Om Farmorsmyke loff, og overraskelseslunsjens meny

På overraskelseslunsjen som vi holdt for mine foreldre, hadde vi først tenkt å lage en meny fra året de var født, altså 1939. Men det var nedgangstid, krigen stod på tappene, og vi hadde ikke spesielt lyst til å lage sild stekt i tran, barkebrød og sikorikaffe. Hvilken lukt ville det ikke bli i huset hvis vi stekte i sild i tran? Dessuten måtte vi jo ta hensyn til at vi skulle servere 30 personer. Det blir mye mat og mange tallerkener med mat som skulle ut.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Farmors myke loff, TRYKK HER

Mat over alt , når 30 personer skal bespises!

Vi måtte derfor finne en meny, som var overkommelig. Derfor fant vi ut at vi skulle lage en festmeny, som var vanlig da vi var små. En skikkelig 70-talls meny ble det:

MENY

22.augut 2018


Forrett
Skagensrøre på hjemmebakt brød
 
Hovedrett
Kald laks m/poteter,honningglaserte gulrøtter, rømme, smeltet smør
 
Dessert
Hjemmelaget karamellpudding m/krem
 
Kaffe og Kake

Konjakk, likør

Vi fordelte det slik at Ingrid skulle lage Skagensrøra, og jeg skulle lage resten. Når det kom til brødet som skulle under Skagensrøra, tenkte jeg lenge før jeg bestemte meg for å bake Farmor sin myke loff. – Det er jo, bare på sin plass at hun også fikk lov til å være med å feire dagen. Så hun ble representert på denne store dagen både med velkomstdrinken, som var Olsen driver, og ved sin myke loff. Loffen er smakfull og farmor bakte alltid denne når hun serverte snitter. Da jeg var lita fikk jeg tykke skiver av denne loffen med smør og sirup, og det var godt det! Derfor var det naturlig for meg å bake denne loffen, som et underlag til Ingrids Skagensrøre (oppskriften på Ingrids Skagensrøre vil komme litt senere). I dag vil jeg gjerne dele oppskriften på farmors myke loff med dere.

Farmors myke loff Ingredienser 2 ½ dl Melk 2 ½ dl Vann ½ pk Gjær 750 g Hvetemel (ca. 13 dl) 3 ss Sukker 1 ½ ts Salt ½ dl Rapsolje 2 ss Smør (smeltet)

Farmors myke loff

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
2 brød 3 timer Enkel

Ingredienser:

2 ½ dl Melk
2 ½ dl Vann
½ pk Gjær
750 g Hvetemel (ca. 13 dl)
3 ss Sukker
1 ½ ts Salt
½ dl Rapsolje
2 ss Smør (smeltet)

Slik gjør du:

1. Varm melk og vann til 37 grader
2. Tilsett gjæren, og
– La den stå i 3-5 min.
–  Rør rundt
3. Rør inn ca. 3 dl av melet, og
– Rør så inn olje, sukker og salt
– Tilsett resten av melet i porsjoner, til deigen samler seg og den trekker seg vekk fra bakstebollen.
NB! Det kan være at du trenger litt mer eller mindre mel enn det som er angitt i oppskriften
4. Elt i 5 til 7 minutter
5. Olje bakstebollen,
– Ha deigen oppi, pensle toppen med olje, og
– sett den til heving under et fuktig klede,
til dobbel størrelse ca 60 minutter
6. Slå ned deigen,
– Kna den i ca. 3 min.,
– Hell den ut på et bakebord,
– Del den i to, og
– La den hvile i 5 min.
7. Sett stekeovnen på 180 grader
8. Form emnene til brød,
– Legg dem i to smurte brødformer, –
– Pensle toppen med smeltet smør
9. La brødene etterheve i ca. 30 min.
10. Stekes på 180 grader i 30 min.
11. Ta brødene ut av ovnen, når de er ferdige
– Brødene i formene settes på ei rist,
– Pensle toppen med smør,
– Dekkes med et rent bakeklede, og
– La dem stå i 5 min.
12. Etter 5 min. hvelv brødene ut av brødformene,
– Sett dem på ei rist, og
– Dekk dem med kjøkkenhåndkledet
Farmors myke loff Ingredienser 2 ½ dl Melk 2 ½ dl Vann ½ pk Gjær 750 g Hvetemel (ca. 13 dl) 3 ss Sukker 1 ½ ts Salt ½ dl Rapsolje 2 ss Smør (smeltet)

Leave a comment