«Slottet i Regnskogen» av Elise McCune og Hverdagsbrød

Jeg leste debut romanen til den australske forfatteren Elise McCune, med stor glede.  Den norske oversettelsen heter «Slottet i Regnskogen», og er utgitt av Bazar i 2017. Siden forfatteren er australsk, er handlingen lagt til Australia, nærmere bestemt North Queensland og Brisbane. Dette gjør boka ekstra spennende og litt eksotisk for meg som bor på den andre siden av jordkloden, og har knapt har vært i verken en regnskog eller Australia.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på hverdagsbrød, brød til matpakken – trykk HER

McCune, Elise (2017), «Slottet i regnskogen». Bazar og Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt
Hverdagsbrød (brød til matpakken) og McCune, Elise (2017), «Slottet i regnskogen». Bazar

I begynnelsen av boka møter vi de to søstrene Vivien and Rose Blake, som er henholdsvis tolv og åtte år gamle. De er på en «utflukt» eller kanskje heller i lek i regnskogen. De beveger seg inn i forbudt område og utforskingen ender med at en av dem blir skadet. Så forflytter vi oss til 2009, der vi møter hovedpersonen Stella, barnebarnet til Rose. Rose er nå blitt en gammel dame på 83 år, som ikke ønsker å snakker om «gamle dager», om da hun var barn, eller ung, eller rett og slett vil ikke snakke og fortelle om livet sitt! Så Stella blir forundret når hun finner ut at bestemoren har en søster, og at hun selv da skal ha en gammeltante som heter Viv. Hun har aldri verken møtt eller hørt om denne tanten. Dette gjør at Stella, setter i gang og undersøker hva som kan ha hendt. Tidsspennet i boka er fra 1930-tallet til 2009. Men den mest spennende handlingen foregår nok i slutten av 1930- og i begynnelsen 1940-årene. Da var Rose og Viv unge, og Australia var i krig. Parallelt med fortellingen om de to søstrene, om deres liv og romantiske forhold, får vi innblikk i Stellas nåtidige romanse.

McCune, Elise (2017), «Slottet i regnskogen». Bazar og Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt
Hverdagsbrød (brød til matpakken) og McCune, Elise (2017), «Slottet i regnskogen». Bazar

Dette er ei nydelig, romantisk bok, som har et spennende plot. Når det er sagt, ligner plottet på litt vel mange av de bøkene jeg har lest i det siste året. Likevel er det noe unikt og spesielt med denne boka, som gjør at den likevel ikke oppleves som masseprodusert. Jeg ble fascinert av boka, og ikke minst den måten den er skrevet på. Det var til tider utrolig vanskelig å legge den i fra seg for å gjøre noe annet enn å lese. Jeg trodde at jeg visste slutten på boka allerede i midten av den, men den kom likevel med en liten tvist eller to. Jeg er skikkelig imponert over denne debutromanen. Terningkast: 5

Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt

Hverdagsbrød, brød til matpakken

Dette er ett av favorittbrødene til familien. Det smaker godt, er grovt, med kjerner og frø. Utrolig populært både til frokost og i matpakken.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
2 brød3 timerEnkelt
Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt

Ingredienser:

1 pkGjær
8 dlVann (finger varmt)
4 ssOlje (oliven eller nøytral)
300 gSammalt hvete (grov)
300 gHvetemel
200 gSammalt Rug (grov)
200 gHavregryn
5 ssSolsikkekjerner
5 ssSesamfrø
2 tsSalt
Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt

Slik gjør du:

1 Smuldre gjæren i det fingervarme vannet
– Rør den ut
2 Tilsett mel, salt og olje, og –
Elt deigen i 10-12 min.
Den skal være løs
3 Dekk deigen med et bakeklede, og
– La den heve i ca. 60 min.
Til dobbel størrelse
4 Sett stekeovnen på 200 grader
Smør to brødformer
5 Hell deigen i brødformene
– Glatt dem ut – Dekk til, og
– La brødene etterheve i ca, 30 min.
6 Stekes i ca. 20 min.
(200 grader)
7 Avkjøles på rist
Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: McCune, Elise
  • Tittel: «Slottet i regnskogen»
  • Originaltittel: «Castle of Dreams»
  • Oversatt av: Ina Bakke Kickstat
  • Sjanger: Romatikk, chick. Litt., (historisk) fiksjon
  • Sider: 318
  • Forlag: Bazar
  • Utgitt: 2017
  • Først publisert: 2016, Allen & Unwin
  • Tilegnet: Lånt på biblioteket
McCune, Elise (2017), «Slottet i regnskogen». Bazar og Hverdagsbrød – brød til matpakken Ingredienser: 1 pk Gjær 8 dl Vann (finger varmt) 4 ss Olje (oliven eller nøytral) 300 g Sammalt hvete (grov) 300 g Hvetemel 200 g Sammalt Rug (grov) 200 g Havregryn 5 ss Solsikkekjerner 5 ss Sesamfrø 2 ts Salt
Hverdagsbrød (brød til matpakken) og McCune, Elise (2017), «Slottet i regnskogen». Bazar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s