Sjokolademousse med mandelstang og sølvkuler til skuddårsdagen

I dag er det skuddårsdag! Februar har vanligvis 28 dager, men hvert fjerde år har en 29-ende dag. – Det blir en ekstra dag eller en bonusdag om du vil. Helt fra jeg var barn, har alltid innbilt meg at dagen heter skuddårsdagen, fordi den ekstra dagen liksom er blitt skutt inn inn i kalenderen – omtrent som et stjerneskudd. Derfor blir det en skikkelig skuddårsdessert, i dag, pyntet med et stjerneskudd. OK da! Det er et sjokoladeflak med sølvkuler, men vi kan jo innbille oss at det er et stjerneskudd?

For å hoppe rett til oppskriften på sjokolademoussé med mandelstang og sølvkuler – TRYKK HER.

Sjokolademoussé med mandelstang, pyntet med sjokolade og sølvkuler Ingredienser: Sjokoladeskåler, og pynt: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Kakestrø - glitter Sjokolademousse: 3 plater Gelatin 150 g Kokesjokolade 4 ss Kaffe (sterk) 3 ss Sukker 2 Egg (delte) 3 dl Kremfløte Mandelstang: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Kokesjokolade Mandelflak

10 gøyale fakta om skuddårsdagen:

  1. Vi lærer at år som kan deles på fire er skuddår. Det betyr at 2020, 2024, 2028 er skuddår. Men ingen regel uten unntak: Hvis årstallet også kan deles på 100, er det ikke skuddår, med mindre, det også kan deles på 400! Det betyr at 2000 var et skuddår, men år 3000 vil ikke være det – Enkelt og greit!
  2. Så sies det at på skuddårsdagen kan damene fri – det er vel litt gammeldags nå, men skikken (eller overtroen om du vil) skal etter sigende kunne spores helt tilbake til 400-tallet. Hvis mannen sier nei er straffen, at han skal gi kvinnen 12 par hansker. . .Så hvis du mangler hansker, er det vel bare å fri i vei, til alle du kjenner og vilt fremmede menn, som da må kjøpe hansker til deg! Men ikke forstår jeg hva man skal med 12 par hansker – det blir jo uansett bare skuffefyll!
  3. I tillegg til å være skuddårsdag, er den 29. februar også “Rare Diseases Day“, altså de uvanlige sykdommers dag – ikke verst! Men de kunne vel ha fått en annen dag?
  4. I Norge ble fenomenet skuddåret innført i 1700. (samtidig som vi begynte å følge den gregorianske kalenderen, 1. mars 1700).
  5. Men Sverige og Finnland har også hatt 30. februar. For en gangs skyld var Norge tidligere ute enn Sverige. Sverige gikk ikke over til den gregorianske kalenderen før i 1712 – og da la de like godt inn to skuddårsdager, for å ta igjen resten av “verden”.
  6. Rent bortsett fra Svenskene, har Hobbitene (J.R.R. Tolkien’s Lord of the Rings) 30. februar hvert år. De har faktisk 12 måneder med 30 dager hvert år. Og for å være helt ærlig – har jeg alltid lurt på dette med 28 dager i februar; hvorfor kan vi ikke ha 30 dager i syv måneder og 31 dager i fem? Istedenfor syv måneder med 31 dager, og 4 med 30 dager og en med 28? Det gir jo ingen mening!
  7. På verdensbasis er det, i følge Quartz, ca. 5 000 000 som har bursdag på skuddårsdagen. De stakkarene får bare feire bursdag hvert fjerde år – fordelen er vel at de ikke blir så gamle, så fort som oss andre.
  8. I følge, GuinnessWorld Records, finnes det bare en familie som har 3 etterfølgende generasjoner som er født den 29 Februar: Peter Anthony Keogh ble født i Irland 29.02.1940, han fikk en sønn Peter Eric, 29.02.1964, som igjen fikk en datter Bethany 29.02.1996 – Tre generasjoner født på skuddårsdagen – litt av en rekord – Tøft!
  9. Men, i følge World Heritage Encyclopedia, ble engelske James Milne Wilson både født på skuddårsdagen, og han døde på skuddårsdagen. Han døde 29. Februar 1880 på sin 17 årsdag, 68 år gammel! – Så da eldes de like raskt som oss andre likevel da, selv om de får feiret mange færre bursdager! Ganske trist i grunnen!
  10. Det verste, eller det beste (alt etter som), med skuddårsdagen, er vel at arbeidstakere med fast månedslønn eller årslønn, jobber gratis denne dagen! En skikkelig bonusdag!
Sjokolademoussé med mandelstang, pyntet med sjokolade og sølvkuler Ingredienser: Sjokoladeskåler, og pynt: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Kakestrø - glitter Sjokolademousse: 3 plater Gelatin 150 g Kokesjokolade 4 ss Kaffe (sterk) 3 ss Sukker 2 Egg (delte) 3 dl Kremfløte Mandelstang: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Kokesjokolade Mandelflak

