«Mord på kilen» av Lene Lauritsen Kjølner og Pannekaker med Ricotta og sitron

Denne uka har jeg kost meg med , Lene Lauritsen Kjølners «Mord på kilen», som ble utgitt på Fagervik forlag i 2019. Jeg må bare innrømmer det først som sist – jeg er og forblir en stor Olivia Henriksen fan.  Jeg blir så glad hver gang det kommer ut en ny bok skrevet av Lene Lauritsen Kjølner, og gleder meg skikkelig til å lese dem! Og det er ikke noe unntak denne gangen heller. Selv om dette er bok nummer seks i serien med Olivia – har Lauritsen lovet at det skal komme både en bok nummer syv, åtte, ni … og kanskje flere – jeg gleder meg!

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Pannekaker med ricotta og sitron – trykk HER

Kjølner, Lene Lauritsen (2019) «Mord på kilen», Fagervik forlag og Pannekaker med ricotta og sitron. Ingredienser: 3 Egg (delte) 4 dl Melk 1 Sitron (saft og skall) 275 g Hvetemel 2 ss Sukker 1 ½ ts Bakepulver 1 bx Ricotta (250 g)

I denne boka har Olivia fått oppdrag fra ordføreren å etterforske hvem det er som sendte han trusselbrev og døde troster. Det politiske miljøet er hett, og det handler (fremdeles) om fastlandsforbindelsen – skal man bygge bro eller tunnel? (- eller kanskje en sykkelvei og legge ned privatbilismen?). Olivia tråler leserinnlegg, og går på politiske møter for å finne spor i saken, Men SÅ blir varaordfører Kjell Andersen funnet død i fuglereservatet på Kilen. Olivia blir selvfølgelig gjennom sitt oppdrag også viklet inn i hele saken rundt fastlandsforbindelsen og drapet. Spørsmålene som Olivia tumler med er mange: Hvem er det som sender trusselbrev, og døde fisker og fugler? Hvem drepte varaordføreren? Og ikke minst hvem er det som spiller så falsk på blokkfløyta?

Kjølner, Lene Lauritsen (2019) «Mord på kilen», Fagervik forlag og Pannekaker med ricotta og sitron. Ingredienser: 3 Egg (delte) 4 dl Melk 1 Sitron (saft og skall) 275 g Hvetemel 2 ss Sukker 1 ½ ts Bakepulver 1 bx Ricotta (250 g)

I denne boka får vi ikke bare innblikk i Olivia og hennes etterforskning, men også morderens. «Det virker som en god ide det med den døde trosten i skoesken. Men det er tilfeldig, for den døde fuglen dukket opp av seg selv. Herregud, man tar da ikke livet av uskyldige dyr uten videre» (side 39). I små korte epistler følger vi «morderens» tanker, om hva vedkommende har gjort og planene fremover. Dette er et virkemiddel som jeg synes fungerer skikkelig bra i denne boka, som ellers til tider kan virke litt stillestående. Vanligvis synes jeg bøkene til Lene Lauritsen Kjølner er velskrevet, spennende, humoristiske og «lekne». Denne boka synes jeg var noe tregere enn de andre. Misforstå meg rett her – boka er ganske underholderne og velskrevet, men jeg synes det går litt tyngre i denne boka enn i de foregående. Humoren som jeg setter skikkelig pris på i bøkene til Lauritsen virker ikke å lekende lett og naturlig plassert som til vanlig. De humoristiske poengene virker til tider noe påtvunget. Når det er sagt er dette likevel en spennende kriminalgåte med politiske diskusjoner man kjenner seg godt igjen i – om det ikke akkurat er fastlandsforbindelse, så kan det være sykkelveier, kollektivfelt, bompenger eller lignende som er det lokale stridsspørsmålet som «alle» er opptatt av. Boka anbefales, selv om jeg ikke synes den er helt på høyden med de foregående. Den ender likevel opp med et godt terningkast: 4.

Pannekaker med ricotta og sitron

Pannekaker med ricotta og sitron. Ingredienser: 3 Egg (delte) 4 dl Melk 1 Sitron (saft og skall) 275 g Hvetemel 2 ss Sukker 1 ½ ts Bakepulver 1 bx Ricotta (250 g)

Disse små pannekakene smaker friskt og godt. – En skikkelig luksusvariant av en frokostfavoritt!

Porsjoner:Tid:Vanskelighetsgrad
445 min.Enkel
Pannekaker med ricotta og sitron. Ingredienser: 3 Egg (delte) 4 dl Melk 1 Sitron (saft og skall) 275 g Hvetemel 2 ss Sukker 1 ½ ts Bakepulver 1 bx Ricotta (250 g)

Ingredienser:

3Egg (delte)
4 dlMelk
1Sitron (saft og skall)
275 gHvetemel
2 ssSukker
1 ½ tsBakepulver
1 bxRicotta (250 g)
Pannekaker med ricotta og sitron. Ingredienser: 3 Egg (delte) 4 dl Melk 1 Sitron (saft og skall) 275 g Hvetemel 2 ss Sukker 1 ½ ts Bakepulver 1 bx Ricotta (250 g)

Slik gjør du:

1 Del eggene,
– Rasp det ytterste skallet på sitronen
– Del sitronen i 2, og
– Press ut saften
2 Bland sammen melk og eggeplommer
3 Rør inn sitronsaft og -skall
4 Bland sammen Hvetemel, bakepulver og sukker
5 Rør inn melken i melet
6 Rør inn Ricottaen
7 Pisk eggehvitene stive, og
– Vend dem inn til slutt
8 La pannekakerøra hvile i 20 min.
Det er viktig, for at røra skal få rett konsistens
9 Stek pannekakene:
– Lav til middels varme
– Ikke bruk smør
–  ca. 1 – 1½ ss røre per pannekake (ca. 10 cm i diameter
–  Etter at røren har svellet opp og
litt litt ”boblete” kan du vende dem med en stekespade
– Stek omtrent like lenge på den andre siden
10 Legg de ferdige pannekakene oppå hverandre på et fat eller en tallerken
– Serveres med en gang,
De smaker godt med lønnesirup til

Generelle opplysninger:

Flere bøker om Olivia Henriksen:

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «I de beste sirkler» Juritzen forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Mord på kilen» Fagervik forlag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s