håper du har en flott jul! Når det er jul og når det er selskap må man jo bare ha en god kake til kaffen senere på kvelden. I år blir det Troikakake hos oss.
Troikakaken er laget etter idee fra troiaksjokoladen – og den smaker akkurat likt. Når man lager denne kaken må man ha god tid, og gjerne starte dagen før. Ikke fordi det er så mye jobb å lage den, men fordi avkjøling og stivningerr tar mye tid. Når man lager denne kaken er det viktig at hvert lag er avkjølt og stivnet før man legger på neste – og det tar tid. MEN det er absolutt verdt det – iallefall for oss som elsker Triokasjokolade!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
12 | 4 – 6 timer over 2 dager | Middels |
Ingredienser:
3 | Eggehviter |
200 g | Mandler (malte) |
200 g | Melis |
100 g | Kokesjokolade |
2 pk | Bringebærgele (og 5 dl vann) |
500 g | Marsipan |
Sjokoladekrem:
1 ½ dl | Vann |
150 g | Sukker (gjerne finkornet) |
6 | Eggeplommer |
300 g | Smør |
2 ss | Kakaopulver |
1 ss | Vaniljesukker |
200 g | Kokesjokolade |
Topping og pynt:
150 g | Kokesjokolade |
1 ½ ss | Smør |
Bringebær | |
Marsipankuler |

Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 170 grader – Legg bakepapir i en rundform, (24-26 cm) – smør sidene |
2 Mal mandlene, og – Bland dem med melis |
3 Pisk eggehvitene stive, og – Vend forsiktig inn mandelblandingen – Fordel røren jevnt i utover i forma |
4 Stekes midt i ovnen i ca 30 min 170 grader |
5 Avkjøl kaken i formen |
6 Smelt kokesjokoladen, og – Smør den utover den avkjølte madelbunnen |
7 Sett kakebunnen i kjøleskapet og – La den stå til den er helt kald og sjokoladen har stivnet |
8 Kok opp 2 ½ dl vann – Ta det av varmen – Tilsett gelepulveret og – Rør til det er helt oppløst – Tilsett 2 ½ dl kaldt vann – Rør – La gelen stå til den er helt avkjølt og tykkflytende |
9 Når gelen er helt avkjølt og tykkflytende og kakebunnen er helt kald – Hell geleen over kakebunnen, og – Sett den tilbake i kjøleskapet – La den stå til geleen har stivnet helt |
10 Lag sjokoladekremen: – Ha vann og sukker i en kasserolle – Kok opp, og la det koke i 5-7 min. til sukkerlake. – Imens piskes eggeplommene til en lys og tykk eggedosis – Hell den varme sukkerlaken i eggeblandingen i en tynn stråle NB! Pisk hele tiden – Pisk så inn romtemperert smør i klatter, – Pisk deretter inn kakaopulver og vaniljesukke – Smelt kokesjokoladen og – Pisk inn i kremen til slutt |
11 Fordel sjokoladekremen over geleen, og – Sett kaken tilbake i kjøleskapet Til kremen har stivnet Gjerne over natta |
12 Løsne kaken fra formen, – Dra av bakepapiret fra undersiden, og – Sett den på et serveringsfat |
13 Kjevle ut marsipanen Gjerne mellom to plastfolier NB! kjevle marsipanen så stor at det blir lett å legge den på kaken uten bulker |
14 Legg marsipanen på kaken, og – Glatt den ut – Renskjær langs bunnen på kaken |
15 Smelt sjokoladen sammen med smøret, og – Fordel den over kaken |
16 Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet |
17 Trill kuler av overflødig marsipan, og – Pynt kaken med bringebær og marispankuler |
