«Nedlagte brudepiker» av Karin Bjørset Persen og Pærekake

Rett før jul leste jeg «Julebrevpikene», og litt etter leste jeg «Heksetriaden», som er to vidt forskjellige bøker, men begge er likevel skrevet av Karin Bjørset Persen. Da jeg var en tur innom biblioteket før koronaen om, sjekket jeg om de hadde flere bøker skrevet av denne forfatteren, for jeg hadde skikkelig lyst til å lese mer av henne, og spesielt mer om de «Frustrerte Fruene» (fra «Julebrevpiken)». Det hadde de heldigvis, så jeg lånte med meg «Nedlagte brudepiker», som selvfølgelig skrevet av Karin Bjørset Persen.

For å hoppe rett til oppskriften på Italiensk pærekake (Torta di pere di nonna Ursula) – trykk HER

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

I denne boka skal Trude gifte seg, og Magnhild og de andre «Frustrerte Fruene» skal være brudepiker. I tillegg skal Magnhild til Syden, og trenger sårt å slanke seg litt. Den vordende bruden melder seg frivillig som trener, og setter opp både bootcamp, detox, fatsekur, spabehandlinger og daglige treningsøkter, for som hun sier: «Ingen av oss har vondt av trening» (s.15). Så jentene setter i gang, med trening og brudepikeforpliktelser. Så på et meget fuktig pokerlag får Mørkemannen, som heter Arvid, vite at bygda er nedleggingstruet. Dermed kaster de «Frustrerte Fruene» seg rundt for å redde bygda si (Bjørkvik).

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

Jeg er alltid litt redd for å lese bok nummer to. Når den første boka er bra, blir forventningene til neste bok så høy at det lett kan bli en skuffelse. Men denne var absolutt ingen skuffelse, den innfridde alle forventningene, og enda noen. «Nedlagte brudepiker» var en fornøyelse å lese, fra begynnelse til slutt. Boka er lett og ledig skrevet, med en humor som treffer midt i blinken. Kanskje er det fordi vi (forfatteren og jeg) er så og si jamgamle, men humoren er akkurat slik humor jeg liker, og jeg tar meg rett som det er i å sitte å småhumre mens jeg leser. Personkarakteristikkene er så gode og så gjenkjennbare, at det det er rett som det er at jeg tar meg i det, og tenker at ja, den personen er det noe kjent ved. Jeg koste meg skikkelig med å lese boka, og kjente nok igjen både meg selv og andre i noen av beskrivelsene. Selv om det er en humoristisk bok, tar den også opp litt alvorligere tema, slik som fraflytting, nedleggelser, urbanisering og ikke minst forholdet mellom fastboende og turister og hytteeiere. Boka kan umulig få noe annet enn et sterkt terningkast: 5 – kanskje den til og med bikker mot sekseren!

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

Italiensk pærekake (Torta di pere della nonna Ursula)

Italiensk pærekake (Torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

Kombinasjonen av pærer og ricotta gjør denne pærekaka (Torta di pere) så utrolig god. Oppskriften er hentet fra min Nonna Ursula sine oppskrifter. Hun bakte den så vi fikk den til frokost av og til i helgene, sammen med café latte. Det er skikkelig godt som frokost i helgene. Nå synes jeg vel at den passer bedre til ettermiddagskaffen, enn til frokost latten. Uansett, den er skikkelig god!

Italiensk pærekake (Torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kake60-75 minEnkel

Ingredienser:

3Egg
1 ½ dlSukker
250 gRicotta
3 ½ dlHvetemel
½ dlMaisenna
2 ½ tsBakepulver
2 ½ ssOlje (oliven)
¼ tsSalt
4Pærer (faste, men modne)
Italiensk pærekake (Torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 175 grader, og
– Smør en rund kakeform (22-24 cm)
2 Skrell pærene
– En av pærene skjæres i biter
– Den andre skjæres i tynne striper
3 Pisk egg og sukker til eggedosis
– Tilsett Ricottaen
– Pisk til røra er glatt
– Bland sammen mel, salt, maisenna, bakepulver og natron, og
– Rør de inn i eggeblandingen,
– Rør så inn oljen
– Bland inn pærebitene
4 Hell røra i kakeformen,
– Fordel den strimlete pæren over
-Dryss over 2 ss sukker
5 Stekes i 45 – 60 min.
6 Avkjøles på rist

Generelle opplysninger om dagens bok:

Bøker jeg har lest av Karin Bjørset Persen:

Andre bøker skrevet av Karin Bjørset Persen:

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s