«Under radaren» av Anthony McCarten og Tropisk aroma

I forrige uke fikk jeg et leseeksemplar av «Under radaren», fra Vigmostad Bjørke. Boka er skrevet av forfatteren og journalisten Anthony McCarten. McCarten er født på New Zealand, men er for tiden bosatt i London. Hans bøker har blitt nominert til en rekke priser og han har blant mottatt BAFTA- prisen to ganger.  

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på tropisk aroma (mormors) – TRYKK HER

McCarten, Anthony (2023) «Under radaren», Vigmostad Bjørke OG Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Under radaren» møter vi Cy Baxter, skaperen av verdens største sosiale medium ; Woldshare, og hans høyre hånd og kjæreste Erika Coogan. Sammen har de skapt Fusion, som de nå ønsker å selge til (de amerikanske myndighetene og) CIA. Da blir det historiens første og største etterretningssamarbeid mellom offentlig og privat sektor. Cy Baxter mener han kan finne enhver som gjemmer seg for myndighetene og avsløre enhver terrorist, helst før handlingen skjer. CIA er klar for å kjøpe verktøyet og inngå samarbeid, men først skal Fusion testes ut. 10 kandidater er nøye blitt valgt ut (av CIA) for å bli med på utprøvingen. Fem av dem er amatører slik som bibliotekaren Kaitlyn Day, fem av dem er profesjonelle , sik som datautviklere, politi osv. Med to timers forsprang, er oppgaven å ikke bli tatt  i løpet av 30 dager! – Premien for de som klarer det er 3 millioner dollar. Men for bibliotekaren Kaitlyn Day handler dette om noe helt annet og det er mye mer som står på spill …

McCarten, Anthony (2023) «Under radaren», Vigmostad Bjørke OG Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Under radaren» av Anthony McCarten, er en fantastisk storebror-ser-deg thriller, som kan gjøre enhver både paranoid og “tekno-redd”. McCarten skriver godt og ledig, og bygger gode og pene spenningskurver. Som leser setter jeg pris på at forfatteren har skrevet ei hel spenningsbok nesten uten å beskrive blod, ødeleggelse og vold. For dette er en velskrevet thriller, som det er nesten kul umulig å legge i fra seg før en har lest siste side og forfatterens siste punktum. Selv da vil en ha mer, og lurer på om forfatteren faktisk har tenkt å skrive en oppfølger. Når en leser denne boka, blir en faktisk litt provosert og paranoid, og, i allefall jeg, begynner å tenke over hvor lett det er å spore noen, og hvor lett vi gir i fra oss retten til privatliv i jakten etter et «enklere liv», gode spill, sosiale media, apper og tjenester. Jeg lurer på hvor mange spor jeg sjødesløst, uintendert og ubevist legger igjen etter meg hver eneste dag. Det er kanskje som Cy Baxter sier i boka at det er bare de som har noe skjule som bør engste seg, men jeg er ikke så sikker på det. Hvor mye overvåkning er egentlig ok? Hvor mye privatliv er vi egentlig villige til å dele med andre? Cy Baxter har igjen rett i at vi ser ikke ut til å bry oss, for vi laster opp på sosiale media og deler alt det som opptar oss eller skjer oss nesten før det har skjedd! Men likevel – Nei, jeg liker egentlig ikke tanken på at noen “vet “alt om meg.

«Under radaren» av Anthony McCarten er en utrolig begivenhetsrik, fengende og spennende techno-triller, som får deg både paranoid, til å grøsse og tenke. Jeg triller derfor et velfortjent terningkast: 5.

Tropisk aroma (mormors)

Jeg tror tropisk aroma var er en av mine store favoritter, som jeg baker alt for sjeldent. Men jeg synes det passet riktg så bra sammen med denne boka. – Litt “spicy” og mørk.

Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
 1 kake3 timerEnkel

Ingredienser:

120 gSmør (romtemperert)
300 gSukker
3Egg (romtemperert)
300 gHvetemel
4 tsBakepulver
2 dlMelk
1 tsKanel
1 tsMuskat
2 ssKakao
1 dlKaffe

Glasur:

4 ssSmør (romtemperert)
500 gMelis
4 ssKakao
6 ssKaffe (sterk)
2 tsVaniljesukker

Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 175 grader
– Smør en kakeform
Ca 24 cm i diameter, og
Legg eventuelt bakepapir i bunnen av forma
2 Visp smør og sukker hvitt
– Bland forsiktig inn hvetemel, bakpulver, melk, kanel og muskat
3 Hell omtrent ½ av kakesmeten i forma
– Rør inn kakaopulver i den siste halvdelen og
– Hell den over
– Bruk en gaffel til å lage marmorering i røren
4 Stekes på nederste rille i ca 60 min.
175 grader
5 Ta kaken ut av ovnen og
– Avkjøl den på rist
6 Rør sammen alle ingrediensene til glasuren
7 Del kaken i to, og
– Legg den ene delen på et kakefat
– Dynk med kaffe
– Fordel omtrent ¼ av glauren over bunnen
– Legg på den andre halvdelen,
– Fordel resten av glasuren, på toppen og ned langs sidene på kake
– Bruk eventuelt en gaffel og lage et fin mønster i glasuren

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: McCarten, Anthony
  • Tittel: «Under radaren»
  • Originaltittel: «Going Zero»
  • Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen
  • Sjanger: Thriller, Storebror ser deg-krim
  • Sider: 399
  • Forlag: Vigmostad Bjørke
  • Utgitt: 2023
  • Tilegnet: Leseeksemplar

McCarten, Anthony (2023) «Under radaren», Vigmostad Bjørke OG Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s