«Den Hvite Dronningen» av Philippa Gregory, Tacohorn og amerikanske pannekaker

Jeg har kost meg skikkelig med denne storslåtte romanen, om den vakre og uimotståelige Elizabeth Woodville, og Rosenkrigen. Boka heter «Den Hvite Dronningen», og er skrevet av Philippa Gregory. Det er den samme forfatteren som har skrevet «The Other Boleyn Girl». Dessverre har jeg ikke lest den boka enda, men den er med på leselista – altså lista over bøker jeg ønsker å lese. Selv om jeg ikke har lest boka, har jeg sett filmen og elsket den. Så jeg gledet meg skikkelig til å lese denne boka, som handler om Rosekrigen.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på AMERIKANSKE PANNEKAKER, TRYKK HER

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på TACOHORN, TRYKK HER!

Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar og amerikanske pannekaker 3 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver ½ ts Salt 1 ss Sukker
Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar og Amerikanske pannekaker,
Hvis du ønsker oppskriften på amerikanske pannekaker, TRYKK HER

«Den hvite dronningen» som altså er skrevet av Philippa Gregory begynner på følgende måte:

«Min far er Sir Richard Woodville, baron Rivers, en engelsk adelsmann, og forsvarer av Englands rettmessige konger, Lancaster-slekten. Min mor er etterkommer av hertugene av Burgund, og bærer av det vannrikeblodet til gudinnen Melusina, som i sin tid grunnla kongehuset sammen med sin trollbundne adelige elsker, og som fremdeles dukker opp i vanskelige tider og roper advarsler over slottets tak når husets sønn og arving ligger for døden og familien er fortapt. Det er i alle fall det de sier, de som tror på slikt» (s.11).

Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar (s. 11)

Boka begynner med at den ungen, enken Elizabeth Woodville, tar med seg to av sine sønner og går for å prøve å få kongen i snakk, når han rider forbi. Hensikten er å kreve tilbake det som er hennes. Hennes mor, drypper kjærlighetsbrygg over hodeplagget hennes. Møtet med Kong Edward IV går slik:

«Hvem er dette? Spør han mens han fremdeles ser på meg.

Deres nåde dette er min mor, lady Elizabeth Grey, sier min sønn høflig».

«Jeg trenger deres hjelp, sier jeg. Jeg er nesten ute av stand til å formulere ordene. Det er som om kjærlighetsbrygget min mor har dynket sløret på hodeplagget mitt med, beruser meg istedenfor han.»

«Jeg husker Deres far og Deres mor, sier kongen likevektig. Jeg har kjent dem siden jeg var liten, i gode og dårlige tider. Jeg er bare overrasket over at de aldri presenterte meg for Dem »

Jeg må undertrykke et fnis. Dette er en konge som er kjent for som er kjent for sin forførelseskunst. Ingen ved sine fulle fem ville presentere sin datter for han.»

Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar (s. 15 & 17)

Lady Grey faller paldask for kongen, som hun beskriver slik:

«Jeg er en høy kvinne, men han overgår meg med et hode; han må være langt over 1,80. … Han har blondt hår, grå øyne, han er rik på sjarm, enkel og elegant. Dette er en konge vi aldri har sett maken til i England – dette er en mann folket vil elske ved første øyekast.»

Gregory,  Philippa (2009) «Den hvite dronningen», Bazar (s.14))

Dette er historien om Elizabeth. Hun forelsker seg i kongen, og blir hans dronning i en turbulent og farlig periode av den engelske historien. Dette er ikke en historie om Rosekrigen, men om Elizabeth og hennes roller som dronning, som kone, som mor, som datter. Vi får innsikt i hennes liv, hennes tanker og følelser.

Tacohorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 400 g Kjøttdeig 2 ts Spisskummen 2 ts Paprikapulver 2 ts Koriander 2 ts Gurkemeie 1 ts Hvitløkspulver 1 ts Salt ½ ts Kajennepepper 3 dl Vann 2 Tomater eller Tacosaus (ca. ½ glass) 32 skiver Hvitost
Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar og Tacohorn
Hvis du ønsker oppskriften på Tacohorn, TRYKK HER!

