Allehelgenssøndag med Rød paprika- og chilisuppe og Historikeren av Elizabeth Kostova

Jeg ble akkurat ferdig med å lese Historikeren av Elizabeth Kostova. Den var ufyselig spennende. Jeg følte til tider det samme som en av jeg-personene. Han uttrykker det slik: «Det var som om hver nerve i kroppen var i helspenn i påvente av et vesen utenfor, hvis det da var et vesen det var snakk om» ( Kostova, Elizabeth (2005), «Historikeren». DAMM, side 161). Flere ganger måtte jeg legge i fra meg boka for å komme litt vekk fra Drakula. Da måtte jeg gjøre noe annet, for å få litt avstand, og tenke på noe helt annet. Her forleden laget jeg derfor, en rykende varm og god Rød paprika- og chilisuppe til familien – tenkte det passet godt sammen med Drakula. Etterpå var jeg klar for å kaste meg over boka igjen! Her er oppskriften på denne varmende tomatsuppa. Suppe har en beroligende virkning etter å ha lest en så skummel bok, og passer fint til mørke høstkvelder eller kalde vinterdager.

Hvis du ønsker oppskriften på Rød paprika- og chilisuppe , kan du også TRYKKE HER!

Kostova Elizabeth (2005) Historikeren. DAMM og Rød paprika suppe med chili Ingredienser: 250 g Paprika (rød e, 2 stk) 1 Løk (hakket) 2 fedd Hvitløk (knust) ½ Chili (rød) 3 dl Tomater (flådd og hakket) 6 dl Grønsakskraft (eller buljong) 2 ts Basilikum (hakket) Salt og pepper
Kostova, Elizabeth (2005), «Historikeren». N.W. DAMM & sønn og Rød paprika- og chilisuppe

Den [boka]åpnet seg av seg selv på midten. På disse to sidene var det et stort tresnitt av en drage med utspilte vinger og en lang, krum hale, et rasende beist med utstrakte klør. I klørne hadde den et banner hvor det stod et eneste ord med gotisk skrift: Drakulya.

Kostova, Elizabeth (2005), «Historikeren». N.W. DAMM & sønn , side 23

Dette er en riktig skummel bok, i alle fall for de som er så lettskremte som meg. Kort sagt, handler den om jakten på Drakulya. Vi føres inn i historien i 1972, da ei 16-år gammel morløs jente finner ei gammel bok, og en konvolutt med gulnede ark i farens bibliotek.  Det øverste brevet er datert Trinity college, Oxford, 1930 og starter med: Kjære uheldige arvtager (side 15). Vi følger blant annet historien til jenta, jentes far, farens veileder, jentas bestemor og til slutt også jentas mor i denne jakten på Drakulya. Historiene fører oss til USA, England, midt,- sør- og Østeuropa. Selv om hovedvekten på historien befinner seg på 1900-tallet, blir vi også ført tilbake mot 1400-tallet, da Vlad Drakula levde.

OOH – alt for spennende!

Kostova Elizabeth (2005) Historikeren. DAMM og Rød paprika suppe med chili Ingredienser: 250 g Paprika (rød e, 2 stk) 1 Løk (hakket) 2 fedd Hvitløk (knust) ½ Chili (rød) 3 dl Tomater (flådd og hakket) 6 dl Grønsakskraft (eller buljong) 2 ts Basilikum (hakket) Salt og pepper
Kostova, Elizabeth (2005), «Historikeren». N.W. DAMM & sønn og Rød paprika- og chilisuppe

Det er både litt forvirrende, og genialt at boka har flere jeg – personer. Forvirrende fordi man må hele tiden være oppmerksom på hvem som forteller historien. Genialt fordi man får den samme historien fra flere vinkler, og på den måten blir alle delfortellingene spunnet sammen til et hele. Boka er spennende – ja, så ufyselig spennende at jeg måtte legge den fra meg flere ganger og lese noe annet, mer hyggelig imellom – men jeg tok den alltid opp igjen, og leste videre med glede og grøss. Jeg synes kanskje at forfatteren kunne ha lagt litt mer arbeid i å lande historien. – Slutten på boka var etter min mening noe svakere enn resten, og avslutningen var en liten skuffelse. Men for all del boka er virkelig verdt å lese – spesielt i disse Halloween-tider? Ufattelig at dette er forfatterens debutroman! Terningkast: 5.

Rød paprika- og chilisuppe

Dette må jo bare være den ultimate halloweensuppen. Den ser skummel ut (?), eller kanskje ikke. Men smaker skikkelig godt, det gjør den. Varmer godt både før, og etter Trick-or-treating.

Rød paprika suppe med chili Ingredienser: 250 g	Paprika (rød e, 2 stk) 1 	Løk (hakket) 2 fedd	Hvitløk (knust) ½ 	Chili (rød) 3 dl	Tomater (flådd og hakket) 6 dl	Grønsakskraft (eller buljong) 2 ts 	Basilikum (hakket) 	Salt og pepper
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
4 35 min Enkel

Ingredienser:

250 g Paprika (rød e, 2 stk)
1 Løk (hakket)
2 fedd Hvitløk (knust)
1 Chili (rød)
3 dl Tomater (flådd og hakket)
6 dl Grønsakskraft (eller buljong)
2 ts Basilikum (hakket)
  Salt og pepper

Slik gjør du:

1 Vask og rens paprika
– Rens chilien, fjern frøene
(Du kan godt beholde frøene, men da blir suppa sterkere)
–  Rens løken –
2 Skjær et kryss i tomatene, og
– Ha dem i kokende vann i ca ½ min. (til skallet slipper)
– Ta dem ut av vannet, og
– Fjern skallet
3 Skjær paprika og tomater i biter
– Hakk løk, chili og hvitløk
4 Ha tomater, løk, chili, hvitløk og paprika i en kasserolle,
– Tilsett kraften
– Kok opp, mens du rører
– Slå ned varmen, og
– La det småputre i ca. 20 min
Eller til paprikaen er blitt myk
5 Kjør suppa med en stavmikser,
(Eller du kan helle væsken fra grønnsakene, og
Kjøre grønnsakene i en foodprosessor/ blender
Og så helle alt tilbake til kasserollen igjen)
6 – Hakk basilikum, og
– Ha den i suppa
– Varm suppa, og
– Server den gjerne sammen med brød  

Rød paprika suppe med chili Ingredienser: 250 g Paprika (rød e, 2 stk) 1 Løk (hakket) 2 fedd Hvitløk (knust) ½ Chili (rød) 3 dl Tomater (flådd og hakket) 6 dl Grønsakskraft (eller buljong) 2 ts Basilikum (hakket) Salt og pepper

Generelle opplysninger:

 • Forfatter: Kostova, Elizabeth
 • Tittel: «Historikeren»
 • Originaltittel: «The Historian»
 • Oversatt av: Jørn Roeim og John Erik Frydenlund
 • Sjanger: Historisk Fiksjon, Fantasy, Mysterie, Skrekk
 • Sider: 891
 • Forlag: N.W. DAMM & sønn
 • Utgitt: 2005
 • Tilegnet: Kjøpt i Antikvariat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s