Mormors Linfrøbrød og Allehelgensaften

Da jeg var lita feiret vi Allehelgensaften. og Allehelgensdag. Halloween har kommet senere, ikke som en erstatning, men mer som et tillegg til feiringen hjemme hos oss. Grunnen til at Halloween har fått en så stor plass hjemme hos meg, er nok fordi barna har gått på internasjonalskole, hvor feiringen av Halloween var den store begivenheten i løpet av høsten. Med forberedelser, kostymer, tog, «spooky tunel» og godis. Så nå er det liksom blitt dobbel feiring her.

For å hoppe rett til oppskriften på mormors Linfrøbrød, trykk HER

Allehelgensaften er alltid dagen før den siste søndagen i oktober. Da jeg var lita, var vi alltid på kirkegården, hele storfamilien og tente lys. Jeg spurte og grov om de som lå i gravene. Så, fikk jeg små historier, om hvordan det var den gangen farmor og farfar var yngre. De fortalte litt om sine foreldre, og søsken. Det var utrolig hyggelig. Da jeg var helt lita, bodde vi faktisk rett over gata for en kirkegård – og jeg husker enda hvor hyggelig jeg syntes det var, med alle de tente lysene. Jeg trakk bort gardina, og satt litt i vinduskarmen, mens jeg så ned på alle lysene som skinte på kirkegården. Ja, vi tenner fremdeles lys på kirkegården denne dagen, men det er andre kirkegårder og andre graver nå. Men det er fremdeles en hyggelig tradisjon, som jeg håper mine barn vil ta med seg. Det er skikkelig koselig med alle lysene som brenner, på mørkelagte kirkegårder.

Jeg ønsker alle en flott Allehelgensaften!

Nidarosdomen, Trondheim, Norway

Mormors Linfrøbrød

Jeg tenkte at siden det er allehelgensaften, og det er en dag hvor man tenker på de døde, så er det naturlig å bake eller lage noe fra min mormor eller farmors kokebok. Nå har det jo vært så mye kaker på bloggen i det siste, og mer kommer vel om en måneds tid, kan jeg tenke meg, så jeg bestemte meg til slutt for noe sunt og godt. Derfor falt valget på Mormors Linfrøbrød. Det er et skikkelig godt brød, som passer til alt. – Mormor spiste det med smør og sirup. Jeg med sjokoladepålegg! Men det er lenge, lenge siden nå. Nå ,spiser jeg det med alle slags pålegg, kanskje med uttak av sirup og sjokoladepålegg.

Mormors linfrøbrød Ingredienser: 1 dl Hvetekli (kruskakli, eller havrekli) 2 dl Linfrø 7 dl Vann 3 dl Melk 3 ts Salt 1 ss Sukker 4 ss Olje (nøytral) Ca 18 dl Hvetemel (900g) Melk til pensling
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
2 brød 2 ½ time Middels

Ingredienser:

1 dl Hvetekli (kruskakli, eller havrekli)
2 dl Linfrø
7 dl Vann
3 dl Melk
3 ts Salt
1 ss Sukker
4 ss Olje (nøytral)
Ca 18 dl Hvetemel (900g)
  Melk til pensling

Slik gjør du:

1 Ha kli, linfrø og vann  i en kasserolle, og
– Kok opp.
– Slå ned platen, og
– La det småkoke i ca. 5 min
Til kornene er blitt myke
2 Tilsett melken, og
– Avkjøl til 37 grader
– Smuldre i gjæren,
– La det stå 2 min. og
– Rør ut gjæren
3 Bland inn salt, sukker, olje, og
– Så mye hvetemel at deigen slipper bollekanten
4 Dekk deigen med kopphåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
Til dobbel størrelse
5 Hell deigen ut på lett melet bord,
– Elt inn resten av melet
6 Del deigen i to, og
– Form to sprekkfrie brød.
– Legg dem i smurte brødformer
(ca. 2 liter)
– Legg over bakeklede,
– La brødene etterheve i 30 min.
7 Sett ovnen på 200 grader
8 Stek brødene på rist nederst i ovnen i ca. 35 min.
9 La brødene stå litt i formene før du hvelver dem på rist
10 Avkjøl tildekket

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s