Dette var den første boken jeg har lest av Philippa Gregory, og jeg må si at jeg er skikkelig imponert. Boka er nydelig skrevet, med tydelig innsikt i perioden den beskriver og fantastisk levende persongalleri av både personer som har levd og fiksjonelle. Det jeg liker aller best med boka er kanskje det at vi ikke følger kongen og mennene rundt han, men at vi følger Elizabeth, og får hennes del av historien.  Jeg likte utrolig godt de elementene av mystikk og romantikk som var lagt inn i boka. Absolutt verdt å lese: Terningkast: 5

AMERIKANSKE PANNEKAKER

Amerikanske pannekaker er en skikkelig frokostfavoritt hjemme hos oss. I helger og i ferier blir det ofte amerikanske pannekaker. En hyggelig og start på dagen.

amerikanske pannekake  Ingredienser   50 g	Smør 2½ dl	Melk 2	Egg 3 dl 	Hvetemel 2 ts	Bakepulver ½ ts	Salt 1 ss	Sukker

Ingredienser

50 g Smør
2½ dl Melk
2 Egg
3 dl Hvetemel
2 ts Bakepulver
½ ts Salt
1 ss Sukker
   

Slik gjør du:

1 Smelt smøret, og
– Tilsett melken
– Visper i egget
 2 I en boller blander du sammen:
– Hvetemel,
-Bakepulver,
– Salt, og
– Sukker
– Hell i væsken mens du rører
Det skal bli en jevn litt tykk røre
3. La pannekakerøren stå å svelle i ca. 15 minutter
Dette er viktig for at røren skal få rett konsistens
 4. Stek pannekakene:
– Sett stekepannen på middelsvarme
(Ikke bruk smør!)
– Legg i ca 1 – 1½ ss røre
De blir ca. 15 cm i diameter
– Når røren har svellet opp, og
blitt litt ”boblete”
kan du vende dem med en stekespade

1 Legg ca 1 ss røre i varm tørr panne
2 Snu pannekaken når den begynner å boble

5 Stable pannekakene oppå hverandre
på et fat eller en tallerken
Serveres varme med lønnesirup og smør
amerikanske pannekake Ingredienser 50 g Smør 2½ dl Melk 2 Egg 3 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver ½ ts Salt 1 ss Sukker



TACOHORN

Pølsehorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 6-8 Pølser 32 skiver Hvitost

Tacohorn eller rettere sagt fylte horn med tacokrydret kjøttdeig og ost, er godt til både som kveldsmat, lunsj eller som snacksmellom måltidene. Jeg bruker å bake en liten haug og legge dem i fryseren i pakker på to og to. Så kan barna (og min bedre halvdel) ta med til lunsj – rett fra fryseren, i ranselen, og når det er lunsjtid er de klar til å spises. Enkelt, godt og greit. Når det er sommerferie og fint vær er de også kjempegode å ta med som niste til stranden. Kjempepopulært i barnebursdager.

Tacohorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 400 g Kjøttdeig 2 ts Spisskummen 2 ts Paprikapulver 2 ts Koriander 2 ts Gurkemeie 1 ts Hvitløkspulver 1 ts Salt ½ ts Kajennepepper 3 dl Vann 2 Tomater eller Tacosaus (ca. ½ glass) 32 skiver Hvitost
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
16 100 min. Lett

Hvis du heller vil lage litt grovere horn – TRYKK HER.

Ingredienser:

1 porsjon Horn (TRYKK HER for oppskrift)
400 g Kjøttdeig
2 ts Spisskummen
2 ts Paprikapulver
2 ts Koriander
2 ts Gurkemeie
1 ts Hvitløkspulver
1 ts Salt
½ ts Kajennepepper
3 dl Vann
2 Tomater eller
Tacosaus (ca. ½ glass)
32 skiver Hvitost

Tips! Du kan godt bruke ferdigkjøpt tacokrydder, hvis du ikke har krydderne i oppskriften, da trenger du heller ikke å tilsette salt. Følg anvisningen på krydderpakken. Du kan også bruke ferdig revet ost hvis du heller ønsker det.

 Slik gjør du:

1 Lag deigen til horn, og
– La den heve i ca. 1 time
2 Stek kjøttdeigen
– Tilsett krydderblandingen,
– Tilsett tomater eller tacosaus
– Tilsett vann
– La det småkoke i 5 minutter
(til smaken har satt seg og vannet err fordampet)
3 Skjær hvitosten (eller rasp den)
4 Når deigen er ferdig hevet:
– Hell deigen på et bakstebord
– Del den i 2 like store deler
– Kjevle hver del til en stor runding
– Del rundingen i 16 (like store) trekanter
5 Lag hornene:
På det breieste på hver trekant
– Legg på:  
to skiver ost og kjøttdeig
– Rull sammen
(fra den breieste delen til den tynneste)
6 Sett hornene på stekebrett
(dekt med bakepapir)
etter hvert som de er ferdig rullet
2 brett med 2 rader á 4 horn (16 horn)
Pølsehorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 6-8 Pølser 32 skiver Hvitost
7 Sett ovnen på 225 grader
– La hornene etterheve i 20-30 min.
8 Hvis du ønsker blankere overflate,
kan du pensler med et lett sammenvispet egg
– stekes i 10-12 min til de blir gyldne
Pølsehorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 6-8 Pølser 32 skiver Hvitost

Tips! Du kan strø revet ost over hornene før de stekes så blir de litt mer dekorative.

Generelle opplysninger om dagens bok:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s