Sjokolademousse med mandelstang og sølvkuler

Sjokolademoussé med mandelstang, pyntet med sjokolade og sølvkuler – den ultimate fest desserten. – Skikkelig god, og veldig dekorativ.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4  30 min  Enkel/middels

Ingredienser:

Sjokoladeskåler, og pynt:

200 gKokesjokolade
15Muffinsformer
Kakestrø – glitter

Sjokolademousse:

3 plater  Gelatin
150 gKokesjokolade 
4 ssKaffe (sterk)
3 ssSukker
2Egg (delte)
3 dlKremfløte

Mandelstang:

500 gMandler (malte)
500 gmelis
3-4Eggehviter
 Kokesjokolade
 Mandelflak

Suksessmakroner (etter oppskrift fra Baker Brun) Ingredienser: Topping: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Suksesskrem: 1 dl Kremfløte 125 g Sukker 4 Eggeplommer 1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g Mandler 500 g Sukker 7 Eggehviter

Slik gjør du:

Sjokoladeskåler og pynt:

1 Lag sjokoladeskålene:
– Smelt sjokoladen over vannbad
– Smør muffinsformene sjokoladen (gjerne 2 ganger)
Sjokoladen blir blankest hvis du bruker
silikonformer,
men vanlige former av papir går også bra
– Avkjøl i kjøleskap
2 Lag sjokoldepynt:
– Legg et bakepapir på kjøkkenbenken
– Legg en liten teskje av den smeltede sjokoladen på bkepapiret
– Bruk den flate siden av en kniv, til å stryke sjokoladen tynt og flatt utover
– Dryss på med glitter og kakestrø
– Avkjøl i kjøleskap
Suksessmakroner (etter oppskrift fra Baker Brun) Ingredienser: Topping: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Suksesskrem: 1 dl Kremfløte 125 g Sukker 4 Eggeplommer 1 Vaniljestang (2 ts vaniljesukker) 150 g Smør (ekte) Mandelbunn: 500 g Mandler 500 g Sukker 7 Eggehviter

Sjokolademousse:

1 Hakk sjokoladen, og
– Smelt den sammen med kaffe
2 Ta sjokoladen vekk fra varmen, og
– Rør inn gelatinen
3 La sjokoladeblandingen avkjøles noe
4 Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker
5 Visp eggehvitene stive
6 Visp kremfløten stiv (men myk)
7 Bland sjokolade og eggedosis
8 Bland forsiktig inn kremen
9 Bland forsiktig inn eggehvitene
10 Fordeles mousseen i sjokoladeskålene
11 La den stå noen timer, i kjøleskapet for å stivne
Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er sjokoladedessert-pc3a5-hvitt-fat.jpg

Mandlestang:

1 Mal mandlene, og
– Bland dem sammen med melis og 3 eggehviter
Deigen skal ikke være hard og smuldret, eller bløt og klisset
2 Sett stekeovnen på 180 grader, og
– Legg bakepapir på 2 stekeplater
3 Rull til litt lang pølser
Ca. 1 ½ cm tykke, og
– Del opp i ønskede lengder
– Rull lengdene i mandelflak, og
– Legg dem på stekebrettene
4 Stekes midt i ovnen i ca. 12 min.
– Avkjøles på rist
5 Smelt sjokolade i vannbad,
– Dypp de avkjølte stengene i sjokolade, og
– Legg dem på et brett med bakepapir eller plast
6 Oppbevares i kjøleskap 7-14 dager
– eller legges i fyseren
Mandelstang etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Kokesjokolade Mandelflak

Tips! Mandelstangen kan lages mange dager i forveien – bare legg en i fryseren – egner seg godt til frysing. Ja, de smaker faktisk enda bedre etter en tur i fryseren.

Monter sjokoladedesserten:

1 Legg sjokolademousseen på et fat
– Legg en mandelstang ved siden av
– Pynt med sjokoladeflaket med sølvkuler
Sjokolademoussé med mandelstang, pyntet med sjokolade og sølvkuler Ingredienser: Sjokoladeskåler, og pynt: 200 g Kokesjokolade 15 Muffinsformer Kakestrø - glitter Sjokolademousse: 3 plater Gelatin 150 g Kokesjokolade 4 ss Kaffe (sterk) 3 ss Sukker 2 Egg (delte) 3 dl Kremfløte Mandelstang: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Kokesjokolade Mandelflak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s